Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 29. 5. 2022 meniny má Vilma

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zdravie - Strava

Nutričná terapeutka: Tuniak v konzerve nemá skoro žiadne ťažké kovy, bravčová masť je lepšia ako kokosový olej (Rozhovor)

Judita Tkáčová v rozhovore vysvetľuje, že medzi živočíšnym a rastlinným tukom nie je takmer žiaden rozdiel. Dôležité je hlavne to, koľko tuku celkovo prijmeš.

Ema Stanovská
24. január 2022, 9:30 Čas čítania: 10:37
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Nutričná terapeutka: Tuniak v konzerve nemá skoro žiadne ťažké kovy, bravčová masť je lepšia ako kokosový olej (Rozhovor)
Zdroj: Judita Tkáčová/Unsplash/volně k užití
Zdravie - Strava
0
Ema Stanovská
24. január 2022, 9:30
Čas čítania: 10:37

Nutričná terapeutka: Tuniak v konzerve nemá skoro žiadne ťažké kovy, bravčová masť je lepšia ako kokosový olej (Rozhovor)

Judita Tkáčová v rozhovore vysvetľuje, že medzi živočíšnym a rastlinným tukom nie je takmer žiaden rozdiel. Dôležité je hlavne to, koľko tuku celkovo prijmeš.

Ema Stanovská
24. január 2022, 9:30
Čas čítania: 10:37
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Nutričná terapeutka: Tuniak v konzerve nemá skoro žiadne ťažké kovy, bravčová masť je lepšia ako kokosový olej (Rozhovor)
Zdroj: Judita Tkáčová/Unsplash/volně k užití
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.

Judita Tkáčová vyštudovala odbor nutričný terapeut a nutričný špecialista na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Výžive sa intenzívne venuje už vyše 10 rokov, a to nielen prostredníctvom práce s jej klientmi, ale aj blogu či populárneho instagramového účtu Zápisky nutriholičky. V rozhovore nám prezradila, či by sme sa mali báť tuku, či je rastlinný tuk lepší ako ten živočíšny, aký olej by sme mali preferovať a čo si myslí o obľúbenom trende – káve s maslom.

 

Judita Tkáčová.
Judita Tkáčová. Zdroj: Judita Tkáčová

V Refresheri ti prinášame zaujímavé články o zdravom životnom štýle, výžive a mýtoch, ktoré okolo týchto tém kolujú. Ak ťa zaujímajú tieto témy, nezabudni sledovať tému zdravie a pridať sa do nášho REFRESHER+ klubu.

 

Mali by sme sa báť tuku?

Jediné, čoho by sme sa mali báť, je nadmerná konzumácia tých „nesprávnych“ tukov. Určite sa nemusíme báť tukov ako takých. Momentálne sa celý svet snaží bojovať proti rôznym civilizačným ochoreniam, a tak si vytvoril predstavu, že tuk je zlý sám osebe a že je to nejaký toxín, ktorý nám škodí v akomkoľvek množstve. To nie je pravda. Tuky sú úplne prirodzenou súčasťou nášho tela a stravy a nedá sa im úplne vyhnúť.


Prečo sú pre nás tuky dôležité?

Plnia v našom tele neskutočné množstvo funkcií, bez ktorých by sme neprežili. Napríklad majú transportnú funkciu, teda prenášajú rôzne ďalšie látky, tiež veľmi dôležitú hormonálnu funkciu – veľa hormónov, bez ktorých by organizmus nemohol fungovať, je práve tukovej povahy.

Ďalej plnia stavebnú funkciu – bunky sú zložené aj z rôznych druhov tukov. Nehovoriac o termoregulácii a ochrannej funkcii – nie je zlé mať okolo orgánov nejaké množstvo tuku, chráni totiž orgány. Problém nastáva až vtedy, keď je ho tam priveľa. Pre deti je tuk úplne esenciálny na to, aby sa im dobre vyvinula nervová sústava. Tuky majú oveľa viac pozitív ako negatív. Lenže my sme si za posledné desaťročia zvykli konzumovať tie nesprávne a vo veľkom množstve.


Spomenuli ste fyzickú stránku. Majú tuky vplyv aj na našu psychiku či kognitívne funkcie?

Článok pre predplatiteľov REFRESHER+85% článku dočítajú len členovia REFRESHER+ klubu. Pridaj sa k nám a čítaj bez obmedzení.85% článku dočítajú len členovia REFRESHER+ komunity. Pridaj sa k nám a čítaj bez obmedzení.
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109148 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa niekomu ukladá tuk viac do brucha a niekomu do stehien.
  • Akým spôsobom tuk ovplyvňuje naše orgány a psychiku.
  • Či môžeme olivový olej používať aj na tepelnú úpravu pokrmov.
  • Či je zdravšia bravčová masť alebo kokosový tuk.
  • Ktoré potraviny obsahujú najškodlivejšie formy tuku a či by sme sa im mali oblúkom vyhýbať.
  • Či je v poriadku prijímať omega-3 mastné kyseliny len z rybích konzerv.
  • Koľko ťažkých kovov obsahuje tuniak či losos.
  • Či je v poriadku jesť plnotučné mliečne výrobky.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Judita Tkáčová/Unsplash
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy zdravie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news
pred 3 hodinami
Víťazom Ligy majstrov UEFA sa stal Real Madrid. V napínavom finále zdolal Liverpool FC 1:0
včera o 20:19
viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť