Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 9:15
Čas čítania 0:41
Jakub Paulík

ZOH 2022: Rusi môžu prísť o medaily. Ich krasokorčuliarka mala pozitívny výsledok na doping

ŠPORT KAMILA VALIEVOVÁ ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ruskí reprezentanti mali problém s dopingom už v minulosti.

Ruskej krasokorčuliarke Kamile Valievovej vyšiel ešte pred nástupom na zimné olympijské hry 2022 v Pekingu pozitívny dopingový test. Pre tím Ruského olympijského výboru (ROC) pritom už v minulosti získala zlaté medaily, ktoré mu z tohto dôvodu môžu teraz odobrať. 

Ruskí reprezentanti na olympiáde štartujú pod vlajkou ROC práve z dôvodu predošlých dopingových škandálov. Okrem toho môže mladá a talentovaná Ruska prísť o účasť na súťaži sólistiek, ktorá sa bude konať nasledujúci týždeň.

Odporúčané
ZOH 2022: Lyžovačka na púštnych kopcoch. Ako dokázali v Pekingu postaviť zjazdovky a ako to ovplyvnilo životné prostredie? ZOH 2022: Lyžovačka na púštnych kopcoch. Ako dokázali v Pekingu postaviť zjazdovky a ako to ovplyvnilo životné prostredie? 8. februára 2022, 9:30

Vo vzorke krasokorčuliarky Valievovej sa našli stopy po zakázanej látke trimetazidín, ktorá sa využíva aj pri liečbe zdravotných problémov, no podľa Svetovej antidopingovej agentúry patrí do zoznamu nepovolených podporných prostriedkov. Zvyšuje totiž prietok krvi.

Zatiaľ nie je isté, či krasokorčuliarka v minulosti požiadala o výnimku na užívanie zakázanej látky zo zdravotných dôvodov. Nevie sa ani, či sa Rusko voči výsledku testu odvolá alebo podá námietku.

Vzorku krasokorčuliarke odobrali ešte v decembri minulého roka a následne vybojovala na januárových majstrovstvách Európy v Tallinne zlato. Medzinárodný olympijský výbor zatiaľ odmietol kauzu komentovať. Ďalšie články o zimných olympijských hrách 2022 nájdeš v tomto vlákne.

Domov
Zdieľať
Diskusia