- produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
- sex, nahotu a iný NSFW obsah
- násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
Spoznaj toto výnimočné šampanské aj históriu jeho výrobcu.
Ak miluješ ružové víno a ešte viac miluješ bublinky, je čas spozornieť. Cuvée Rosé sa totiž radí medzi svetovú špičku ružových champagne a je dokonalé v každej fáze svojej výroby. Vyznačuje sa komplexnou arómou červeného ovocia, vysokou intenzitou a výbornou chuťou. Prekvapí ťa nielen svojou sviežosťou a vysokou kvalitou, ale aj svojím obalom.
![Laurent Perrier, Cuvée Rosé](https://refstatic.sk/article/5bf3ed96d872ae153af0.jpg?is=1200x2000&s=4fe9ccb38c64da40b30743100ec93ef2a2b221cfda822e6b5b0caaed3a668485)
Cuvée Rosé sa zrodilo v roku 1968 z odvážneho a jedinečného know-how vinárstva Laurent-Perrier. Je uznávané pre svoju konzistenciu. Proces jeho výroby zahŕňa niekoľko dôležitých krokov.
Macerácia, vinifikácia a miešanie
Odroda hrozna: Pinot Noir 100 %
Hrozno z vybraných pozemkov sa najskôr vytriedi a umiestni do vane. Macerácia trvá 48 až 72 hodín v závislosti od zberu a pomáha extrakcii farby. Vďaka macerácii sa získavajú jedinečné arómy odhaľujúce všetko bohatstvo najlepšieho Crus of Pinot Noir. Ideálne starnutie a dozrievanie je pri Laurent-Perrier Cuvée Rosé minimálne 5 rokov.
![Laurent Perrier, Cuvée Rosé](https://refstatic.sk/article/8c74048421dfda172098.jpg?is=1200x2000&s=70ee9e21f69b85ecdd43edd1acd1540e9ecd7375b0ab2e5d8e9ef39fa2a3c2c5)
Senzorické charakteristiky
Ide o elegantné šampanské s prirodzenou zmenou farby z pekného malinového odtieňa na lososovoružovú. V jeho vôni cítiť mimoriadnu sviežosť a široký sortiment červeného ovocia: maliny, červené ríbezle, jahody a čierne čerešne. Na tvoje zmysly budú pôsobiť arómy aj chute tak, že budeš mať pocit, akoby si sa ocitol v čerešňovom sade. Tieto bublinky podávaj vychladené pri teplote 8 až 10 °C.
Vďaka svojej aromatickej hĺbke je ideálne na párovanie s marinovanou surovou rybou, grilovanými krevetami, môžeme ho podávať k exotickým jedlám, parmskej šunke a výborne sa hodí k dezertom z červeného ovocia. Tí, ktorí majú radi výrazné chute, si ho môžu vychutnávať s ázijskou alebo indickou kuchyňou.
![Laurent Perrier, Cuvée Rosé](https://refstatic.sk/article/07be95fd0a6257a18829.jpg?is=1200x2000&s=1887ae3dfed398c2d21b58514a4f05b4b7b835d846dae2c44e0bac307aa37f0e)
História vinárstva Laurent-Perrier
Dom Laurent-Perrier založil v roku 1812 André Michel Pierlot v obci Tours-sur-Marne, ktorá sa nachádza v regióne Champagne-Ardenne severovýchodne od Paríža. Názov Veuve Laurent-Perrier vznikol spojením dvoch priezvisk pri expanzii podniku, ktorej dala zelenú pani Mathilde Emilie Perrier, vdova po Eugènovi Laurentovi. Spoločnosť neskôr v roku 1925 zdedila ich dcéra Eugénie Hortense Laurent. Prešlo necelých 15 rokov a predala ju ďalšej podnikavej dáme – Marie-Louise Lanson de Nonancourt.
Písal sa rok 1939 a nad Európou sa kopili vojnové mračná. Zatiaľ čo muži išli na front, ženy ostali doma, starajúc sa o deti. Mnohé pracovali vo fabrikách alebo prevzali povinnosti svojich manželov na poliach, statkoch a v rodinných firmách. Tak dopadla aj Marie-Louise Lanson de Nonancourt, ktorej synovia Maurice a Bernard sa pripojili k francúzskemu odboju. Z vojny sa však vrátil len Bernard de Nonancourt.
![Laurent Perrier, cuvée rosé](https://refstatic.sk/article/e1b0ad8c10c23a66a3db.jpg?is=1200x2000&s=ac375f2d4116c2c042a9f6e688af58ecda8efeec2baf95792772e37cc327460d)
Po Bernardovom návrate jeho matka trvala na tom, že musí podstúpiť učňovskú prípravu, aby plne porozumel vinárskemu podniku a vyučil sa za vinára. Musel zvládnuť teóriu aj prax – poznať vinohrad, jeho zákonitosti, kolobeh života v ňom. Do detailov ovládať povinnosti vinohradníka, vinára aj manažéra.
V októbri 1948, vo veku 28 rokov, bol vymenovaný za predsedu a výkonného riaditeľa vinárstva Laurent-Perrier. Bol jedným z mála majiteľov domu so šampanským, ktorý ovládal všetky práce svojich zamestnancov. V tom čase mala firma asi 20 zamestnancov a vyprodukovala približne 80 000 fliaš šampanského ročne. Bernard de Nonancourt vniesol do podnikania dynamický impulz. Zameraný na inovácie a pevne spojený s tradíciami šampanského a kvalitou nadviazal na komerčnú kultúru Laurent-Perrier a vytvoril renomovanú značku s radom jedinečných šampanských.
Výnimočnosť Bernarda de Nonancourt spočívala v jeho vášni pre šampanské. V kombinácii s úctou a rešpektom k tradičným hodnotám inšpiroval všetkých naokolo. Svoju kreativitu a odvahu dokonale pretavil do práce nielen s hroznom, ale aj ľuďmi a veril v inovácie. Vďaka nim spravil zo značky Laurent-Perrier symbol sviežosti, ľahkosti a elegancie. Vznikla tak kolekcia jedinečných šampanských, ktoré sa dnes vyvážajú do viac ako 160 krajín sveta.
![Laurent Perrier, Cuvée Rosé](https://refstatic.sk/article/77550a8c5075f14b4d2f.jpg?is=1200x2000&s=18835e38304666c06569ccab9bd684e195cbd6249214445dcbfc188b8d6245c2)
Úspech značky Laurent-Perrier poháňala aj energia rodiny de Nonancourt. Bernard zomrel 29. októbra 2010, ale jeho sláva a brilantnosť v podobe svetovej značky ostáva žiť ďalej. Na vinárstvo Laurent-Perrier dohliadajú v súčasnosti jeho dve dcéry Alexandra Pereyre de Nonancourt a Stéphanie Meneux de Nonancourt. Ich úsilie sa zameriava na udržiavanie jeho náročných štandardov a elegancie a na zachovanie nezávislosti domu pri presadzovaní pôžitkárskej vízie značky.
Šampanské Laurent Perrier, ale aj mnoho iných výnimočných svetových značiek kvalitných vín nájdeš v KON – RAD. Určite neprehliadni článok o uznávaných vínach z francúzskych a talianskych slnkom zaliatych vinárstiev.