Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 8:31
Daniel Mikolášik

Slovák David predáva luxusné jachty: Vo flotile máme loď, na ktorej sa plavil Churchill či J. F. Kennedy (Rozhovor)

Slovák David predáva luxusné jachty: Vo flotile máme loď, na ktorej sa plavil Churchill či J. F. Kennedy (Rozhovor)
Zdroj: se svolením D. Jakaboviče
REFRESHER BIZNIS JACHTY
Uložiť Uložené

Vo flotile má aj jachtu, na ktorej sa kedysi plavila Marilyn Monroe či J. F. Kennedy. Bojovala v druhej svetovej vojne a jej prenájom stojí vyše 90-tisíc eur na deň.

„Pri prenájmoch jácht, ktoré stoja vo väčšine prípadov vyše stotisíc eur na týždeň, už naozaj nie je priestor na chyby. A to odzrkadľujú aj prípravy, kde neplánujeme spoločne s posádkou iba odporúčaný itinerár plavby, ale aj mnohé ďalšie preferencie,“ vysvetľuje David Jakabovič.

Vďaka svojej práci jachtového brokera má možnosť spolupracovať s najúspešnejšími ľuďmi sveta. David totiž žije v Monaku a venuje sa celosvetovému predaju a prenájmu najluxusnejších superjácht. Medzi jeho klientov patria aj kráľovské rodiny či svetoznáme osobnosti. Väčšinou však ide o diskrétne záležitosti, prezrádza.

Ich najväčšie plavidlo ponúkajú za 3 milióny na týždeň. Je dlhé 136 metrov a k dispozícii je k nemu až 55-členná posádka. Súčasťou ich flotily je aj jedna z najznámejších jácht sveta, na ktorej sa v minulosti plavili osobnosti ako Winston Churchill, J. F. Kennedy či Marilyn Monroe.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorú legendárnu jachtu si od neho prenajal Peter Sagan a koľko stojí jej prenájom na jeden deň.
  • Ktoré kráľovské rodiny sú jeho klientmi.
  • Akú najdrahšiu jachtu predal a koľko stála.
  • Ktorá loď z jeho flotily bojovala v druhej svetovej vojne a ktorý niekdajší najbohatší muž sveta ju kúpil.
  • Akú zmluvu požadujú niektoré svetové celebrity pred tým, ako sa nalodia. 
  • Aké najzaujímavejšie vymoženosti ponúkajú ich jachty.
David Jakabovičjachty
Zdroj: archív D. Jakaboviča

Podnikanie v oblasti predaja jácht je veľmi špecifické už len vzhľadom na úzku skupinu potenciálnych zákazníkov. Nebáli ste sa vkročiť do týchto „vôd“ v začiatkoch podnikania?

Odmalička som rád vyhľadával výzvy a fakt, že ide o veľmi špecifický trh s limitovanou klientelou s tými najvyššími očakávaniami – či už pri prenájmoch, alebo predaji jácht –, je práve jedna z vecí, ktorá ma baví a motivuje pri každodennej práci. Je pre mňa nesmierne zaujímavé a inšpiratívne mať možnosť spolupracovať s najúspešnejšími ľuďmi sveta a zároveň vidieť, ako zmýšľajú pri pracovných rokovaniach. Bola to pre mňa preto skôr obrovská výzva a životná príležitosť stať sa prvým Slovákom, ktorý ponúka takýto servis v oblasti superjácht.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

 
Prečo práve superjachty? Bol to váš sen odmala?Kombinácia detského sna a, úprimne, asi tak trochu aj šťastia, že som bol v správnom čase na správnom mieste. V Monaku som totiž študoval, robil som tu MSc v oblasti medzinárodného biznisu so špecializáciou na import a export. K jachtám som sa dostal práve počas štúdia, keď som začal popri škole stážou pre jedného z celosvetových lídrov na trhu s predajom luxusných jácht.

Do tejto práce som sa zamiloval prakticky od prvého momentu a prepojil som ju s posledným rokom vysokej školy, ktorý som zakončil diplomovou prácou o vplyve hospodárskej krízy v roku 2008 na trh s jachtami. Odmala bolo Monako zároveň mojou vysnívanou destináciou aj z hľadiska jazykov, keďže som už počas strednej školy v Bratislave navštevoval bilingválne gymnázium na Metodovej, kde som mal okrem angličtiny aj francúzštinu.
 
Je Monako v rámci Európy najväčším trhom v tomto odvetví?V Monaku máme firemné sídlo a je to prakticky hlavný hub superjácht na svete, kde sa každoročne koná najznámejšia výstava Monaco Yacht Show. Náš servis je však celosvetový a zahŕňa okrem poradenstva pri kúpe a predaji aj manažment výstavby nových jácht, respektíve ich celosvetové prenájmy. Väčšina mojich prenájmov je však, paradoxne, mimo francúzskej Riviéry.

David Jakabovičjachty
Zdroj: archív D. Jakaboviča

V ktorých ďalších krajinách prenajímate?

Okrem najvyhľadávanejších letných destinácií v Stredomorí ponúkame počas zimnej sezóny aj exotickejšie lokality, ako napríklad Indický oceán, juhovýchodnú Áziu alebo Karibik. Pre dobrodružnejšie typy organizujeme aj prenájmy v destináciách ako Antarktída, kde niektoré ponuky zahŕňajú aj helikoptéru alebo prípadne ponorku na vlastné expedície. Tie možnosti sú naozaj široké a ide o servis, ktorý je pripravený presne na mieru podľa preferencií klientov.

Môj doposiaľ najväčší predaj bola 60-metrová superjachta, ktorej cenovka prekračovala hranicu 20 miliónov eur.

Čo všetko v rámci prenájmu ponúkate?

Pri prenájmoch jácht, ktoré stoja vo väčšine prípadov vyše stotisíc eur na týždeň, už naozaj nie je priestor na chyby. A to odzrkadľujú aj prípravy, kde neplánujeme spoločne s posádkou iba odporúčaný itinerár plavby, ale aj preferencie stravy, nápojov, aktivít, program pre deti alebo servis, ako napríklad masáže, inštruktorku jogy alebo sprievodcu pri potápaní.

Odporúčané
Tento projekt pomáha Slovákom s podnikaním. Poskytne ti cenné know-how a pomôže naštartovať biznis Tento projekt pomáha Slovákom s podnikaním. Poskytne ti cenné know-how a pomôže naštartovať biznis 13. februára 2024, 10:00

Práca jachtového brokera teda nie je len o prenajímaní, ale je tam toho omnoho viac.Presne tak, zahŕňa to aj veľa cestovania, keďže je pre nás nesmierne dôležité poznať nielen jednotlivé jachty, ale aj ich posádku, kvalitu jedla šéfkuchára alebo všeobecné zručnosti posádky. Niektoré ponuky sú totiž ideálne pre rodinné výlety, naopak, iné sú skôr lepšie pre oslavy, partiu kamarátov alebo pozeranie formuly 1 z paluby jachty. Kritérií, ktoré zohľadňujeme pri výbere najatraktívnejších ponúk pre jednotlivých klientov, je naozaj veľa a selekcia ponúk zodpovedá ich preferencii.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106327 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú najväčšiu superjachtu má v ponuke.
  • Koľko stojí prenájom jachty, na ktorej bol kedysi Winston Churchill, J. F. Kennedy či Marilyn Monroe.
  • Na ktoré plavidlo vo svojej flotile je najviac hrdý.
  • V akom rodinnom vzťahu je s finančníkom Ivanom Jakabovičom z J&T a či mu nejako pomohol v začiatkoch podnikania.
  • Či slovenskí prominenti využívajú ich služby často.
Domov
Zdieľať
Diskusia