Aj na Slovensku sa vyrába množstvo chutných syrov, ktoré oceňujú aj ľudia zo zahraničia.
Zahraničný portál Taste Atlas pravidelne prichádza s rebríčkami z gastra. Tentokrát sa hlasovalo o prvenstvo medzi najlepšími slovenskými syrmi. Slovensko je známe svojou bohatou syrárskou tradíciou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou miestnej kultúry a gastronómie.
Vďaka rozmanitému prírodnému prostrediu, ktoré ponúka ideálne podmienky na chov oviec a kráv, sa Slovensko stalo domovom viacerých jedinečných druhov syrov. Taste Atlas zverejnil rebríček 10 najlepších syrov zo slovenskej dielne.
Hodnotiaci systém pre čo najväčšiu dôveryhodnosť ignoruje hodnotenia botov či lokálpatriotov, ktorí nechcú objektívne hodnotiť, ale len zdvihnúť prestíž svojich obľúbených jedál alebo krajiny.
TOP 10 slovenských syrov:
- 1. Ovčí salašnícky údený syr
Ovčí salašnícky údený syr je unikátne tvarovaný, mäkký syr, ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch. Syr sa údi na tvrdom dreve a má rôzne tvary. Na vonkajšej strane je pevný a suchý s kôrkou a malými škvrnami, ktoré vznikajú pri údení.
- 2. Slovenská parenica
Slovenská parenica je mäkký parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Parenica je navinutá v dvoch rolkách spojených do tvaru S alebo špirály, dusená a jemne údená. Rolky sú zviazané syrovou šnúrkou alebo retiazkami. Jeho vôňa je dymová s charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a chuť je jemná a jemne slaná.
- 3. Slovenský oštiepok
Slovenský oštiepok je tradičný polotvrdý syr vyrobený z polotučného ovčieho mlieka, kravského mlieka alebo zo zmesi oboch. Môže byť dusený alebo neparený, údený či neúdený. Najčastejšie sa robí v tvare veľkého vajca alebo šišky, so zlatohnedým vonkajškom v dôsledku procesu údenia a krémovo žltou farbou vo vnútri. Jeho textúra je pevná.