Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2021, 20:08
Čas čítania 0:33
Kamila Šebestová TASR

Vranov nad Topľou plánuje od nového roku zaviesť bezplatnú MHD

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Mestských poslancov k tomuto rozhodnutiu viedol zvýšený počet áut v meste.

Vranov nad Topľou plánuje zaviesť bezplatnú MHD. Pripája sa tak k progresívnym mestám, akými sú Talin či Luxemburg. Bezplatná hromadná doprava by mala na Východe fungovať od roka 2022. Samospráva predpokladá, že by týmto krokom znížila počet motorových vozidiel v uliciach.

„Viedol nás k tomu neúmerný nárast počtu áut v meste, čoho dôsledkom je znečistené ovzdušie, hluk, prach, prehustená premávka a križovatky, ktoré hlavne v ranných hodinách sú preplnené,“ povedal primátor Ján Ragan. Prostredníctvom bezplatnej dopravy by mesto chcelo svojich obyvateľov naučiť prirodzene využívať túto formu cestovania. Eliminujú tým tieto záťaže.

Zvýšenie výdavkov na zabezpečenie bezplatného cestovného v MHD o 27.000 eur už v prvom čítaní návrhu rozpočtu mesta na rok 2022 schválili mestskí poslanci na svojom októbrovom zasadnutí. Z mestskej kasy by tak na transfer na základe zmluvy o výkone vo verejnom záujme malo pre SAD Humenné putovať 120 000 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia