Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 14:12
Čas čítania 1:23
Ivan Koribanič

Proti obvinenému exposlancovi Jánovi Herákovi vypovedala už štvrtá žena. Tá sa sexuálnemu zneužitiu dokázala ubrániť

Proti obvinenému exposlancovi Jánovi Herákovi vypovedala už štvrtá žena. Tá sa sexuálnemu zneužitiu dokázala ubrániť
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS JÁN HERÁK ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Polícia v tejto súvislosti odmieta podať akékoľvek informácie. Dlhodobo mlčí aj nitrianska polícia, ktorej patrí celý prípad.

Bratislavská polícia vypočula už štvrtú ženu, ktorá vypovedala proti exposlancovi hnutia OĽaNO Jánovi Herákovi. Keďže ide o údajne dospelú mladú ženu, vo výpovedi uviedla, že ju chcel Herák sexuálne zneužiť, ale dokázala sa mu vzoprieť, píše SME. Voči Herákovi viedla polícia doposiaľ tri stíhania, no obvinený bol iba z jedného.

Šlo o prvý medializovaný prípad, keď sa bývalý poslanec pokúšal nadviazať bližší kontakt s dievčaťom z detského domova v Trenčíne. Ponúkal jej údajne darčeky ako peniaze či mobil. V roku 2020 toto dievča pomáhalo dohliadať v Herákovom detskom tábore v Jelenci. Tam vraj Herák vtedy ani nie 15-ročné dievča zneužil vo svojej izbe.

Polícii sa neskôr prihlásilo ďalšie dievča, ktoré Herák vraj sexuálne zneužil. Tentoraz šlo o 14-ročné dievča z tábora v Trenčianskom kraji. Údajné sexuálne zneužívanie sa v tomto prípade opakovalo viackrát.

Tretí prípad pochádza ešte z roku 2018. Vtedy vraj Herák zneužil 16-ročné dievča z detského domova v Radave. Tento prípad však musela polícia obnoviť na základe pokynu od prokuratúry. 

To, či polícia už začala pri štvrtom prípade trestné stíhanie, odmietla komentovať. K prípadu sa dlhodobo nevyjadruje ani nitrianska polícia, ktorej patrí celý prípad. „Prípravné konanie je neverejné, aj preto vzhľadom na štádium vyšetrovania nie je možné na vaše otázky odpovedať,” povedal prokurátor krajskej prokuratúry Jaroslav Maček.

K celej veci sa vyjadril aj samotný Herák. „Ja vám k tomu nemôžem naozaj nič povedať, a o tom, že bola vypovedať nejaká žena, ani neviem,” uviedol pre SME. Herák sa po prevalení kauzy vzdal poslaneckého mandátu, no hnutie OĽaNO ho podľa Petra Pčolinského zo strany Sme rodina opäť zamestnalo. Týždenník Plus 7 dní následne zverejnil informáciu o tom, že hnutie mu vytvorilo novú pracovnú pozíciu. Tá údajne nesie názov koordinátor poslaneckých asistentov s platom 3 500 €.

Ján Herák vydal v tejto súvislosti stanovisko, že pre stranu pracuje na sociálnych témach. Oficiálne vyhlásenie hnutia znie, že Herák pre nich pracuje ako administratívny pracovník a jeho plat má od odmeny pre výkon mandátu poslanca ďaleko. Zároveň dodáva, že až do ukončenia vyšetrovania platí prezumpcia neviny. Preto hnutie nevidí žiadny problém v tom s Herákom spolupracovať. Ten si údajne robí popri práci aj doktorát zo sociálnej práce.

Domov
Zdieľať
Diskusia