Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2022, 15:25
Čas čítania 1:20
Viktor Kniš TASR

Rusko vyslalo záškodníkov, aby získalo zámienku na útok na Ukrajinu

NEWS RUSKO UKRAJINA USA
Uložiť Uložené

Podobnú taktiku zvolilo Rusko i v roku 2014, keď obsadilo ukrajinský Krymský polostrov.

Rusko nasadilo záškodníkov cvičených na manipuláciu s výbušninami, ktorí majú vykonať útok na proruské ciele vo východoukrajinskom Donbase. Ten má poslúžiť ako zámienka na napadnutie Ukrajiny, uviedol v piatok nemenovaný americký predstaviteľ, píše agentúra AFP.

Rusko posilnilo dezinformačnú kampaň

„Máme informácie, ktoré naznačujú, že Rusko vyslalo skupinu záškodníkov, ktorí majú vykonať na východe Ukrajiny operáciu pod falošnou vlajkou,“ ktorá by sa javila ako operácia ukrajinských síl, povedal pod podmienkou anonymity predstaviteľ USA. Dodal, že vyslaní záškodníci sú „vycvičení na mestský boj a používanie výbušnín s cieľom vykonať sabotážne útoky namierené voči proruským silám“.


Rovnaký zdroj tiež povedal, že Rusko zároveň posilnilo dezinformačnú kampaň na sociálnych sieťach vrátane príspevkov, ktoré z podnecovania napätia vinia Ukrajinu a Západ.


„Z našich informácií zároveň vyplýva, že osoby pracujúce v záujme rozširovania ruského vplyvu začínajú fabrikovať provokácie týkajúce sa Ukrajiny v štátnych médiách i na sociálnych sieťach, aby ospravedlnili ruskú intervenciu a spôsobili rozpory na Ukrajine,“ povedal citovaný zdroj.


Uvedené zistenia amerických spravodajských služieb boli zverejnené deň po štvrtkovom vyhlásení Jaka Sullivana, poradcu prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že Rusko „si buduje základy na možné vyfabrikovanie zámienky na inváziu“ na Ukrajinu. Podobnú taktiku podľa Sullivana zvolilo Rusko i v roku 2014, keď obsadilo ukrajinský Krymský polostrov.

putin
Zdroj: TASR/AP

USA a NATO chcú rokovať

Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sú pripravené opäť sa stretnúť s predstaviteľmi Ruska a pokračovať vo vzájomnom dialógu. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré v sobotu citoval spravodajský portál Meduza.io.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

„Spojené štáty a NATO sú pripravené znovu sa stretnúť s Ruskom a sú odhodlané ďalej sa snažiť o diplomaciu a vzájomný dialóg. Spojené štáty a ich spojenci z NATO sú zjednotení v diplomatickej ceste vpred a vyzývajú Rusko, aby okamžite podniklo kroky na deeskaláciu svojej pretrvávajúcej agresie voči Ukrajine,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie zverejnenom v piatok.


Ministerstvo zahraničných vecí USA toto vyhlásenie vydalo po rozhovore šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Tí spolu v piatok diskutovali o ďalších krokoch, ktoré budú nasledovať po stredajšom zasadnutí Rady NATO-Rusko.

Domov
Zdieľať
Diskusia