Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2021, 20:28
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš

Duslo hrozí pre vysoké ceny energie zastavením výroby. Postihlo by to milióny áut v Európe

NEWS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Chýbať môžu niektoré produkty využívané v zdravotníctve, pokiaľ nebudú na trhu hnojivá, čaká nás pokles úrody, rast cien poľnohospodárskych produktov a potravín

Vysoké ceny zemného plynu ukončili alebo aspoň obmedzili výrobu močoviny a tým aj prípravkov AdBlue do naftových motorov v celej Európe.

Slovenská spoločnosť Duslo, ktorá je najväčším výrobcom tohto produktu, si nateraz svoje zmluvné záväzky voči odberateľom plní, no nových zákazníkov v súčasnosti odmieta. Povedal to na utorkovej tlačovej konferencii generálny riaditeľ spoločnosti Petr Bláha. Odberateľmi sú najmä zahraničné spoločnosti.


Podľa Bláhu sa veľká časť domácich firiem v minulosti spoľahla na dodávky z Poľska, tamojší výrobca však výrobu pre vysoké ceny suroviny prerušil. Duslo v súčasnosti obmedzilo výrobu na technologické minimum. Podľa Bláhu je však v hre aj jej úplné prerušenie dovtedy, kým nebudú ceny priaznivejšie.


„Keď tieto roztoky na trhu nebudú, znamená to, že všetky motory kategórie od Euro 5 vyššie, ktoré musia AdBlue kupovať, veľmi pravdepodobne budú odstavené,“ povedal šéf spoločnosti. Upozornil, že nejde iba o osobné autá, ale aj o nákladné vozidlá či autobusy.


Nadväzností na obmedzenie výroby v chemičkách je podľa Bláhu viacero. Chýbať môžu niektoré produkty využívané v zdravotníctve, a pokiaľ nebudú na trhu hnojivá, klesne aj úroda poľnohospodárskych produktov a narastú ich ceny. „Ocitáme sa tak na prahu brutálnej inflácie, ktorú tu v súčasnosti nik nepamätá,“ myslí si Bláha.

autá, cesta
Zdroj: ETSC

Generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha upozornil, že pokiaľ sa cena plynu nezníži, firma bude musieť prerušiť výrobu až dovtedy, kým nebudú podmienky priaznivejšie. V súčasnosti Duslo produkuje každý mesiac finančnú stratu, hoci spoločnosť výrobu obmedzila na technologické minimum. Bláha pripomenul, že v cene plynu a ostatných energií platí firma na Slovensku približne o 20 miliónov eur ročne vyššie poplatky, ako keby fungovala v Česku.


Podnikatelia si myslia, že štát by sa mal v prvom rade zamerať v rámci kompenzácie cien energií na zníženie tarify za prevádzku systému, ktorá výrazne ovplyvňuje cenu elektriny. Významnú časť nákladov na podporu obnoviteľných zdrojov energie by mal podľa Klubu 500 platiť štát a zároveň je nutné zaviesť pásmové tarify TPS podľa veľkosti odberu.

Túto zmenu podľa výkonného riaditeľa Klubu 500 Tibora Gregora treba uskutočniť okamžite. „S týmito opatreniami nemôžeme čakať do budúceho roka.“

Domov
Zdieľať
Diskusia