Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2021 o 14:18
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

NAKA obvinila desať Slovákov, ktorí obhajujú ulicu pomenovanú po Tisovi. Podľa polície podporujú extrémistické hnutie

NEWS EXTRÉMISTI
Uložiť Uložené

Národná kriminálna agentúra si posvietila na predstaviteľov obce Varín, v ktorej chcú mať ulicu pomenovanú po Tisovi.

Národná kriminálna agentúra vyšetruje vedenie obce Varín neďaleko Žiliny pre podporu extrémistického hnutia, informujú Aktuality s odvolaním sa na portál zilina.sp21.sk. NAKA obvinila poslancov obecného zastupiteľstva, ktorí sa nechcú vzdať ulice pomenovanej po Jozefovi Tisovi. 

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 10 osôb z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd. Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť,“ povedal hovorca polície pre Aktuality.

Ulica Dr. Jozefa Tisu má v názve aj gramatickú chybu (nesprávne skloňovanie), poslanci napriek tomu nesúhlasia s tým, aby ju premenovali. Ide o poslednú slovenskú ulicu, ktorá nesie názov po bývalom slovenskom prezidentovi a vojnovom zločincovi, ktorý mal blízko k nacistickému režimu. Za zmenu hlasovala tento rok v auguste len jedna členka zastupiteľstva, deväť bolo proti a jedna členka bola neprítomná. 

Zmenu názvu ulice iniciuje jediná poslankyňa Lenka Ticháková, ktorá nemá podporu svojich kolegov. Ticháková na ulici pomenovanej po vodcovi ľudákov v druhej svetovej vojne býva, obyvatelia dediny jej preto navrhli, aby si dala dvere do inej ulice. 

Odporúčané
„Kuriatka, Putin sa z nás smeje.“ Stáva sa z Tiktoku novodobé semenište slovenských konšpirátorov? „Kuriatka, Putin sa z nás smeje.“ Stáva sa z Tiktoku novodobé semenište slovenských konšpirátorov? 12. marca 2023 o 16:30

Bývalá obecná poslankyňa Ľudmila Porubčanská dokonca tvrdí, že ju pokusy o zrušenie Tisovej ulice urážajú. „Nehanbíme sa, že sme hlasovali za Tisovu ulicu. Pán Dr. Tiso si nezaslúži takéto potupy,“ povedala podľa Aktualít Porubčanská. 

Všetci desiati poslanci obecného zastupiteľstva vo Varíne (okres Žilina), ktorých obvinila Národná kriminálna agentúra, využili právo na podanie riadneho opravného prostriedku. Vinu odmietajú a tvrdia, že sa budú brániť. V spoločnom stanovisku uviedli, že v zákonnej lehote podali sťažnosť proti vzneseniu obvinenia.

„S uvedeným obvinením zásadne nesúhlasíme. Necítime sa byť vinní z obvinenia, ktoré sa nám kladie za vinu. Zároveň podotýkame, že každý z nás vedie bezúhonný rodinný život a svoj mandát poslanca OZ vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov obce. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie. Tieto médiám poskytne včas právny zástupca obvinených.“

Domov
Zdieľať
Diskusia