Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou TV Markíza.
1. novembra 2021, 10:30
Čas čítania 3:26
Jana Mikysová

Študuje medicínu a jej mama je antivaxerka. Mladí Slováci prezradili, či ich rodičia podporujú v ich snoch

ZAUJÍMAVOSTI PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Až 70 % našich fanúšikov prezradilo, že ich rodičia podporujú v tom, čo robia, tí ostatní to majú so svojimi rodičmi občas poriadne ťažké.

Na ceste za svojím snom a rozvíjaním svojich záľub mnohokrát nestačí len chcieť a tvrdo makať, dôležitým prvkom je aj podpora tvojho okolia. Je to hneď jednoduchšie, keď ti tvoji kamaráti aj rodina dokážu uštedriť nielen kritiku, ale aj pochvaly a dodať ti odvahu, keď si sám neveríš. V spolupráci s TV Markíza a so seriálom Pán profesor, kde sa v aktuálnej časti rieši aj táto téma, sme sa opýtali našich fanúšikov, či ich rodičia podporujú v ich aktivitách.

Nie vždy sa nám dostane od rodičov dostatočná podpora, zažili to už viacerí z nás. Často nám chcú rodičia dobre, keďže čerpajú z vlastných skúseností, no niekedy vie ich kritika poriadne zamiešať karty a môže sa stať, že si ju so sebou nesieme po celý život.

markíza, pán profesor
Zdroj: TV Markíza

Podporujú rodičia mladých Slovákov?

Našich fanúšikov sme sa na Instagrame opýtali, ako to majú oni. Či ich rodičia podporujú v ich aktivitách, snoch alebo záľubách. Väčšina, a teda 70 % ľudí, odpovedala, že áno. Zvyšných 30 % odpovedalo, že nie. Boli sme preto zvedaví, v akých aktivitách alebo záľubách ich rodičia nepodporujú a prečo.

„Som študentkou fotografie, dnes už s pár medzinárodnými oceneniami, no cesta za fotografiou bola tŕnistá. Keď som prišla domov z talentových skúšok na strednú školu (ŠUP v BA) a rozprávala, aký to bol úžasný zážitok, mama predo mňa postavila polievku a povedala mi: ,Nesnívaj, aj tak ťa nezoberú.‘ Milé však? Vtedy to bolo celkom devastačné. Dnes, keď študujem fotografiu druhý rok na univerzite v Londýne, nad jej komentármi o mojom štúdiu len prekrúcam očami. Vo vnútri však stále cítim tú nedôveru a nepochopenie. Psychická podpora alebo teda nepodpora od tých najbližších hýbe s každým človekom. Verím, že väčšina výtvarníkov má lepšie skúsenosti,“ opisuje svoju skúsenosť naša fanúšička.

Seriáloví Vincent a Žofia.
Seriáloví Vincent a Žofia. Zdroj: TV Markíza

Študuje medicínu a jej mama je antivaxer

Ako sa hovorí, rodinu si nevyberáme. Nedostatok podpory, až doslova odporu zažíva aj jedna z našich fanúšičiek, ktorá študuje medicínu. Ako nám napísala, štúdium ju baví a rovnako aj následné edukovanie svojej rodiny – o tom, ako to funguje v zdravotníctve, aká je práca lekárov a prečo je dôležitá prevencia.


„Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa snažím čo najviac hovoriť, aké je dôležité dať sa očkovať a chrániť druhých vo svojom okolí. Napriek tomu je moja mama antivaxer a neverí lekárom, odborníkom ani vede. Neverí ani mne, nechce so mnou diskutovať a agresívne reaguje na všetky fakty, ktoré jej predložím,“ vysvetľuje. Píše, že jej mama neverí, a ako budúca lekárka sa preto cíti, akoby jej podkopávala nohy. Nedostáva od nej žiadnu podporu a je to pre ňu veľmi demotivujúce. 

Vinou rodičov dnes nie je šťastná

Často sa stáva, že rodičia nútia svoje deti robiť to, čo si myslia, že je pre ne najlepšie. Podobnú skúsenosť má aj naša fanúšička. „Celý život som robila to, čo chceli moji rodičia. Krúžky, škola, práca. Keď som si konečne našla hobby, ktoré ma napĺňalo, musela som sa toho vzdať kvôli inému krúžku. Teraz mám stavy úzkosti a naozaj nie som šťastná, pretože robím to, čo ma nebaví. Odkaz pre mladšiu generáciu: nikdy, ale naozaj nikdy nerobte to, čo chcú ostatní. Žite si svoj vlastný život, tvorte vlastný príbeh, robte to, čo vás robí šťastnými!“  

markíza, pán profesor
Zdroj: TV Markíza

Čo robiť, ak ťa rodičia nepodporujú? 

Aj niekoľko ďalších fanúšikov nám opísalo svoje skúsenosti s tým, ako ich rodičia nepodporujú v ich záľubách alebo snoch. Mnohokrát si potom neveria, nemajú dostatočné sebavedomie a boja sa prejaviť. Opýtali sme sa preto detskej psychologičky, čo môžeš robiť, ak si v podobnej situácii.

„Základom dobrého vzťahu a riešenia problémov je komunikácia. Dôležité je, aby mladí ľudia vysvetlili rodičom, prečo je pre nich daná záľuba dôležitá. Odporúčam komunikovať vtedy, keď sme v pokoji, nie sme rozčúlení a v emóciách, pretože vtedy môžeme povedať niečo, čo nás bude mrzieť a nemyslíme to tak. Navyše nie sme schopní počúvať, čo nám ten druhý hovorí.“

Seriálová Katka.
Seriálová Katka. Zdroj: TV Markíza

Uznáva, že to môže byť náročné, ale je dobré vypočuť si zároveň aj názory rodičov a spoločne sa o nich porozprávať. Možno majú tvoji rodičia pocit, že je záľuba nebezpečná, finančne náročná alebo že popri nej nezostane čas na prípravu do školy… „Povedzte rodičovi, čo ste ochotní pre záľubu spraviť, ako si zadelíte čas, prípadne že si zarobíte peniaze na brigáde a podobne,“ vysvetľuje. 

Rodičom odporúča „počúvať svoje deti, dať im najavo, že sme tu pre ne a že sa zaujímame o to, ako sa cítia, čo ich baví a akým aktivitám sa venujú. Mladí ľudia potrebujú cítiť podporu svojich rodičov. Potrebujú uznanie, podporu a ich záujem. Rodičia by sa mali pýtať na aktivity detí, snažiť sa dozvedieť o nich viac. Mladí ľudia potrebujú cítiť, že ich rodičia berú vážne a že sú pre nich dôležití.“

V podobnej situácii – bez nedostatku podpory zo strany rodičov – sa ocitne aj seriálová Amélia (Nina Gergijeva) v dnešnej časti Pána profesora. Aktívne sa podieľa na rôznych protestoch a najradšej by každý deň menila svet k lepšiemu. To však nie je také úplne jednoduché, ako sa môže zdať, a jej snaha robiť dobré skutky má občas negatívny následok. Ako inak, do toho sa pripletie Samo, ku ktorému začne Amélia niečo cítiť. Opätuje jej lásku alebo jeho srdce patrí len Klaudii? Dozvieš sa už dnes o 20.30 h na TV Markíza alebo si to pozri v predstihu na VOYO.

Domov
Zdieľať
Diskusia