Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2021, 8:51
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Z francúzskej légie cez vysokú funkciu na NAKA až po agenta inšpekcie. Kaľavský skončil s viac ako 10 obvineniami

NEWS VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Ján Kaľavský bol informátorom policajnej inšpekcie, ktorej donášal informácie na vyšetrovateľov NAKA, ktorí pracujú na exponovaných kauzách. Aktuality zistili, že v minulosti bol vo francúzskej légii.

Policajt a dôležitý aktér aktuálne prebiehajúcej vojny v bezpečnostných zložkách Ján Kaľavský bol pred dvadsiatimi rokmi francúzskym legionárom, informujú Aktuality.sk. Portál získal dva preukazy s iným menom, ale fotografiou muža nápadne sa podobajúceho na slovenského policajta, ktorý bol vraj aj členom elitnej jedenástej parašutistickej brigády.

Odporúčané
Mladý Slovák bol 5 rokov elitným francúzskym legionárom: Strieľali po nás džihádisti, za tie peniaze sa to neoplatí (Rozhovor) Mladý Slovák bol 5 rokov elitným francúzskym legionárom: Strieľali po nás džihádisti, za tie peniaze sa to neoplatí (Rozhovor) 24. októbra 2021, 14:30

V čase, keď Kaľavský pre cudzineckú légiu pracoval, bolo zakázané legálnym spôsobom vstúpiť do cudzej armády. 

„Aj dnes za to stále hrozí až osemročné väzenie, ale v roku 2015 zákon znovelizovali a priniesol podstatnú zmenu. Slováci už môžu beztrestne vstúpiť aj bez súhlasu hlavy štátu do armádnych zväzkov partnerov Slovenska, napríklad členských krajín NATO. V čase, keď mal byť na Korzike Kaľavský, však ešte platili prísne zákonné podmienky,“ informujú Aktuality. 

MV SR
Zdroj: MV SR

Ján Kaľavský sa neskôr stal ostreľovačom v Lynx Commande a odtiaľ prestúpil priamo na NAKA, kde za vedenia Branislava Zuriana raketovo stúpal až na funkciu vedúceho druhého operatívneho oddelenia.

Kaľavský je dnes na úteku, je na neho vydaný európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz. 

„Obvinený mal prijať úplatok najmenej v piatich prípadoch, k zneužívaniu právomoci malo dôjsť z jeho strany viac ako desaťkrát, marenie spravodlivosti sa mu pripisuje v najmenej troch prípadoch,“ povedal o Kaľavskom hovorca prokuratúry pre TV Markíza

Medzičasom sa z neho stal tajný agent inšpekcie, ktorý donášal na vyšetrovateľov NAKA Čurillu a spol. Aj on prispel k tomu, aby obvinili vyšetrovateľov pracujúcich na najzávažnejších kauzách.

Odporúčané
Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti 8. septembra 2022, 11:22

Podľa Aktualít, ktoré sa rozprávali s viacerými kolegami Kaľavského, bol tento policajt profesionálnym informátorom a viacerým osobám vopred prezradil, že sa na ne chystá akcia. Dobrým známym Kaľavského bol aj pán X alias Peter Košč, ktorého považujú za človeka blízkeho politike aj tajným službám. 

Domov
Zdieľať
Diskusia