Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2021, 14:16
Čas čítania 2:15
Tímea Krauszová

Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo reaguje na Záborskej návrh. Čakacie lehoty sú podľa expertov škodlivé až nebezpečné

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

Stanovisko odbornej organizácie je jasné.

Návrh Anny Záborskej, ktorý by značne obmedzil prístup žien k interrupciám, rozdelil ľudí. Aj slovenskí odborníci sa ozývajú z dvoch „táborov“, niektorí sú skutočne za prísnejšie podmienky, dlhšie čakacie lehoty alebo za zákaz interrupcií ako takých. Iní vyjadrili obavy z toho, ako by im nový zákon zviazal ruky v prípade ohrozenia života matky.

Nezisková organizácia Ženské kruhy požiadala o stanovisko aj Medzinárodnú federáciu pre gynekológiu a pôrodníctvo (FIGO).

Odporúčané
„Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) „Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) 20. októbra 2021, 9:30

Interrupcie sú bezpečné, čakacie lehoty, naopak, ohrozujú ženy

FIGO je medzinárodne rešpektovaná odborná organizácia, ktorá združuje gynekologicko-pôrodnícke spoločnosti z viac ako 130 krajín. Propaguje medicínu založenú na dôkazoch a jasne potvrdila, že interrupcie sú bezpečné lekárske zákroky. 

Naopak, kritizuje čakacie lehoty, ktoré u nás žena má „na rozmyslenie“ a ktoré návrh z dielne Záborskej plánuje predĺžiť až na štyri dni. „Čím skôr sa v tehotenstve interrupcia vykoná, tým je bezpečnejšia. Tým, že povinné čakacie lehoty zvyšujú gestačný vek, majú negatívny vplyv na bezpečnosť pacientok. Okrem toho môžu mať takéto čakacie lehoty škodlivý vplyv na duševné zdravie pacientok,“ píšu odborníci v stanovisku.

Čakacie lehoty podľa nich zároveň zasahujú do vzťahu medzi zdravotníkom a pacientkou a sú v priamom rozpore s lekárskou etikou. Nechránia vraj ani najlepšie záujmy pacientky a v praxi môže prísť k situácii, keď si lekár bude musieť vybrať medzi zdravím ženy a zdravím dieťaťa. 

Odporúčané
Pani Záborská, nebudeme ticho (Komentár) Pani Záborská, nebudeme ticho (Komentár) 7. októbra 2021, 18:30

Reakcia medzinárodnej federácie prichádza len niekoľko dní po tom, čo v Poľsku zomrela žena, ktorej odmietli vykonať interrupciu.  „Pacientka v 22. týždni (tehotenstva), bez plodovej vody. Lekári čakali na odumretie plodu. Plod odumrel, pacientka zomrela,“ upozornila na Twitteri advokátka Jolanta Budzowská. Žena údajne utrpela septický šok.

Domov
Zdieľať
Diskusia