Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2022, 8:37
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Pellegriniho strana má chaos v daroch, nesedia počty ani sumy. My máme financovanie krištáľovo čisté, bránil sa

NEWS PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Predsedu strany Hlas-SD zaskočili otázky novinárky, ktorej nevedel vysvetliť nezrovnalosti vo zverejňovaní darcov. Nesedia sumy ani počty.

Predseda strany Hlas-SD tvrdí, že majú „krištáľovo čisté financovanie“, čo už medzičasom stihlo pobaviť verejnosť s referenciou na obal od šampanského Cristal, v ktorom podľa spolupracujúceho svedka prijal úplatok od obžalovaného Miroslava Výboha.

Petra Pellegriniho na tlačovej konferencii zaskočila otázkami o financovaní novinárka z Denníka N, ktorá sa bližšie pozrela na dary od členov strany aj mimo nej. 

Podľa zistení denníka nesedia niektoré sumy a ani počty darcov. Peter Pellegrini najprv na tlačovke tvrdil, že je všetko v poriadku, neskôr pripustil, že sa mohlo niečo meniť. Nevidí v tom však problém, pretože podľa neho išlo len o približne 3-tisíc eur. Šéf najsilnejšej strany podľa prieskumov pritom pri zakladaní strany sľuboval maximálnu transparentnosť vo financovaní, aby vyvrátil akékoľvek podozrenia zo spolupráce s oligarchami. 

Pellegrini
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Pellegrini novinárke na otázky neodpovedal presvedčivo, viackrát na ňu zaútočil a z tlačovej konferencie odišiel s tým, že na takúto tému nemá náladu. 

Odporúčané
Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník 11. apríla 2024, 16:30

Hlas-SD dopisoval po novinárskych otázkach mená troch darcov, celková suma však stále nesedí a chýba meno darcu, ktorý dal tisíc eur. Meno ďalšieho darcu – člena strany Richarda Rašiho – pre zmenu vymazali. 

Denník N upozornil aj na nezrovnalosť v tvrdeniach Denisy Sakovej, ktorá hovorí, že každý mesiac posiela strane tisíc eur z poslaneckého platu, v skutočnosti však na výpise z bankového účtu svieti aj jednorazový príspevok 10-tisíc eur. Vysvetliť to nevedela. Rovnako sú nezrovnalosti v daroch samotného predsedu. Ten najprv tvrdil, že dal strane konkrétne sumy, ale súčet bol väčší. Problém v tom nevidí. 

„Neviem. Ja som dával 20, 12 a teraz ďalších 12. Neviem. 52? Tak som dal 52, ak je to na stránke. Potom ešte lepšie, ešte viac,“ povedal. Jeho sestra Eva Pellegrini prispela sumou 10-tisíc eur. Keď sa ho novinári pýtali, hromžil a vyzýval ich, aby začali používať kalkulačku. 

Problémom vo financovaní strany Hlas-SD je aj to, že nezverejňuje dátumy, keď platby dorazili. Transparentný účet Pellegriniho strana napriek sľubu stále nemá. 

Domov
Zdieľať
Diskusia