Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 15:32
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš TASR

Žigovi nepomohol ani Žilinka. Ficov exminister a Pellegriniho poslanec zostáva obvinený v korupčnej kauze

NEWS PETER ŽIGA
Uložiť Uložené

Proti Petrovi Žigovi svedčí Monika Jankovská.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia exministra Petra Žigu, ktorý je trestne stíhaný pre prečin podplácania. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu Generálnej prokuratúry SR Dalibora Skladana.


„Maroš Žilinka dňa 9. decembra 2021 nevyhovel návrhu obvineného Petra Žigu, ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry o vznesení obvinenia zo dňa 17. decembra 2020 a naň nadväzujúceho uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti zo dňa 7. júla 2021,“ spresnil hovorca.


Generálny prokurátor po preskúmaní veci nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní.

„Dospel k záveru, že v aktuálnom štádiu trestného konania zistené skutočnosti dostatočne odôvodňujú záver o dôvodnosti trestného stíhania obvineného Petra Žigu pre prečin podplácania,“ podotkol Skladan.


Žiga je v súčasnosti poslancom Národnej rady SR a pôsobí v mimoparlamentnej strane Hlas-SD. Stíhajú ho na slobode. 

Údajne podplácal sudkyňu

Obvinenie exministra strany Smer-SD sa týka podplácania sudkyne Najvyššieho súdu Kataríny Pramukovej, ktorá rozhodovala v spore o Gabčíkovo. 

Vraj o tom vypovedala obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá podľa informácií Denníka N povedala, že sa cez ňu Peter Žiga pokúsil podplatiť sudkyňu Pramukovú. Peter Žiga údajne priniesol Jankovskej 100-tisíc eur, ktoré mala odovzdať Pramukovej. Sudkyňa Najvyššieho súdu síce rozhodla v prospech Slovenska, úplatok však neprijala, vypovedala Jankovská.

Odporúčané
S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém 17. decembra 2020, 12:21

Proti Žigovi vypovedal aj bývalý funkcionár NAKA Slobodník, ktorý vraj opísal, ako v minulosti zobral od oligarchu Norberta Bödöra úplatok 50-tisíc eur za to, že nebudú vyšetrovať podvod Žigovho rodinného príslušníka. Vybavoval to údajne aj vtedajší minister Peter Žiga.  

Ide o jedného z najvyššie postavených bývalých funkcionárov na Slovensku, ktorý čelí obvineniu. Momentálne sa Žiga z politiky stiahol, nevystupuje na tlačovkách Hlasu-SD a vynecháva aj rokovania parlamentu, aj keď je stále aktívnym poslancom. Peter Žiga dlhodobo vinu popiera, predseda strany Peter Pellegrini tvrdí, že nemá dôvod svojmu poslancovi neveriť. 

Viac o kauzách, v ktorých sa skloňuje aj meno Petra Žigu, si môžeš prečítať v tomto článku

Domov
Zdieľať
Diskusia