Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2022, 21:43
Čas čítania 0:47
Martin Adam Pavlík

V takomto stave sú slovenské železnice. Generálny riaditeľ priznal, že také zlé hodnotenia ešte nemali

V takomto stave sú slovenské železnice. Generálny riaditeľ priznal, že také zlé hodnotenia ešte nemali
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ŽELEZNICE SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Železnice Slovenskej republiky v minulom roku znížili prechodné obmedzenia traťových rýchlostí na pomalých úsekoch približne o polovicu.

Ako píše denník Pravda, slovenské železnice na tom nie sú najlepšie. „Rok 2021 je prelomový v tom, že také nízke hodnotenie ako teraz sme nikdy nemali. Plnenie grafikonu máme na úrovni 89 %, čo je veľmi výrazné neplnenie, a to má dopad aj na meškanie vlakov. V minulom roku sme po prvýkrát nesplnili ani tzv. podielový grafikon,“ povedal v piatok generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Miloslav Havrila.

Tretina železničných koľají podľa vyhodnotenia meracieho vlaku je v nevyhovujúcom stave. Situáciu na železničnej infraštruktúre, ktorá nezodpovedá požiadavkám, zmiernilo jej dofinancovanie v objeme 57 miliónov eur. Faktom však ostáva, že ŽSR v minulom roku znížili prechodné obmedzenia traťových rýchlostí na pomalých úsekoch približne o polovicu.

stanica, vlaková stanica, slovensko, slovenská stanica, nástupište
Zdroj: Unsplash/Martin Katler

„Prechodné obmedzenia traťových rýchlostí v priebehu celého roka kulminovali. Celková dĺžka sa blížila k 200 kilometrom. Tú sme však znížili a dnes máme zhruba 107 kilometrov pomalých ciest, ktoré však nemajú až taký dopad na plnenie grafikonu, ako to bolo predtým,“ povedal Havrila pre youtubový kanál ministerstva dopravy s tým, že spomínané peniaze majú obrovský prínos.

 
Tieto opravy sa však diali najmä v druhej polovici minulého roka a prínos sa výraznejšie prejaví až v roku 2022. Nelichotivé štatistiky za uplynulý rok by sa tak už nemali opakovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia