Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vstúp do roku 2025 so zľavou 25 % na všetky typy predplatného 🥳
30. decembra 2024 o 15:11
Čas čítania 3:05
Karolína Uličná

Toto sú najlepšie slovenské syry. Bryndza sa na prvých priečkach neumiestnila, turistom chutí parenica

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Aj na Slovensku sa vyrába množstvo chutných syrov, ktoré oceňujú aj ľudia zo zahraničia.

Zahraničný portál Taste Atlas pravidelne prichádza s rebríčkami z gastra. Tentokrát sa hlasovalo o prvenstvo medzi najlepšími slovenskými syrmi. Slovensko je známe svojou bohatou syrárskou tradíciou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou miestnej kultúry a gastronómie.

Vďaka rozmanitému prírodnému prostrediu, ktoré ponúka ideálne podmienky na chov oviec a kráv, sa Slovensko stalo domovom viacerých jedinečných druhov syrov. Taste Atlas zverejnil rebríček 10 najlepších syrov zo slovenskej dielne.

Hodnotiaci systém pre čo najväčšiu dôveryhodnosť ignoruje hodnotenia botov či lokálpatriotov, ktorí nechcú objektívne hodnotiť, ale len zdvihnúť prestíž svojich obľúbených jedál alebo krajiny.

TOP 10 slovenských syrov: 

  • 1. Ovčí salašnícky údený syr

Ovčí salašnícky údený syr je unikátne tvarovaný, mäkký syr, ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch. Syr sa údi na tvrdom dreve a má rôzne tvary. Na vonkajšej strane je pevný a suchý s kôrkou a malými škvrnami, ktoré vznikajú pri údení. 

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 2. Slovenská parenica

Slovenská parenica je mäkký parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Parenica je navinutá v dvoch rolkách spojených do tvaru S alebo špirály, dusená a jemne údená. Rolky sú zviazané syrovou šnúrkou alebo retiazkami. Jeho vôňa je dymová s charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a chuť je jemná a jemne slaná. 

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 3. Slovenský oštiepok

Slovenský oštiepok je tradičný polotvrdý syr vyrobený z polotučného ovčieho mlieka, kravského mlieka alebo zo zmesi oboch. Môže byť dusený alebo neparený, údený či neúdený. Najčastejšie sa robí v tvare veľkého vajca alebo šišky, so zlatohnedým vonkajškom v dôsledku procesu údenia a krémovo žltou farbou vo vnútri. Jeho textúra je pevná. 

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Späť
Zdieľať
Diskusia