Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2021, 20:14
Čas čítania 1:28
Viktor Kniš

Tohtoročný klimatický samit COP26 vyprodukoval rekordne veľa emisií

NEWS COP26 KLIMATICKÝ SAMIT
Uložiť Uložené

Samit sa síce ešte neskončil, no už teraz si pripíše jednu neslávnu štatistiku.

Tohtoročný klimatický samit COP26 v Glasgowe vyprodukuje minimálne dvojnásobne viac emisií ako ten vlaňajší, informuje portál Scotsman. Pôjde tak o stretnutie lídrov krajín, ktoré sa do histórie zapíše aj ako najviac znečisťujúce v histórii. 

Celkové emisie skleníkových plynov na COP25, ktorý sa konal v Madride v roku 2019, dosiahli 51 101 ton CO2.

Odborníci odhadujú, že tohtoročný COP26 vyprodukuje asi 102 500 ton CO2. Podľa portálu Scotsman ide o násobne väčšiu produkciu emisií, ako vykazuje letisko v Glasgowe za normálnych okolností. Priemerná osoba v Británii je zodpovedná za produkciu asi 7 ton emisií ročne.

Konkrétny rozpis jednotlivých položiek bude dostupný až po skončení samitu, už teraz je však jasné, že práve letecká doprava je najväčším problémom, keďže mnohí lídri sú zvyknutí lietať osobnými lietadlami a špeciálmi. Prezidentka Zuzana Čaputová letela na samit komerčnou linkou. 

Boris Johnson a Joe Biden sa vítajú na klimatickom samite.
Boris Johnson a Joe Biden sa vítajú na klimatickom samite. Zdroj: flickr/Karwai Tang/UK Government

Ešte neskončili

Rokovania vládnych delegátov na klimatickej konferencii OSN v škótskom Glasgowe (COP26) v piatok večer pokračovali aj po pôvodnom termíne stanovenom na dosiahnutie dohody. Snahou je nájsť konsenzus v pálčivých otázkach ako budúcnosť fosílnych palív či financie na riešenie dôsledkov klimatickej zmeny v chudobných krajinách.

Domov
Zdieľať
Diskusia