Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa mimovládnej organizácie JCI – Slovensko.
12. októbra 2021, 13:36
Čas čítania 5:24
Sponzorovaný obsah

Túžiš preraziť s vlastným biznisom? Inšpiruj sa príbehmi kreatívnych podnikavých Slovákov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Spoznaj úspešných slovenských podnikateľov.

Počul si už o podujatí Mladý inovatívny podnikateľ? Tento rok sa 28. septembra konal v Bratislave už 15. ročník tohto celoslovenského projektu. Úlohou podujatia je vyzdvihnúť a predstaviť širokej verejnosti mladých kreatívnych a inovatívnych podnikateľov, ktorí sú úspešní vo svojom odvetví podnikania. Títo podnikatelia sa zároveň môžu stať inšpiratívnym príkladom pre mladých ľudí, ktorí chcú začať alebo začínajú podnikať.

Projekt sa organizoval aj v iných krajinách pod názvom Creative Young Entrepreneur Award. Usporiadala ho mimovládna organizácia JCI – Slovensko (Junior Chamber International – Slovakia) v spolupráci so Združením podnikateľov Slovenska. Junior Chamber International – Slovakia je oficiálnou pobočkou Junior Chamber International, ktorá má zastúpenie v 115 krajinách sveta a má vyše 200 000 členov.

Podnikatelia z celého sveta

Táto spoločnosť je medzinárodnou organizáciou mladých lídrov a podnikateľov. V roku 2015 oslávila celosvetová JCI 100 rokov od svojho založenia. Združenie podnikateľov Slovenska je prvým záujmovým združením súkromných podnikateľov Slovenskej republiky. Založili ho ešte v novembri 1989 a jeho hlavným poslaním je snaha zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Projekt sa uskutočnil pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR.

Junior Chamber International
Junior Chamber International Zdroj: Junior Chamber International

Finalisti súťaže

Doc. Ing. Peter Feciľak, PhD. – spoločnosť CEELABS, s. r. o.

Spoločnosť CEELABS bola založená ako spin-off na pôde Technickej univerzity v Košiciach s cieľom poskytovania služieb v rámci regiónu strednej a východnej Európy. Popri realizácii riešení pre zákazníkov spoločníci v sebe nezapreli bádateľský prístup a akceptovali technologickú výzvu na inováciu v oblasti inteligentných meracích systémov na meranie a vyhodnocovanie spotreby elektrickej energie, ktorá sa transformovala do štvrtej kľúčovej oblasti spoločnosti.

Práve v tejto oblasti spoločnosť vyvinula vlastné inovatívne riešenie pre mestá, ktoré pomáha správcom mestských objektov riešiť problém vysokej energetickej neefektívnosti, identifikovať miesta úspor a riadene znížiť uhlíkovú stopu. Spoločnosť vyvinula vlastnú technológiu (merací systém) na produkciu vysoko detailných dát o spotrebe elektrickej energie s prenosom údajov sieťovými technológiami v reálnom čase, ktoré následne využíva v dátovom spracovaní budovy.

Spoločnosť prichádza so službou digitálneho energetika mestských objektov na báze umelej inteligencie, kde prostredníctvom strojového učenia rozpoznáva spotrebiče s porozumením, čím dochádza ku konzumácii elektrickej energie a vďaka automatizovanému rozpoznávaniu pomáha identifikovať miesta úspor (zameranie na standby spotrebu budovy).

Zuzana Gombošová, MA – spoločnosť Malai Biomaterials Design, s. r. o

Malai je slovensko-indický projekt, ktorý sa začal spoluprácou Zuzany a Susmitha v roku 2017. Dvojica sa rozhodla vyvinúť materiál, ktorý by bol skutočne cirkulárny a nepredstavoval by záťaž pre životné prostredie. Malai vyrába biokompozitné materiály na báze bakteriálnej celulózy pestovanej na odpadovej vode zo spracovania kokosu.

