Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 16:41
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Muža, ktorý si odsedel 16 rokov za znásilnenie, čo nespáchal, konečne oslobodili. Obeť sa mu ospravedlnila za stratené roky

NEWS ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Americká spisovateľka Alice Seboldová bola znásilnená v roku 1981. Za tento čin odsúdili nevinného muža, ktorý si odsedel trest a roky zostal na zozname sexuálnych predátorov.

Americká spisovateľka Alice Seboldová sa ospravedlnila mužovi, ktorého aj pre jej svedectvo odsúdili v roku 1981 za jej znásilnenie. Minulý týždeň ho zbavili viny. Podľa BBC strávil Anthony Broadwater (61) vo väzení celú dĺžku svojho trestu, 16 rokov, a od roku 1998 až do konca novembra 2021 bolo jeho meno aj v registri sexuálnych násilníkov. Seboldová sa ospravedlnila za to, že nechtiac zohrala úlohu v systéme, ktorý poslal nevinného muža do väzenia.

Odporúčané
Keď spravodlivosť nie je fér voči tým, ktorí nič zlé neurobili: justičné omyly, ktoré pripravili ľudí o slobodu či dôstojnosť Keď spravodlivosť nie je fér voči tým, ktorí nič zlé neurobili: justičné omyly, ktoré pripravili ľudí o slobodu či dôstojnosť 19. marca 2021, 9:30

O znásilnení napísala knihu

Seboldovú niekto znásilnil, keď mala 18 rokov. Študovala v tom čase na súkromnej vysokej škole Syracuse v New Yorku. Vo svojej knihe s názvom Lucky opisuje, ako ju niekto znásilnil a ako o niekoľko mesiacov neskôr videla na ulici černocha, o ktorom bola presvedčená, že bol útočníkom. Nahlásila ho preto na políciu.

Na fotke neprávom odsúdený Anthony Broadwater dňa 22. novembra 2021, keď ho súd zbavil viny za znásilnenie spisovateľky Alice Seboldovej.
Na fotke neprávom odsúdený Anthony Broadwater dňa 22. novembra 2021, keď ho súd zbavil viny za znásilnenie spisovateľky Alice Seboldovej. Zdroj: TASR/AP

Anthonyho Broadwatera vtedy zadržali a neskôr obvinili. Pri ďalšej výpovedi Seboldová pri výbere z viacerých podozrivých ukázala prstom na iného muža. Napriek tomu jej výpoveď a mikroskopická analýza vlasov stačili na to, aby prípad skončil na súde a Broadwatera odsúdili na 16 rokov vo väzení.

Viny ho zbavili 22. novembra 2021 po opätovnom preskúmaní prípadu, pri ktorom súd dospel k záveru, že Broadwater bol odsúdený na základe nedostatočných a dnes už aj pochybných dôkazov. Keď sa dopočul radostnú správu, od dojatia a radosti mu vyhŕkli slzy. Zbavením viny sa zbavil aj nálepky sexuálneho predátora, čo mu značne uľahčí život. 

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Podľa BBC bol rád, keď počul Seboldovej ospravedlnenie. „Najviac ma mrzí fakt, že vám bol ukradnutý život, ktorý ste mohli mať. Viem, že žiadne ospravedlnenie nezmení, čo sa vám stalo,“ povedala v oficiálnom ospravedlnení. Seboldová vraví, že strávila posledných osem dní snahou porozumieť, ako mohlo k takému justičnému omylu vôbec dôjsť.

Okrem toho sa však musí dnes už úspešná spisovateľka vyrovnať aj s vedomím, že jej skutočný páchateľ ostal na slobode. „Pravdepodobne nikdy nebudeme vedieť, kto to je, možno znásilnil aj ďalšie ženy, a určite nestrávi toľko času vo väzení ako pán Broadwater,“ dodala.

Zo Seboldovej prvej knihy Lucky sa predal podľa Variety až milión výtlačkov a prakticky odštartovala jej kariéru. Neskôr napísala knihu The Lovely Bones (Pevné puto), podľa ktorej režíroval rovnomenný film Peter Jackson. V roku 2009 získal film aj nomináciu na Oscara.

Domov
Zdieľať
Diskusia