Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2022, 13:24
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš TASR

Holandsko bude trestať konverzné terapie homosexuálov. „Liečiteľom“ hrozí rok väzenia a pokuta 22 500 eur

NEWS HOLANDSKO
Uložiť Uložené

Podľa štúdie v Holandsku ponúka konverznú terapiu najmenej 15 ľudí a organizácií.

Ľuďom, ktorí v Holandsku ponúkajú tzv. konverzné terapie na „liečbu“ homosexuality a transrodových ľudí, bude podľa návrhu zákona predloženého v parlamente hroziť až rok väzenia a pokuta 22 500 eur. Uviedol to v pondelok spravodajský server Dutchnews.nl. Zákon má veľkú podporu v parlamente.  


Po novom hrozí za ponúkanie podvodných kurzov pokuta do 22 500 eur a trest odňatia slobody na rok alebo dva roky pre „recidivistov“, čiže osoby, ktoré opakovane prevádzkujú konverzné terapie. Lekárom, ktorí tieto praktiky realizujú, hrozí aj vyčiarknutie z profesijného registra.


Predchádzajúci vládny kabinet čelil výzvam parlamentu, aby túto prax zakázal, avšak bývalá vláda sa odvolávala na potrebu realizácie výskumu dôsledkov takejto terapie na ľudské práva a na slobodu ľudí zvoliť si vlastný spôsob liečby.


Podľa štúdie, ktorú si poslanci objednali v roku 2020, v Holandsku ponúka konverznú terapiu najmenej 15 ľudí a organizácií spojených predovšetkým s ortodoxnými náboženskými komunitami.


Združenie COC Nederland – občianska skupina bojujúca za práva LGBT ľudí – privítalo zámer parlamentu zakázať tieto praktiky. „Byť tým, kým ste, nie je choroba a nikto by sa nemal nechať presvedčiť, že sa potrebuje liečiť,“ vysvetlila predsedníčka tejto organizácie Astrid Oosenbrugová. Zdôraznila, že konverzná terapia „je rozprávka, ktorá ničí ľudí“.

Domov
Zdieľať
Diskusia