Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2022 o 17:27
Čas čítania 0:44
Jakub Paulík TASR

Rakúsko štartuje očkovaciu lotériu. Obce, kde je veľa zaočkovaných, môžu vyhrať 400 000, jednotlivci 500 eur

ZAUJÍMAVOSTI RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Naši západní susedia sa rozhodli motivovať obyvateľov k očkovaniu.

I keď sú na tom Rakúšania s očkovaním oveľa lepšie ako my, motivácie k vakcinácii nie je nikdy dosť. Zatiaľ čo na Slovensku máme zaočkovaných niečo vyše 50 % obyvateľov, Rakúsko podľa Ourworldindata ťahá na 75 %. Očkovacou lotériou, ktorú spustia 15. marca, chcú toto číslo ešte navýšiť.

Rakúsko do lotérie investovalo miliardu eur. Peniaze plánujú rozdeliť medzi očkovaných, ale aj obce. Šancu na výhru bude mať vraj zhruba každý desiaty zaočkovaný obyvateľ. Cenou pre víťaza sa stane 500-eurová poukážka, ktorú bude môcť využiť v obchodoch, gastroprevádzkach, hoteloch či kultúrnych a športových zariadeniach na území krajiny.

Odporúčané
Home office vs. kancelária. Toto sú rady, aby tím dosahoval výsledky a zamestnanci boli spokojní Home office vs. kancelária. Toto sú rady, aby tím dosahoval výsledky a zamestnanci boli spokojní 10. januára 2022 o 9:30

Sumu 400 miliónov eur z investície plánuje vláda rozdať medzi obce, ktorých obyvatelia sa preukážu vysokou mierou zaočkovanosti. Kancelár Karl Nehammer povedal, že obec s 3 000 obyvateľmi dostane pri 80 % zaočkovanosti 30 000 eur, pri 85 % 60 000 eur a pri 90 % až 120 000 eur. Obce tak budú mať dôvod navyše, aby svojich obyvateľov motivovali k vakcinácii.

V Rakúsku chcú však okrem lotérie zaočkovanosť zvýšiť aj návrhom zákona o povinnom očkovaní pre ľudí nad 18 rokov. Hlasovanie prebehne vo štvrtok a zákon by mal nadobudnúť účinnosť už 1. februára.

Domov
Zdieľať
Diskusia