Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
27. januára 2022, 13:10
Čas čítania 1:50
Sponzorovaný obsah

Vzájomná symbióza: takto sa môžeš odvďačiť prírode za svoj komfort aj ty

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Nielen výkyvy počasia, ale aj koronavírusová kríza nás naučila, že príroda je vzácnejšia, ako sme si doteraz mysleli.

Nie je nič jednoduchšie a príjemnejšie, ako si aj počas karantény alebo lockdownu posedieť na čerstvom vzduchu v prostredí parku alebo vlastnej záhrady. Tento komfort je však z roka na rok vzácnejší a nie všetci si ho môžu dopriať. Vzájomnou symbiózou to môžeš zmeniť, odvďačiť sa prírode a vytvoriť si v nej ešte väčší luxus na svoju bezproblémovú existenciu.

priroda
Zdroj: Shutterstock.com/Cranach

Vedel si, že celosvetovo je ohrozených vyhynutím 40 000 živočíšnych a rastlinných druhov a ani u nás na Slovensku to nevyzerá o nič lepšie? Červený zoznam ohrozených druhov sa neustále zväčšuje. Ohrozenie biodiverzity však môžeš aj napriek nelichotivým číslam zastaviť. A v našom článku ťa s niektorými jednoduchými spôsobmi zoznámime.

Daj prírode priestor

Dokonale zastrihnutý živý plot a štýlový anglický trávnik sú krásne, pretože aj poriadok vonkajšieho prostredia má pre teba určite svoju príťažlivosť. Pre prírodu to platí naopak. Prílišná pedantnosť jej vždy neprospieva. Čím menej do nej zasahuješ, tým lepšie sa vyvíja. Začína sa to lúčnym trávnikom a končí kvetmi a kríkmi, ktoré kvitnú a rodia v rôznych obdobiach roka.

Používaj biologické alternatívy

Je veľmi veľa škodcov, ktorých sa určite snažíš vo svojej záhrade zbaviť a aplikáciou rôznych prípravkov ich z nej odstrániť. Aby si však zároveň nezničil to dobré, čo podporuje vzájomnú biodiverzitu, vyber si insekticídy, ktoré majú čo najmenej vedľajších účinkov na tvoje okolie. Ak chceš zachovať biodiverzitu a minimalizovať zásah do ekosystému, mal by si radšej použiť biologicky kompatibilné alternatívy.

Namiesto trávnika skús lúku

Všetci milujeme, keď je v záhrade pekne a zeleno. Takáto zelená krása sa však nemusí páčiť všetkým. Ak si namiesto trávnika vyseješ v záhrade „divokú lúku“, bude to vyzerať rovnako krásne a vytvoríš zároveň dostatok potravy pre hmyz, ktorý sa stará o rozkvet celej prírody.

Ži a konzumuj vedome

Povedzme si úprimne, málokto žije zámerne a vedome tak, aby škodil iným živým bytostiam. A pritom sa to deje. Existuje jednoduchý dôvod, prečo je vyhynutie druhov z veľkej časti spôsobené človekom. Často si akosi neuvedomujeme dôsledky svojich činov.

Ak chceš preto zachovať biodiverzitu, mal by si si najprv uvedomiť dôsledky svojho spôsobu života a spochybniť niektoré rozhodnutia. Zamysli sa napríklad nad tým, či naozaj chceš doma tretí televízor a či naozaj potrebuješ uprostred zimy neustále jesť čerstvé jahody.

Uvedomelou konzumáciou a sezónnou regionálnou stravou, pri ktorej pestovaní a ochrane pred škodcami sa používajú šetrné herbicídy, výrazne prispievaš k ochrane životného prostredia a zachovaniu biodiverzity.

zahrada
Zdroj: Shutterstock.com/viki2win

Biodiverzitu môžeš zachovať aj umiestnením hmyzích domčekov a zabezpečením prístupu hmyzu k vode v suchom a teplom období.

Daj si preto napríklad do záhrady alebo na balkón nielen moderný úložný záhradný box, ale aj misku s vodou a pomôž včelám a inému hmyzu prežiť. Opeľuje kvety a rastliny, pomáha im tak rozmnožovať sa a vytvára potravinový základ pre nespočetné množstvo ďalších živočíchov a organizmov, bez ktorých prítomnosti by si nevedel fungovať ani ty.

Domov
Zdieľať
Diskusia