Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 11:14
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

VIDEO: Sleduj, ako v atmosfére horia satelity Starlink Elona Muska

VIDEO: Sleduj, ako v atmosfére horia satelity Starlink Elona Muska
Zdroj: TASR/AP/Ringo H. W.
NEWS SATELITY STARLINK
Uložiť Uložené

Satelity Starlink rozširujú technológiu „hviezdneho“ internetu do celého sveta.

Spoločnosť SpaceX vypúšťa do vesmíru ďalšie satelity Starlink, ktorých úlohou je poskytnúť vysokorýchlostný prístup k internetu kdekoľvek na zemi. Sledovať ich môžu už aj obyvatelia Slovenskej republiky, keďže spoločnosť Elona Muska postupne zavádza túto službu aj v našich končinách. 

Niekoľko z týchto satelitov v posledných dňoch zhorelo v atmosfére v dôsledku geomagnetickej búrky. Udalosť zachytili na video nad Portorikom. Podľa iMeteo až 40 z celkovo 49 nových satelitov v obehu nezvládlo silný odpor a vypadlo z obežnej dráhy. Spoločnosť SpaceX s možnosťou zničenia satelitov za týchto okolností počítala. Zároveň podľa prognóz spoločnosti môže časom v atmosfére zhorieť ešte viac týchto zariadení. Teoreticky podľa meteorológov nie je vylúčené, že padajúci Starlink uvidia na oblohe aj Slováci. 

Astronóm Ján Svoreň Refresheru povedal, že ak niekoho zaujíma, či sa na oblohe práve pozerá na satelity Starlink, môže si to skontrolovať cez webovú stránku.

„Prelet satelitov Starlink nemá síce žiadne špecifické znaky, pokiaľ ich neletí niekoľko za sebou, ale ak si zapamätáte presný čas preletu a polohu, viete si ju porovnať s dátami na webovej stránke, ktorá uvádza predpovedané časy preletov nanosatelitov Starlink nad jednotlivými lokalitami na zemeguli.“

O satelitoch Starlink si môžeš prečítať v našom článku

Domov
Zdieľať
Diskusia