Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2021, 18:30
Čas čítania 1:31
Kamila Šebestová

Pani Záborská, nebudeme ticho (Komentár)

Pani Záborská, nebudeme ticho (Komentár)
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
POLITIKA ANNA ZÁBORSKÁ INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA KOMENTÁRE NÁRODNÁ RADA SR ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zákon, ktorý obmedzuje prístup žien k interrupciám, prešiel do druhého čítania. Hrozí Slovensku poľský scenár zákazu interrupcií?

19-krát. Toľko ráz sa Anna Záborská pokúšala o sprísnenie interrupčného zákona na Slovensku, odkedy je poslankyňou. Je takmer obdivuhodné, s akou vytrvalosťou sa neustále snaží sťažiť ženám prístup k interrupciám. Akoby ju v živote netrápilo nič viac než to, čo budú ženy na Slovensku robiť so svojím životom a telom. 

Nie je však sama. Jej návrh tento raz podporilo 75 poslancov. Treba podotknúť, že väčšina z nich sú muži. Cudzí muži, ktorí rozhodujú o životoch tisícok žien. 

Anna Záborská musí cítiť zadosťučinenie. Na devätnásty raz sa jej to podarilo – návrh zákona „o pomoci tehotným ženám“ prešiel v parlamente do druhého čítania. Je možné, že poslanci ho schvália a Slovensko bude o míľový krok bližšie k Poľsku, kde sú interrupcie zakázané. 

Februárové protesty v Poľsku za možnosť voľby pri interrupciách.
Februárové protesty v Poľsku za možnosť voľby pri interrupciách. Zdroj: Getty Images/Omar Marques

Podľa niektorých ľudí patrí tento zákon skôr do minulého storočia alebo do teokratického Gileádu zo seriálu Príbeh služobníčky. V praxi totiž reálne obmedzí práva žien.

Odporúčané
KOMENTÁR: Ako začínajúca novinárka viem, že nedostanem rešpekt. Musí mi stačiť kvet a bozky od predsedu KOMENTÁR: Ako začínajúca novinárka viem, že nedostanem rešpekt. Musí mi stačiť kvet a bozky od predsedu 8. marca 2024, 15:15

Ak sa tehotná žena rozhodne pre interrupciu, musí čakať 96 hodín. Anna Záborská chce s jej ultrakonzervatívnymi kolegami predĺženou čakacou lehotou docieliť najmä to, aby si žena interrupciu rozmyslela.

Je ťažké si predstaviť, čo môže tehotná žena počas týchto dní prežívať. No to najpodstatnejšie je, že interrupcia je jej voľba. Je to jej telo, do ktorého by nijako nemal zasahovať štát. A už vôbec nie kresťanská ideológia.

Domov
Zdieľať
Diskusia