Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 12:47
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš TASR

Neočkujme ďalšou dávkou vakcíny proti covidu každé 4 mesiace, odkazuje Európska lieková agentúra: Ľudia začínajú byť unavení

ZDRAVIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Podľa EMA čaká svet premorenie, ktoré spôsobí nový variant omikron. Napriek tomu by nemalo byť pravidlom, že sa bude novou dávkou preočkovávať pri každom variante.

Európska lieková agentúra (EMA) v utorok spochybnila možnosť plošného očkovania obyvateľstva štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa jej vyjadrenia by opakované podávanie posilňujúcich očkovacích dávok každých niekoľko mesiacov zrejme nebolo udržateľnou stratégiou, informovala agentúra AFP.

Môžeme dospieť k problémom s imunitnou odpoveďou

EMA zároveň vyjadrila presvedčenie, že šírenie nového koronavírusového variantu omikron posúva ochorenie covid-19 z fázy pandémie smerom k trvalo sa vyskytujúcemu ochoreniu, s ktorým ľudstvo bude schopné žiť. Podobne sa k tejto téme predtým vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).


„Ak našou stratégiou bude to, že budeme dávať každé štyri mesiace posilňujúce dávky, môžeme potenciálne dospieť k problémom s imunitnou odpoveďou,“ uviedol predstaviteľ EMA pre vakcinačné stratégie Marco Cavaleri.


Podľa neho by v takomto prípade hrozilo aj to, že ľudia už začnú byť unavení z neustáleho podávania podporných dávok. Zároveň však vyjadril nádej, že nový vysoko nákazlivý variant omikron posunie covid-19 z pandemickej fázy do endemickej, teda k ochoreniu, s ktorým ľudstvo dokáže žiť.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

„S omikronom bude popri vakcinácii výrazne pribúdať aj prirodzene získaná imunita (získaná prekonaním ochorenia). Budeme sa rýchlo blížiť k scenáru, ktorý bude bližšie k endemicite,“ uviedol Cavaleri.

Očkovnaie
Zdroj: TASR

Dlhšie intervaly, napríklad raz ročne

Predstaviteľ EMA pre vakcinačné stratégie si myslí, že v rámci novej očkovacej stratégie by sa malo zvažovať podávanie posilňujúcich dávok proticovidových vakcín v dlhších intervaloch. Takéto očkovacie kampane by podľa neho mohli prebiehať pravidelne pred začiatkom zimného obdobia, podobne ako je to pri vakcínach proti bežnej chrípke.
Cavaleri však súčasne varoval, že šírenie covidu je zatiaľ stále vo fáze pandémie a že omikron enormne zaťaží zdravotnícke systémy jednotlivých krajín.

„Nikto presne nevie, kedy budeme na konci tunela, ale dostaneme sa tam,“ uviedol.


EMA sa v tejto súvislosti odvolala na výsledky štúdií, podľa ktorých je omikron síce infekčnejší než doposiaľ dominantný variant delta, ale riziko ním spôsobených hospitalizácií je približne o polovicu až dve tretiny nižšie.


WHO v utorok odhadla, že v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov sa variantom omikron zrejme nakazí viac než polovica obyvateľov Európy, píše agentúra AFP.

Domov
Zdieľať
Diskusia