Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vstúp do roku 2025 so zľavou 25 % na všetky typy predplatného 🥳
Čítaš článok:
Toto sú najlepšie slovenské syry. Bryndza sa na prvých priečkach neumiestnila, turistom chutí parenica
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
  • 4. Slovenská bryndza

Hoci bryndza patrí k symbolom Slovenska, v rebríčku najlepších syrov sa neumiestnila na víťazných troch priečkach. Bryndza je mäkký syr vyrobený z ovčieho mlieka, typický pre horské oblasti Slovenska. Ovce sa počas roka pasú v nižších polohách, no v lete sa presúvajú do vyšších nadmorských výšok, aby sa predĺžila doba pasenia a zabezpečila kvalitná potrava.

Odporúčané
KVÍZ: Čo všetko vieš o slovenských vianočných zvykoch? Otestuj sa, aký si odborník na naše tradície KVÍZ: Čo všetko vieš o slovenských vianočných zvykoch? Otestuj sa, aký si odborník na naše tradície 20. decembra 2024 o 16:20

Názov bryndza pochádza z rumunského slova „brânză“, čo znamená syr. Tento biely, mierne vlhký syr sa vyrába z vyzretého ovčieho mlieka a má jemnú, granulovanú štruktúru, ktorá sa ľahko roztiera. Bryndza sa vyznačuje charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a jedinečnou chuťou – jemne kyslou, slanou a s nádychom korenistosti.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 5. Oravský korbáčik

Oravský korbáčik je parený syr vyrobený z kravského mlieka, ktorý je podobný zázrivskému korbáčiku. Môže byť údený alebo neúdený a jeho charakteristickým rysom je tvar biča. 

Tento syr sa na Orave vyrába už od druhej polovice 19. storočia, kedy bol hlavným zdrojom príjmu pre miestnych syrárov. Výroba je prevažne ručná: syr sa naparuje v horúcej vode a z vytvorených hrudiek sa tvarujú povrazy, ktoré sa splietajú do bičov.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 6. Zázrivský korbáčik

Má vláknitú štruktúru a údené varianty sú žlté, slanšie a voňajú po údení.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia