Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2022, 18:22
Čas čítania 0:48
Kamila Šebestová

Aktivisti zvesili tabuľu s nápisom „Ulica Dr. Jozefa Tisu“ a zaniesli ju na políciu. V noci názov niekto nasprejoval na bránu

NEWS EXTRÉMISTI NACIZMUS
Uložiť Uložené

NAKA obvinila 10 poslancov po tom, čo odmietli návrh na jej premenovanie.

Aktivisti na čele s výtvarníkom Petrom Kalmusom zvesili tabuľu s názvom „Ulica Dr. Jozefa Tisu“. Táto ulica sa nachádza vo Varíne pri Žiline. Ako posledná nesie meno prezidenta fašistického Slovenského štátu. Po tom, čo aktivisti túto tabuľku zvesili, sa v noci objavil neónovo ružový nápis „Ul. Dr. Jozefa Tisu“ na plote. Čin aktivistov sa teda zjavne niekomu nepáčil. 

NAKA obvinila 10 mestských poslancov zo Žiliny zo spáchania prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Návrh na jej premenovanie totiž padol už v auguste, ale poslanci ho zamietli. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic však toto obvinenie zrušil. 

Keďže názov ulice stále zostával na dome vo Varíne, vytvorilo sa hnutie ľudí, ktorí sa naň už nemohli pozerať. Do Varína prišiel výtvarník Peter Kalmus, ktorý spolu s aktivistom Michalom Greškom a Marekom Poloncom túto tabuľu zvesil. Reagovali tým na nečinnosť politikov. 

„Keďže sa už nemôžeme pozerať na túto bezmocnosť a hanbu vo verejnom priestore, rozhodli sme sa konať my a tabuľu s menom vojnového zločinca odstrániť a odniesť na okresné oddelenie Policajného zboru v Žiline,“ napísal o zvesení tabule aktivista Marek Polonec. 

Po tom, čo aktivisti odniesli demontovanú tabuľu na políciu v Žiline, spísali zapísnicu s vyšetrovateľom, informujú o prípade Aktuality.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia