Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vstúp do roku 2025 so zľavou 25 % na všetky typy predplatného 🥳
Čítaš poslednú stranu článku:
Toto sú najlepšie slovenské syry. Bryndza sa na prvých priečkach neumiestnila, turistom chutí parenica
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
  • 7. Ovčí hrudkový syr - Salašnícky

Ovčí hrudkový syr, známy aj ako salaš alebo salašnícky syr, sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka a tvaruje sa ručne do hrudky. Tento syr získava svoju jedinečnú chuť tradičnou fermentáciou na salašoch v horských oblastiach Slovenska.

Odporúčané
Chystáš sa prvýkrát na lyže? Tieto dôležité veci potrebuješ vedieť predtým, než vyrazíš na svah Chystáš sa prvýkrát na lyže? Tieto dôležité veci potrebuješ vedieť predtým, než vyrazíš na svah 20. decembra 2024 o 9:00

Syr môže vážiť až 5 kilogramov, má suchý povrch a vo vnútri malé dierky a praskliny. Je bielej až bledožltej farby, s jemnou, sviežou a mierne kyslou chuťou, ktorá je typická pre ovčie mlieko. Textúra je pevná, ale elastická a poddajná.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 8. Zázrivské vojky

Zázrivské vojky sú parený syr, ktorý môže byť údený alebo neúdený. Vyrába sa z kravského mlieka v Zázrivej na Slovensku. Tenké povrázky, dlhé od 10 do 70 centimetrov, vznikajú tradičným spôsobom – parením syra v horúcej vode a ručným ťahaním do povrázkov, ktoré sa nazývajú „vojky“.

Po výrobe sa povrázky zavesia na tyče, aby sa z nich odstránila voda. Syr môže byť ponúkaný zviazaný, skrútený alebo voľný. Má vláknitú štruktúru a krémovú alebo zlatožltú farbu, podľa toho, či je údený. Pri konzumácii má syr mliečnu, mierne kyslú chuť.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 9. Tekovský salámový syr

Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov na Slovensku, ktorý sa nachádza medzi Nitrianskym a Banskobystrickým krajom. Tento syr sa vyrába od roku 1949 v oblasti známej vinohradníctvom a výrobou syra.

Po nasolení a usušení môže byť údený alebo neúdený. Má tvar dlhého valca, podobného saláme. Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
  • 10. Klenovecký syrec

Klenovecký syrec je polotvrdý syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho alebo kravského mlieka. Vyrába sa v hornatej oblasti Gemer-Malohont na Slovensku už od roku 1850. Tento syr môže byť údený alebo neúdený a vyrába sa v salašoch, na farmách alebo v mliekarňach.

Na povrchu má vyrazený štvorlístok a kôra môže byť zafarbená do zelena pomocou dreveného popola. Syr váži od jedného do štyroch kilogramov. Vo vnútri je biely až svetložltý, má mäkkú, elastickú štruktúru a malé otvory, ktoré sa objavia pri krájaní.

syr slovenský
Zdroj: Taste Atlas
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 3 z 3
Späť
Zdieľať
Diskusia