Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti KON-RAD
11. decembra 2021, 13:30
Čas čítania 2:39
Sponzorovaný obsah

Svetová špička ružových champagne: Cuvée Rosé od Laurent-Perrier dozrieva minimálne 5 rokov

GASTRO ALKOHOL
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Spoznaj toto výnimočné šampanské aj históriu jeho výrobcu.

Ak miluješ ružové víno a ešte viac miluješ bublinky, je čas spozornieť. Cuvée Rosé sa totiž radí medzi svetovú špičku ružových champagne a je dokonalé v každej fáze svojej výroby. Vyznačuje sa komplexnou arómou červeného ovocia, vysokou intenzitou a výbornou chuťou. Prekvapí ťa nielen svojou sviežosťou a vysokou kvalitou, ale aj svojím obalom. 

Laurent Perrier, Cuvée Rosé
Zdroj: Laurent-Perrier

Cuvée Rosé sa zrodilo v roku 1968 z odvážneho a jedinečného know-how vinárstva Laurent-Perrier. Je uznávané pre svoju konzistenciu. Proces jeho výroby zahŕňa niekoľko dôležitých krokov. 

Macerácia, vinifikácia a miešanie

Odroda hrozna: Pinot Noir 100 %

Hrozno z vybraných pozemkov sa najskôr vytriedi a umiestni do vane. Macerácia trvá 48 až 72 hodín v závislosti od zberu a pomáha extrakcii farby. Vďaka macerácii sa získavajú jedinečné arómy odhaľujúce všetko bohatstvo najlepšieho Crus of Pinot Noir. Ideálne starnutie a dozrievanie je pri Laurent-Perrier Cuvée Rosé minimálne 5 rokov.

Laurent Perrier, Cuvée Rosé
Zdroj: Laurent-Perrier

Senzorické charakteristiky

Ide o elegantné šampanské s prirodzenou zmenou farby z pekného malinového odtieňa na lososovoružovú. V jeho vôni cítiť mimoriadnu sviežosť a široký sortiment červeného ovocia: maliny, červené ríbezle, jahody a čierne čerešne. Na tvoje zmysly budú pôsobiť arómy aj chute tak, že budeš mať pocit, akoby si sa ocitol v čerešňovom sade. Tieto bublinky podávaj vychladené pri teplote 8 až 10 °C.

Vďaka svojej aromatickej hĺbke je ideálne na párovanie s marinovanou surovou rybou, grilovanými krevetami, môžeme ho podávať k exotickým jedlám, parmskej šunke a výborne sa hodí k dezertom z červeného ovocia. Tí, ktorí majú radi výrazné chute, si ho môžu vychutnávať s ázijskou alebo indickou kuchyňou.

Laurent Perrier, Cuvée Rosé
Zdroj: Laurent-Perrier

História vinárstva Laurent-Perrier

Dom Laurent-Perrier založil v roku 1812 André Michel Pierlot v obci Tours-sur-Marne, ktorá sa nachádza v regióne Champagne-Ardenne severovýchodne od Paríža. Názov Veuve Laurent-Perrier vznikol spojením dvoch priezvisk pri expanzii podniku, ktorej dala zelenú pani Mathilde Emilie Perrier, vdova po Eugènovi Laurentovi. Spoločnosť neskôr v roku 1925 zdedila ich dcéra Eugénie Hortense Laurent. Prešlo necelých 15 rokov a predala ju ďalšej podnikavej dáme – Marie-Louise Lanson de Nonancourt.

Písal sa rok 1939 a nad Európou sa kopili vojnové mračná. Zatiaľ čo muži išli na front, ženy ostali doma, starajúc sa o deti. Mnohé pracovali vo fabrikách alebo prevzali povinnosti svojich manželov na poliach, statkoch a v rodinných firmách. Tak dopadla aj Marie-Louise Lanson de Nonancourt, ktorej synovia Maurice a Bernard sa pripojili k francúzskemu odboju. Z vojny sa však vrátil len Bernard de Nonancourt.

Laurent Perrier, cuvée rosé
Zdroj: Laurent-Perrier


Po Bernardovom návrate jeho matka trvala na tom, že musí podstúpiť učňovskú prípravu, aby plne porozumel vinárskemu podniku a vyučil sa za vinára. Musel zvládnuť teóriu aj prax – poznať vinohrad, jeho zákonitosti, kolobeh života v ňom. Do detailov ovládať povinnosti vinohradníka, vinára aj manažéra.

V októbri 1948, vo veku 28 rokov, bol vymenovaný za predsedu a výkonného riaditeľa vinárstva Laurent-Perrier. Bol jedným z mála majiteľov domu so šampanským, ktorý ovládal všetky práce svojich zamestnancov. V tom čase mala firma asi 20 zamestnancov a vyprodukovala približne 80 000 fliaš šampanského ročne. Bernard de Nonancourt vniesol do podnikania dynamický impulz. Zameraný na inovácie a pevne spojený s tradíciami šampanského a kvalitou nadviazal na komerčnú kultúru Laurent-Perrier a vytvoril renomovanú značku s radom jedinečných šampanských.

Výnimočnosť Bernarda de Nonancourt spočívala v jeho vášni pre šampanské. V kombinácii s úctou a rešpektom k tradičným hodnotám inšpiroval všetkých naokolo. Svoju kreativitu a odvahu dokonale pretavil do práce nielen s hroznom, ale aj ľuďmi a veril v inovácie. Vďaka nim spravil zo značky Laurent-Perrier symbol sviežosti, ľahkosti a elegancie. Vznikla tak kolekcia jedinečných šampanských, ktoré sa dnes vyvážajú do viac ako 160 krajín sveta.

Laurent Perrier, Cuvée Rosé
Zdroj: Laurent-Perrier


Úspech značky Laurent-Perrier poháňala aj energia rodiny de Nonancourt. Bernard zomrel 29. októbra 2010, ale jeho sláva a brilantnosť v podobe svetovej značky ostáva žiť ďalej. Na vinárstvo Laurent-Perrier dohliadajú v súčasnosti jeho dve dcéry Alexandra Pereyre de Nonancourt a Stéphanie Meneux de Nonancourt. Ich úsilie sa zameriava na udržiavanie jeho náročných štandardov a elegancie a na zachovanie nezávislosti domu pri presadzovaní pôžitkárskej vízie značky.

Šampanské Laurent Perrier, ale aj mnoho iných výnimočných svetových značiek kvalitných vín nájdeš v KON – RAD. Určite neprehliadni článok o uznávaných vínach z francúzskych a talianskych slnkom zaliatych vinárstiev.

Domov
Zdieľať
Diskusia