Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Vyskúšaj predplatné Refresher+ už od 1 € 🥳
Čítaš poslednú stranu článku:
Toto sú najlepšie slovenské syry. Bryndza sa na prvých priečkach neumiestnila, turistom chutí parenica
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo
  • 7. Ovčí hrudkový syr - Salašnícky

Ovčí hrudkový syr, známy aj ako salaš alebo salašnícky syr, sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka a tvaruje sa ručne do hrudky. Tento syr získava svoju jedinečnú chuť tradičnou fermentáciou na salašoch v horských oblastiach Slovenska.

Odporúčané
David spustil v Dubaji najúspešnejší projekt Boltu. O týždeň nato otváral Parížsky Fashion Week (Rozhovor) David spustil v Dubaji najúspešnejší projekt Boltu. O týždeň nato otváral Parížsky Fashion Week (Rozhovor) 13. marca 2025 o 11:00

Syr môže vážiť až 5 kilogramov, má suchý povrch a vo vnútri malé dierky a praskliny. Je bielej až bledožltej farby, s jemnou, sviežou a mierne kyslou chuťou, ktorá je typická pre ovčie mlieko. Textúra je pevná, ale elastická a poddajná.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 8. Zázrivské vojky

Zázrivské vojky sú parený syr, ktorý môže byť údený alebo neúdený. Vyrába sa z kravského mlieka v Zázrivej na Slovensku. Tenké povrázky, dlhé od 10 do 70 centimetrov, vznikajú tradičným spôsobom – parením syra v horúcej vode a ručným ťahaním do povrázkov, ktoré sa nazývajú „vojky“.

Po výrobe sa povrázky zavesia na tyče, aby sa z nich odstránila voda. Syr môže byť ponúkaný zviazaný, skrútený alebo voľný. Má vláknitú štruktúru a krémovú alebo zlatožltú farbu, podľa toho, či je údený. Pri konzumácii má syr mliečnu, mierne kyslú chuť.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 9. Tekovský salámový syr

Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov na Slovensku, ktorý sa nachádza medzi Nitrianskym a Banskobystrickým krajom. Tento syr sa vyrába od roku 1949 v oblasti známej vinohradníctvom a výrobou syra.

Po nasolení a usušení môže byť údený alebo neúdený. Má tvar dlhého valca, podobného saláme. Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 10. Klenovecký syrec

Klenovecký syrec je polotvrdý syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho alebo kravského mlieka. Vyrába sa v hornatej oblasti Gemer-Malohont na Slovensku už od roku 1850. Tento syr môže byť údený alebo neúdený a vyrába sa v salašoch, na farmách alebo v mliekarňach.

Na povrchu má vyrazený štvorlístok a kôra môže byť zafarbená do zelena pomocou dreveného popola. Syr váži od jedného do štyroch kilogramov. Vo vnútri je biely až svetložltý, má mäkkú, elastickú štruktúru a malé otvory, ktoré sa objavia pri krájaní.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 3 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia