Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 5:14
Kamila Šebestová

„Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž)

„Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
POLITIKA ANNA ZÁBORSKÁ INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA NÁRODNÁ RADA SR ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Boli sme sa pozrieť na pochode Nebudeme ticho. Viac než dvetisíc žien a mužov prišlo protestovať proti sprísneniu interrupcií.

„Nebudeme ticho,“ skandujú nahnevaní demonštranti a demonštrantky pred parlamentom. Rovnaký názov nesie pochod za reprodukčné práva. Organizátori ním reagujú na návrh zákona z dielne Anny Záborskej a ďalších konzervatívnych poslancov. Poslankyňa z Kresťanskej únie (v NR SR za OĽaNO) plánuje sprísnenie interrupčného zákona aj zákaz „reklamy na interrupcie“. 

V prvom čítaní jej návrh podporilo 75 poslancov. Na aktuálnej schôdzi parlamentu sa tak bude o návrhu rokovať opäť a existuje šanca, že prejde. Aktivistky a aktivisti, ako aj odborná obec upozorňujú na to, že tento zákon porušuje ľudské práva v prípade žien. Ženy môže podľa nich ohroziť, nie im pomôcť.

„Návrh zákona je prezentovaný ako pomoc ženám, opak je však pravdou. Zavedie také bariéry v prístupe k bezpečnej interrupcii, ktoré môžu ohroziť ich zdravie. Predkladatelia a predkladateľky takýchto návrhov by mali počkať na odborný hlas a najmä hlasy žien,“ vysvetľuje pre Refresher politologička a jedna z organizátoriek protestu Adriana Mesochoritisová.

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30

„Ak sa ženy raz rozhodli pre interrupciu, tak na ňu pôjdu. A ak im ju štát zakáže alebo im obmedzí prístup k nim, môžu vyhľadávať nelegálne a potenciálne nie bezpečné interrupcie,“ dodáva.

pochod, interrupcie
Zdroj: Refresher/Pavlína Ščepková

Spoločne so svojimi kolegyňami organizuje protest, na ktorom sa zúčastnilo vyše 2 000 ľudí. V chladný pondelkový večer aktivisti a aktivistky bojujú za ženské práva.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo symbolizujú varechy, ktoré nosia ženy na protest.
  • Čo chcú demonštrujúci docieliť.
  • Prečo prišli protest podporiť aj muži.
  • Aký zákon chce presadiť Anna Záborská.
  • Čo sa na Slovensku stane, ak zákon vojde do platnosti.

Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!

Protest sa začína na Námestí SNP v pondelok podvečer. Postupne sa zbiehajú demonštranti a demonštrantky, väčšinu tvoria mladí ľudia. Hrdo nesú transparenty s heslami „Vláde ide o ego, nám ide o život“ alebo „Za odluku cirkvi od materníc“.

Sestry Tatiana a Natália prišli spoločne podporiť protest.
Sestry Tatiana a Natália prišli spoločne podporiť protest. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Na improvizovanom pódiu vystupuje viacero rečníčok. Annu Záborskú kritizujú aj lekárky, ktoré sa pridali k iniciatíve Nebudeme ticho. Vyše 170 lekárov a lekárok jej adresovalo otvorený list, v ktorom žiadajú poslancov, aby návrh nepodporili. Lekári totiž tvrdia, že ak zákon prejde, budú musieť konať v rozpore s najlepšou možnou praxou. 

Odporúčané
Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? 4. februára 2024, 9:30

„Pokladáme za mimoriadne znepokojivé, že zákon, ktorý sa zaoberá zdravotnou problematikou, je tvorený bez prizvania odbornej verejnosti,“ hovoria lekárky Petra Kovarovičová a Tatiana Speváková v príhovore na proteste.

„Nesuplujeme odbornosť, sme obyčajné lekárky a matky, ktoré vychovávajú deti, a sme v neposlednom rade ženy. A už sme nedokázali byť ticho,“ dodávajú. V príhovore zdôrazňujú, že zákon skomplikuje prístup žien k interrupciám a vydáva nejednoznačné nariadenia. Dav nadšene tlieska. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104931 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo symbolizujú varechy, ktoré nosia ženy na protest.
  • Prečo prišli protest podporiť aj muži.
  • Čo chcú demonštrujúci docieliť.
  • Aký zákon chce presadiť Anna Záborská.
  • Čo sa na Slovensku stane, ak zákon vojde do platnosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia