Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2022, 17:24
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik

Primátorke Sliača sa vyhrážajú v súvislosti s príchodom Američanov. Miestni rozbehli aj petíciu

NEWS OBRANNÁ DOHODA S USA PETÍCIA SLIAČ
Uložiť Uložené

Petíciu už podpísalo vyše 1 400 ľudí.

Primátorka Sliača Ľubica Balgová tvrdí, že jej ľudia posielajú nahnevané odkazy. Mesto po podpísaní obrannej dohody s USA totiž musí umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letisko. To sa však nepáči miestnym obyvateľom, ktorí medzičasom rozbehli petíciu proti príchodu cudzej armády. Podpísalo ju už vyše 1 400 ľudí, informuje Nový Čas.

Balgová už stihla prezidentke adresovať list, v ktorom ju žiada o upokojenie situácie, vypočutie názorov občanov a o dostatočné informácie. Zuzana Čaputová primátorku uistila, že rozumie pocitom občanov a chápe jej postoj.

„Súhlasí s mojím názorom, že informácie sú dôležité na správne rozhodnutia, túto tému nevynímajúc. Vyjadrila podporu mojim snahám o zabezpečenie kompenzácií za hluk a emisie pre obyvateľov dotknutých miest a obcí,” tvrdí Balgová. Miestni jej však aj napriek snahe posielajú nahnevané a často aj vulgárne e-maily.

Dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk letectva OS SR po pristátí na leteckej základni Sliač 26. augusta 2019.
Dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk letectva OS SR po pristátí na leteckej základni Sliač 26. augusta 2019. Zdroj: Ilustračné foto: TASR/Dušan Hein

„Priemerne sú to dva denne. Ľudia mi píšu o tom, aké zverstvá robia Američania, alebo posielajú protesty, ktoré sa konajú, no ja s tým nedokážem nič urobiť. Na úrovni samosprávy nemáme rozhodujúcu právomoc, čo sa týka medzinárodných dohôd. Prišli mi aj vyhrážky. Napríklad: ,Počkaj, čo ťa čaká!‘ alebo ,Ako si toto mohla dopustiť?‘ Ja to beriem ako obťažujúce maily alebo kyberšikanu,“ povedala Balgová.

Odporúčané
8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia? 8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia? 18. decembra 2020, 9:28

Prezidentská kancelária ozrejmila, že petičné právo občanov nie je ani stredajším ratifikovaním zmluvy nijakým spôsobom dotknuté. Pripomenula, že referendum je ústavné právo občanov, a ak sa ho opozícii podarí iniciovať, výsledok bude prezidentka a ďalšie ústavné orgány rešpektovať.


Dohodu s USA v stredu (9. 2.) schválil slovenský parlament a ešte v ten istý deň ju ratifikovala aj prezidentka. Má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Domov
Zdieľať
Diskusia