Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 17:30
Čas čítania 2:39
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: House of Gucci

RECENZIA: House of Gucci
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
FILMY A SERIÁLY ADAM DRIVER FILMY 2021 FILMY PODĽA SKUTOČNEJ UDALOSTI HOUSE OF GUCCI LADY GAGA NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Prečítaj si, aká je novinka Ridleyho Scotta.

Nádherné obleky, domy, luxusné autá, ale aj intrigy, divoký sex, podrazy, kliatby a vraždy či bravúrne herecké výkony. Na to všetko sa môžeš tešiť v dráme House of Gucci v réžii slávneho Ridleyho Scotta (predlohu napísala Sara Gay Forden).

Ide o film inšpirovaný skutočným príbehom impéria talianskeho módneho domu. Celý príbeh sa začal ešte v roku 1921, keď si muž menom Guccio Gucci vo Florencii otvoril prvý obchod. Neskôr nasledovali pobočky v Ríme, New Yorku či Londýne.

Turbulentné roky

Scottova novinka však rozpráva príbeh rodiny z obdobia od konca sedemdesiatych rokov po koniec deväťdesiatych rokov 20. storočia, ktoré bolo pre klan Gucciovcov mimoriadne turbulentné a udiali sa počas neho tie najzásadnejšie udalosti. 

House of Gucci
Zdroj: Forum Film SK


Na príbehy podľa skutočných udalostí je 83-ročný Brit majster. Svedčí o tom nedávna historická dráma Posledný súboj či skoršie diela ako vojnový Čierny jastrab zostrelený (2001) alebo mafiánsky epos Americký gangster (2007). Ukázal nám aj to, že vie tiež skvele pracovať s napätím v klenotoch typu Votrelec (1979), Blade Runner (1982), Thelma a Louise (1991) alebo Gladiátor (2000).

Žiaľ, v roku 2021 už Ridley Scott nedokáže na plátno priniesť veľdielo v štýle jeho starých klasík rovnako zábavne a pútavo. House of Gucci možno prirovnať k príjemnej jazde päťdesiatkou po cestách s krásnym výhľadom, ktorú však preruší kontrolka signalizujúca, že treba doplniť benzín, pričom najbližšia čerpacia stanica je sto kilometrov ďaleko.

Rýchly spád a strata dychu

Novinka britského režiséra má síce rýchly spád, čo sa týka deja (zdržanlivejšia je v predstavovaní vedľajších postáv), no časom stráca dych rovnako ako chudák Paolo Gucci po niekoľkých sekundách tancovania. Scottovi akoby chýbalo dostatočné zapálenie pre príbeh a takisto odvaha viac sa divákovi otvoriť a prikovať ho k sedačke.

House of Gucci Jared Leto
Zdroj: Forum Film SK

V porovnaní s o niekoľko rokov mladším Martinom Scorsesem (79), ktorý v poriadne pokročilom veku nakrútil film ako Vlk z Wall Street, Scott mierne zlyháva. Predvádza „len“ klasické remeslo bez presahu.
 
Nejde však o zlý film. Lenže u Scotta je vďaka jeho bohatej filmografii latka nastavená tak vysoko, že sa stáva jeho nevýhodou. Vieme totiž, že má na viac. I keď je House of Gucci nadpriemerným filmom, ničím zvlášť nevyniká a pláva v oceáne oveľa lepších snímok. Pravdepodobne o rok či dva si naň nikto nespomenie.

Scott šiel na istotu

Náročnejšieho diváka poteší vtipná a nápaditá montáž či originálna hudba. Kamera, žiaľ, ostáva do veľkej miery nevyužitá (nečakaj žiadne dlhočizné jednozáberovky), skôr sa pozornejší divák pýta, prečo sa ten, kto ju mal na starosti (Dariusz Wolski), nesnažil aspoň v niekoľkých momentoch jednotlivé scény viac ozvláštniť.

Scottova dráma stojí len na hereckých výkonoch. V tomto prípade má však šťastie, pretože skúsený filmár išiel na istotu. Obsadiť Al Pacina či Jeremyho Ironsa je vždy zásah do čierneho. Začína to byť pravidlom aj pri o niekoľko generácií mladšom Adamovi Driverovi. 

House of Gucci Adam Driver
Zdroj: Forum Film SK

Napriek tomu mu úloha Maurizia Gucciho nedáva priestor ukázať naplno svoje herecké kvality (oveľa lepšie hral v dráme Marriage Story alebo v Scottovom nedávnom Poslednom súboji), čo však nie je vinou réžie, ale typológie tejto postavy.

Skvelá Lady Gaga a geniálny Jared Leto

Oveľa väčší priestor dostáva populárna speváčka Lady Gaga. Ak ju miluješ, budeš určite nadšený. Práve ona je hnacím motorom filmu. Zvodnú, prefíkanú a manipulatívnu beštiu Patriziu Reggiani snažiacu sa ísť cez mŕtvoly k úspechu a bohatstvu, hrá fakt výborne. I keď v srdcervúcej romanci Zrodila sa hviezda z roku 2018 mala možnosť predviesť sa ešte viac.

House of Gucci Lady Gaga
Zdroj: Forum Film SK

Najväčším prekvapením filmu je brilantný Jared Leto v úlohe Paola Gucciho. Vôbec by sme sa nečudovali, ak by za ňu dostal ďalšieho Oscara (prvého má za film Klub poslednej nádeje z roku 2013). Hoci je vo filme Leto zamaskovaný na nepoznanie, hrá absolútne geniálne a určite si otvoril dvere k ďalším veľkým úlohám. 

 
House of Gucci sa trbliece v elegantnom šate a ozvláštňuje súčasnú ponuku kín, no vzhľadom na pomerne rozsiahlu dvaapolhodinovú minutáž miestami stráca diváka a dokonca nudí. Ridley Scott však dal zároveň jasne najavo, že ešte nepatrí do starého železa. House of Gucci od nás dostáva šesť a pol bodu z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia