Masívna kontaminácia syra, zvýšená prítomnosť ťažkých kovov, opätovné zamrazovanie mäsa a dvojnásobná spotreba pesticídov v poľnohospodárstve… to je len malá „ochutnávka“ toho, čo v skutočnosti naši rodičia a starí rodičia jedli.
Keď sa spýtaš svojej mamy alebo babky, či si spomína na nejakú „kauzu“ z čias socializmu spojenú so zdravotne nevyhovujúcimi či toxickými potravinami, zrejme ti odpovie, že nie. Nie však preto, že by potraviny neobsahovali nebezpečné škodliviny. Verejnosť sa o tom skrátka nemala ako dozvedieť.
Komunistický režim totiž takéto informácie „poctivo“ utajoval. Tomu zodpovedajú aj výsledky prieskumu agentúry Focus, na základe ktorého si až 71 % respondentov myslí, že potraviny v obchodoch boli kvalitnejšie a zdravšie ako dnes. Tento „spomienkový optimizmus“ má však od reality veľmi ďaleko.
Štát síce zaisťoval kontrolovanie bezpečnosti potravín, no dával si dobrý pozor na to, aby údaje o prípadnom prekročení kvót a limitov neprenikli na verejnosť. „Obyvateľ sa teda mohol ,spoliehať‘ len na to, že mu oficiálne úrady, ktoré mali dohliadať na stanovené limity, neklamú, a veriť, že informácie, ktoré k nemu prenikajú z tlače či z Filmových týždenníkov, sú pravdivé,“ povedala pre Refresher historička Zuzana Hasarová z Katedry histórie FF UKF v Nitre.
Faktom je, že niektoré potraviny, ktoré za socializmu jedli naši rodičia, by boli dnes nepredajné a na pulty by sa nedostali ani náhodou. Dokazuje to štúdia Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a jeho projekt Búranie mýtov o socializme a sociálnom štáte.
Z výsledkov vyplýva, že problémov bolo viacero – hygienické pomery výrobných prevádzok, nebezpečne vysoký obsah ťažkých kovov či dusičnanov v potravinách, nesprávne balenie a skladovanie potravín, ale aj nadmerná spotreba hnojív a pesticídov v poľnohospodárstve.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- V ktorých potravinách sa našli ťažké kovy a aké zdravotné problémy mohli spôsobiť ľuďom, ktorí ich konzumovali.
- Ako skončila najkvalitnejšia šunka, s ktorou chcelo Československo preraziť v USA.
- Akým zvláštnych spôsobom predávali za socializmu vajcia a rožky.
- Aké škodliviny obsahovali potraviny určené pre deti.
- Či bolo socialistické Československo skutočne sebestačné a či boli potraviny lokálne.
- Aká kauza sa spája s dovozom mäsa zo ZSSR.
- Aká bola spotreba hnojív a pesticídov v poľnohospodárstve v porovnaní s dneškom.
- Či sú dnešné potraviny lepšie ako za socializmu.