Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
17. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:36
Ema Stanovská

Naši rodičia jedli kontaminované a toxické potraviny. Komunistický režim to však utajoval

ZDRAVIE GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Masívna kontaminácia syra, zvýšená prítomnosť ťažkých kovov, opätovné zamrazovanie mäsa a dvojnásobná spotreba pesticídov v poľnohospodárstve… to je len malá „ochutnávka“ toho, čo v skutočnosti naši rodičia a starí rodičia jedli.

Keď sa spýtaš svojej mamy alebo babky, či si spomína na nejakú „kauzu“ z čias socializmu spojenú so zdravotne nevyhovujúcimi či toxickými potravinami, zrejme ti odpovie, že nie. Nie však preto, že by potraviny neobsahovali nebezpečné škodliviny. Verejnosť sa o tom skrátka nemala ako dozvedieť.

Komunistický režim totiž takéto informácie „poctivo“ utajoval. Tomu zodpovedajú aj výsledky prieskumu agentúry Focus, na základe ktorého si až 71 % respondentov myslí, že potraviny v obchodoch boli kvalitnejšie a zdravšie ako dnes. Tento „spomienkový optimizmus“ má však od reality veľmi ďaleko.

Prieskum verejnej mienky zameraný na vnímanie socializmu.
Prieskum verejnej mienky zameraný na vnímanie socializmu. Zdroj: Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika

Štát síce zaisťoval kontrolovanie bezpečnosti potravín, no dával si dobrý pozor na to, aby údaje o prípadnom prekročení kvót a limitov neprenikli na verejnosť. „Obyvateľ sa teda mohol ,spoliehať‘ len na to, že mu oficiálne úrady, ktoré mali dohliadať na stanovené limity, neklamú, a veriť, že informácie, ktoré k nemu prenikajú z tlače či z Filmových týždenníkov, sú pravdivé,“ povedala pre Refresher historička Zuzana Hasarová z Katedry histórie FF UKF v Nitre.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Faktom je, že niektoré potraviny, ktoré za socializmu jedli naši rodičia, by boli dnes nepredajné a na pulty by sa nedostali ani náhodou. Dokazuje to štúdia Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a jeho projekt Búranie mýtov o socializme a sociálnom štáte.

Z výsledkov vyplýva, že problémov bolo viacero – hygienické pomery výrobných prevádzok, nebezpečne vysoký obsah ťažkých kovov či dusičnanov v potravinách, nesprávne balenie a skladovanie potravín, ale aj nadmerná spotreba hnojív a pesticídov v poľnohospodárstve.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106217 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V ktorých potravinách sa našli ťažké kovy a aké zdravotné problémy mohli spôsobiť ľuďom, ktorí ich konzumovali.
  • Ako skončila najkvalitnejšia šunka, s ktorou chcelo Československo preraziť v USA.
  • Akým zvláštnych spôsobom predávali za socializmu vajcia a rožky.
  • Aké škodliviny obsahovali potraviny určené pre deti.
  • Či bolo socialistické Československo skutočne sebestačné a či boli potraviny lokálne.
  • Aká kauza sa spája s dovozom mäsa zo ZSSR.
  • Aká bola spotreba hnojív a pesticídov v poľnohospodárstve v porovnaní s dneškom.
  • Či sú dnešné potraviny lepšie ako za socializmu.
Domov
Zdieľať
Diskusia