Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 19:39
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer

V Bratislave otvorili prvý cintorín pre domáce zvieratá

NEWS DOMÁCE ZVIERATÁ
Uložiť Uložené

Hlavné mesto sa tak pridalo k Lučencu, Šútovciam, Košiciam, Žiline a Rakovcu nad Ondavou.

Cintorín má názov Borievka a vznikol v lese pri bratislavskej Dúbravke. Informáciu priniesli Bratislavské noviny. Jeho ambasádorkou sa stala Elena Vacvalová, ktorá sa o jeho vznik sama takmer osem rokov usilovala. Vo štvrtok teda nemohla chýbať na slávnostnom otvorení. 

Majiteľ firmy, ktorá bude cintorín prevádzkovať, Stanislav Vlkovič vo štvrtok neskrýval pocit zadosťučinenia. Spomenul, že to „bola to dlhá a ťažká cesta… Viedli sme tvrdý boj. Najčastejšie to boli úrady, ktoré si vyžadovali rad povolení, a keďže to bolo niečo nové, nezaradené v tabuľkách, tak to trvalo veľmi dlho“.

Pochovať zviera na vlastnú päsť je nelegálne a trestá sa pokutou. Sumu za päťročný prenájom hrobového miesta na zvieracom cintoríne Borievka zaplatí majiteľ podľa váhy zvieraťa. Pohybuje sa medzi 120 a 385 eurami a je výrazne vyššia ako v prípade ľudských hrobov.

mačka a pes, pes, mačka
Zdroj: Unsplash/Krista Mangulsone

Inou legálnou možnosťou poslednej rozlúčky so psom je jeho pochovanie na vlastnom pozemku. Legislatíva je v tomto prípade presná. Hrob nemôže byť bližšie ako 500 metrov od vodného zdroja či toku. Musí sa tiež nachádzať aspoň 5 metrov od najbližšej stavby a 2 metre od susedného pozemku.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Ďalším zákonným spôsobom likvidácie tela zosnulého domáceho zvieraťa je jeho spálenie v kafilérii. V hlavnom meste sa počas otváracích hodín môžete obrátiť na Štátny veterinárny a potravinový ústav. V tomto prípade si podľa váhy zvieraťa pripravte od 7 do 36 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia