- 4. Slovenská bryndza
Hoci bryndza patrí k symbolom Slovenska, v rebríčku najlepších syrov sa neumiestnila na víťazných troch priečkach. Bryndza je mäkký syr vyrobený z ovčieho mlieka, typický pre horské oblasti Slovenska. Ovce sa počas roka pasú v nižších polohách, no v lete sa presúvajú do vyšších nadmorských výšok, aby sa predĺžila doba pasenia a zabezpečila kvalitná potrava.
Názov bryndza pochádza z rumunského slova „brânză“, čo znamená syr. Tento biely, mierne vlhký syr sa vyrába z vyzretého ovčieho mlieka a má jemnú, granulovanú štruktúru, ktorá sa ľahko roztiera. Bryndza sa vyznačuje charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a jedinečnou chuťou – jemne kyslou, slanou a s nádychom korenistosti.
- 5. Oravský korbáčik
Oravský korbáčik je parený syr vyrobený z kravského mlieka, ktorý je podobný zázrivskému korbáčiku. Môže byť údený alebo neúdený a jeho charakteristickým rysom je tvar biča.
Tento syr sa na Orave vyrába už od druhej polovice 19. storočia, kedy bol hlavným zdrojom príjmu pre miestnych syrárov. Výroba je prevažne ručná: syr sa naparuje v horúcej vode a z vytvorených hrudiek sa tvarujú povrazy, ktoré sa splietajú do bičov.
- 6. Zázrivský korbáčik
Má vláknitú štruktúru a údené varianty sú žlté, slanšie a voňajú po údení.