Judita Tkáčová v rozhovore vysvetľuje, že medzi živočíšnym a rastlinným tukom nie je takmer žiaden rozdiel. Dôležité je hlavne to, koľko tuku celkovo prijmeš.
Judita Tkáčová vyštudovala odbor nutričný terapeut a nutričný špecialista na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Výžive sa intenzívne venuje už vyše 10 rokov, a to nielen prostredníctvom práce so svojimi klientmi, ale aj blogu či populárneho instagramového účtu Zápisky nutriholičky. V rozhovore nám prezradila, či by sme sa mali báť tuku, či je rastlinný tuk lepší ako ten živočíšny, aký olej by sme mali preferovať a čo si myslí o obľúbenom trende – káve s maslom.
V Refresheri ti prinášame zaujímavé články o zdravom životnom štýle, výžive a mýtoch, ktoré okolo týchto tém kolujú. Ak ťa zaujímajú tieto témy, nezabudni sledovať tému zdravie a pridať sa do nášho klubu REFRESHER+.
Mali by sme sa báť tuku?
Jediné, čoho by sme sa mali báť, je nadmerná konzumácia tých „nesprávnych“ tukov. Určite sa nemusíme báť tukov ako takých. Momentálne sa celý svet snaží bojovať proti rôznym civilizačným ochoreniam, a tak si vytvoril predstavu, že tuk je zlý sám osebe a že je to nejaký toxín, ktorý nám škodí v akomkoľvek množstve. To nie je pravda. Tuky sú úplne prirodzenou súčasťou nášho tela a stravy a nedá sa im úplne vyhnúť.
Prečo sú pre nás tuky dôležité?
Plnia v našom tele neskutočné množstvo funkcií, bez ktorých by sme neprežili. Napríklad majú transportnú funkciu, teda prenášajú rôzne ďalšie látky, tiež veľmi dôležitú hormonálnu funkciu – veľa hormónov, bez ktorých by organizmus nemohol fungovať, je práve tukovej povahy.
Ďalej plnia stavebnú funkciu – bunky sú zložené aj z rôznych druhov tukov. Nehovoriac o termoregulácii a ochrannej funkcii – nie je zlé mať okolo orgánov nejaké množstvo tuku, chráni totiž orgány. Problém nastáva až vtedy, keď je ho tam priveľa. Pre deti je tuk úplne esenciálny na to, aby sa im dobre vyvinula nervová sústava. Tuky majú oveľa viac pozitív ako negatív. Lenže my sme si za posledné desaťročia zvykli konzumovať tie nesprávne a vo veľkom množstve.
Spomenuli ste fyzickú stránku. Majú tuky vplyv aj na našu psychiku či kognitívne funkcie?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Prečo sa niekomu ukladá tuk viac do brucha a niekomu do stehien.
- Akým spôsobom tuk ovplyvňuje naše orgány a psychiku.
- Či môžeme olivový olej používať aj na tepelnú úpravu pokrmov.
- Či je zdravšia bravčová masť alebo kokosový tuk.
- Ktoré potraviny obsahujú najškodlivejšie formy tuku a či by sme sa im mali oblúkom vyhýbať.
- Či je v poriadku prijímať omega-3 mastné kyseliny len z rybích konzerv.
- Koľko ťažkých kovov obsahuje tuniak či losos.
- Či je v poriadku jesť plnotučné mliečne výrobky.