Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová
12. marca 2023, 16:30
Čas čítania 5:00

„Kuriatka, Putin sa z nás smeje.“ Stáva sa z Tiktoku novodobé semenište slovenských konšpirátorov?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
„Kuriatka, Putin sa z nás smeje.“ Stáva sa z Tiktoku novodobé semenište slovenských konšpirátorov?
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/na voľné použitie

Pozreli sme sa na Slovákov, ktorí na Tiktoku šíria dezinformácie a konšpiračné teórie. S odborníkom na hoaxy sme rozoberali, o čo im môže ísť.

Tiktok je čoraz populárnejšia sociálna sieť, na ktorej trávia čas najmä mladí ľudia od 15 do 25 rokov. Na marketingovú komunikáciu ho využíva veľa úspešných firiem či influencerov. Svoje chápadlá však na ňom rozťahuje aj pravicový extrémizmus a dezinformácie. 

 

„Bez Ruskej federácie nebude na svete mier, očkovanie nefunguje a oslabuje imunitu!“ znejú posolstvá tiktokových videí jednej zo slovenských dezinformačných „influenceriek“ napísané capslockom. 

„Kuriatka, hlavičky moje študované, jednanie kolektívneho Západu na Ukrajine bolo vždy predvojom imperializmu, aby využilo územie Ukrajiny,“ hovorí ďalšia tiktokerka, ktorá sa profiluje ako odborníčka na zahraničnú politiku. Ruské vojenské ťaženie na Ukrajine, ktoré má za cieľ prisvojiť si územie iného štátu, za prejav imperializmu očividne nepovažuje. 

„Ak by ste nám dali zbrane, pušky, granáty, všetko skončí vaším smerom,“ adresuje tiktoker Radovan videoodkaz Eduardovi Hegerovi a Jaroslavovi Naďovi. Na čínskej sociálnej sieti „bojuje za Slovensko“ aj hokejbalista Marcel Ďurech, ktorý odkazoval liberálom, že „pôjdu dole“.

20. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 7:07 Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor)

Tiktokeri majú niečo spoločné. Viac či menej priamo podporujú Smer, Republiku a nekriticky verklíkujú Putinovu propagandu. Odsudzujú „skazený“ Západ, o ktorom radi rozširujú konšpiračné teórie. Pozreli sme sa bližšie na to, či je sociálna sieť Tiktok hniezdočkom dezinformátorov a extrémistov a či s tým niečo dokáže robiť polícia. 

Bezpečnostná hrozba 

Napríklad v susednom Česku Tiktok podľa Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) predstavuje bezpečnostnú hrozbu. Kvôli ochrane citlivých dát svojim zamestnancom zakázala Tiktok používať aj Európska komisia. Podobné kroky zvažujú viaceré štáty či organizácie. 

Na jednej strane ide o obavy zo špehovania čínskou vládou, na druhej o problémový obsah, ktorý sociálna sieť nechá, aby sa voľne šíril.

Ak ťa zaujímajú články na tému dezinformácií, nájdeš ich v tejto sekcii. Pokiaľ ťa baví čítať o extrémizme, preklikni sa sem. Podpor články na podobné témy a pridaj sa do klubu Refresher+ k našim predplatiteľom. Získaš tak neobmedzený prístup k našim článkom. 

S odborníkom na sociálne siete a dezinformácie Jakubom Godom, ktorý aktuálne pracuje v prezidentskej kancelárii, sme sa pozreli na tri profily, ktoré na Tiktoku takmer denne chrlia dezinformácie. Naoko lifestylový obsah, familiárne oslovenie typu „kuriatka“ či tanečné videá nemenia nič na tom, že aj tiktokeri môžu byť nebezpeční. 

„Ak nám dáte do ruky zbrane, skončia vaším smerom.“

Mladý tiktoker Radovan3277 vyzýva „slovenský národ, aby sa vzoprel svojej vláde“. Oslovuje aj Eduarda Hegera a Jaroslava Naďa: „Páni naši, vy si vážne myslíte, že pôjdeme bojovať do vojny?“ Mladý muž vo videu napríklad šíri falošnú správu o mobilizácii Slovákov, ktorú Ozbrojené sily SR vyvrátili a označili ako hoax. 

@radovan3277♬ původní zvuk - Radovan327

„Ak by ste nám dali zbrane, pušky, granáty, všetko skončí vaším smerom,“ pokračuje tiktoker. V päťminútovom videu Radovan takisto upozorňuje na to, že ak títo politici ozbroja Slovákov, bude to ich posledný počin.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132118 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké bludy a dezinformácie nájdeš na Tiktoku. 
  • Prečo šíria slovenskí tiktokeri dezinformácie o politike a ako sa im darí. 
  • Či im ide len o to, aby sa stali známymi influencermi. 
  • Čo s tým robí polícia. 
  • Čo môžeš robiť ty, keď narazíš na dezinformátora.
Domov
Zdieľať
Diskusia