Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2021, 17:00
Čas čítania 2:25
Viktor Kniš TASR

PREHĽAD OPATRENÍ: Na Vianoce môžeš cestovať za rodinou, zaočkovaní majú množstvo výhod

ZDRAVIE LOCKDOWN OPATRENIA
Uložiť Uložené

Predseda vlády Eduard Heger oznámil, ako budú vyzerať vianočné sviatky z hľadiska opatrení.

Nočný zákaz vychádzania bude platiť od 17. decembra, denný zákaz vychádzania neexistuje. „Týmto je zrušený zákaz návštev, občania sa do ôsmej večer môžu pohybovať za akýmkoľvek účelom,“ vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Väčšina opatrení zostáva v platnosti podobne, ako ich zaviedli v uplynulom týždni, nezaočkovaní môžu ísť len do esenciálnych obchodov, zaočkovaní a tí, ktorí koronavírus prekonali, môžu navštevovať aj rôzne služby. Reštaurácie sa neotvoria. 

Knižnice, múzeá a galérie budú otvorené v režime OP. 

Od 25. decembra sa budú môcť otvoriť aj hotely, ubytovať sa budú môcť Slováci v režime OTP. 

Aj naďalej budú pokračovať prísne policajné kontroly. Policajti budú v mestách a obciach kontrolovať, či Slováci dodržiavajú zákaz vychádzania. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré opatrenia zostávajú v platnosti od minulého týždňa.
  • Aké výnimky platia z nočného zákazu vychádzania.
  • Prečo nebudú otvorené reštaurácie.
  • Aký bude režim v dopravných prostriedkoch.

Bude platiť prísny večerný zákaz vychádzania

Od piatka 17. decembra bude zákaz vychádzania platiť len v čase od 20.00 do 5.00 h. Výnimkou z nočného zákazu vychádzania bude napríklad:

  • cesta do obchodov,
  • cesta do a zo zamestnania,
  • cesta na vykonávanie podnikateľskej a obdobnej činnosti v prípade, že nemôžu byť vykonávané ako práca z domácnosti,
  • vycestovanie do zahraničia,
  • cesta do zdravotníckeho zariadenia, cesta k lekárovi a od lekára i cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu vrátane cesty späť,
  • vychádzka so psom alebo s mačkou 500 m od miesta bydliska a starostlivosť o hospodárske zvieratá.

Aktualizované nariadenie ponecháva režim OTP v IC vlakoch, v rýchlikoch a diaľkových linkách autobusov, rovnako v platnosti ostáva zákaz zhromaždení viac ako šiestich osôb s výnimkou členov spoločnej domácnosti. Minister dopravy má zabezpečiť možnosť testovania na medzinárodných civilných letiskách.

Reštaurácie sa zatiaľ neotvoria, Sulík nabáda prevádzky, aby nepočúvali vyhlášku, ale vládu

Pri otváraní reštaurácií pred Vianocami nenašla vláda zhodu, informovali Boris Kollár aj Richard Sulík. Predseda SaS zároveň vyzval masážne, solárne aj kozmetické salóny, aby otvorili pre zaočkovaných a tých, ktorí koronavírus prekonali.

Odporúčané
Večeru a pivo si dajú v reštaurácii len zaočkovaní a vyliečení z covidu, na párty treba tri dávky (Otázky a odpovede k opatreniam) Večeru a pivo si dajú v reštaurácii len zaočkovaní a vyliečení z covidu, na párty treba tri dávky (Otázky a odpovede k opatreniam) 18. januára 2022, 18:30

Povedal to s tým, že aj keď vyhláška hlavného hygienika otvorenie takýchto služieb neumožňuje, prevádzkovatelia sa majú riadiť podľa uznesenia vlády, ktoré je nadriadené dokumentom úradu verejného zdravotníctva. Uznesenie obsahuje vetu, ktorá deklaruje, že môžu byť otvorené prevádzky zamerané na starostlivosť o ľudské telo. 

Omikron môže ovplyvniť situáciu

Epidemická situácia na Slovensku sa v týchto dňoch podľa rezortu zdravotníctva stabilizovala a umožňuje uvoľniť nemocničné kapacity pred hroziacim nástupom epidemickej vlny.

„Počty pozitívne testovaných PCR, ako aj antigénovými testami na Slovensku ostatné dni naďalej z vysokého vrcholu klesajú. Naďalej je však počet pozitívne testovaných osôb za ostatných sedem dní vysoko nad maximom druhej vlny,“ uvádza sa v materiáli s tým, že klesá aj pozitivita testov. Poklesli i výjazdy záchranárov k pacientom s ochorením covid-19. V nemocniciach je však naďalej vysoký počet pacientov. 

Rezort zdravotníctva ďalej konštatuje, že nový variant omikron, zaznamenaný už aj na Slovensku, môže zásadnejšie ovplyvniť situáciu. Zákaz nočného vychádzania má znížiť mobilitu a eliminovať priestor na vytváranie rizikových sociálnych kontaktov. Začiatkom školských prázdnin, čerpaním dovoleniek či utlmením ekonomických aktivít v prevádzkach sa zníži denná mobilita a obmedzia sa sociálne kontakty v školách či na pracoviskách.

Odporúčané
PREHĽAD: Takto budú vyzerať opatrenia počas 4. vlny koronavírusu. Platí aj režim OP+, výhody budú mať aj nezaočkovaní PREHĽAD: Takto budú vyzerať opatrenia počas 4. vlny koronavírusu. Platí aj režim OP+, výhody budú mať aj nezaočkovaní 17. januára 2022, 19:19

Slovenskí odborníci už majú prvé informácie o skúmaní nového variantu. „Je doteraz asi tým najinfekčnejším variantom, ktorý bol doteraz detegovaný,“ uviedol epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka. Jediným riešením podľa neho je očkovanie proti ochoreniu COVID-19 tých ľudí, ktorí sa ešte nedali zaočkovať, a zároveň tretia posilňujúca dávka u zaočkovaných.


„Zároveň vzhľadom na vysoký počet výnimiek z dnes platného denného zákazu vychádzania bolo potrebné prehodnotiť aktuálne platný stav. Pri zavádzaní nočného vychádzania sa preto určujú len výnimky na aktivity, ktoré nie je možné realizovať striktne len v čase od 5.00 do 20.00 h,“ odôvodňuje rezort zdravotníctva. V prípade zhoršujúcej sa situácie má vláda bezodkladne prehodnotiť opatrenia

Domov
Zdieľať
Diskusia