Tieto materiály sú kompostovateľné, vegánske a neobsahujú žiadne plasty. Firma pracuje hlavne s klientmi z módneho priemyslu a materiály dodáva pre značky a výrobcov tašiek, kabeliek a podobne. Malai má aj svoju vlastnú značku doplnkov, ktorá vydala už dve kolekcie. V blízkej budúcnosti by chcela nájsť správneho investora kvôli rozšíreniu svojej činnosti a výrobnej kapacity.

Malai je startup, ktorý už má hotový prototyp a úspešne ho uviedol na trh v limitovanej kvantite. Trh s ekologickými náhradami zvieracej kože zaznamenáva rast a firmy ako Mycoworks, Boltreads a Pinatex sa už chopili šance a zaistili si investorov. Malai má jedinečnú výhodu v tom, že ponúka skutočne ekologický produkt, ktorý sa rozloží aj v domácom komposte a neobsahuje žiadne syntetické látky alebo plasty.

Martin Herman – spoločnosť POWERFUL MEDICAL, s. r. o.

Spoločnosť vyvinula klinický asistent PMcardio, ktorý akémukoľvek lekárovi s EKG prístrojom umožní diagnostikovať a liečiť kardiovaskulárne ochorenia na úrovni špecializovaného kardiológa. Asistent PMcardio je plne certifikovaný ako zdravotnícke zariadenie pod novou reguláciou Európskej únie. Zároveň je PMcardio pravdepodobne prvý certifikovaný produkt umelej inteligencie pod novou reguláciou.

Pomocou PMcardio lekár odfotí 12-zvodový EKG záznam z akéhokoľvek prístroja. Ich algoritmy ho dokážu zdigitalizovať a vyhodnotiť presnú diagnózu. Algoritmy sú natrénované na miliónoch predošlých prípadoch pacientov a dnes sú konkurenciou samotných kardiológov v diagnostickej presnosti. V ďalších krokoch aplikácia vyhodnotí personalizovaný liečebný plán v súlade s klinickými smernicami European Society of Cardiology alebo American Heart Association.

Firma bola založená bratmi Martinom a Dr. Robertom Hermanom a kardiológom prof. Robertom Hatalom. Cieľom firmy je presadiť v medicíne umelú inteligenciu, ktorá bude za lekárov spracovávať všetky merateľné dáta senzormi (EKG, krvné testy, CT, MRI atď.), aby sa lekár mohol sústrediť na pacienta a subjektívne observácie namiesto analýzy gigabajtov dát. Zatiaľ vývojom úspešne pokryli veľkú časť kardiológie (EKG, krvné testy, ECHO) a cez ich dcérsku spoločnosť Medannot začínajú vyvíjať umelú inteligenciu pre rádiológov (CT, MRI, RTG).

MUDr. Mário Lazar – spoločnosť Spineo clin, s. r. o.

Firma vznikla s cieľom zlepšiť a inovovať zdravotnú starostlivosť o pohybový aparát. Predmetom činnosti je starostlivosť o pacientov s bolesťami a poruchami funkcií pohybového systému a nervového systému. Inovácie sa týkajú najmä osobitého moderného prístupu k metodikám terapie a vyšetrenia a taktiež dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Jedným z cieľov je tvorba telemedicínskych rehabilitačných a diagnostických aplikácií a pohotová online komunikačná služba.

Ďalším z cieľov je vytvorenie uceleného inštitútu zaoberajúceho sa okrem liečby aj výskumom v oblasti bolestí a porúch pohybového a nervového systému. 

MUDr. Lazar skoncipoval aj ideu zlúčenia rôznych rehabilitačných metodík a neurofyziologických princípov, čím vytvoril postupy liečby ľahko dostupné a uskutočniteľné a zároveň dobre účinné. Nominovaný sa usiluje aj o prienik rehabilitačných a diagnostických metodík do telemedicíny, konkrétne tvorbou aplikácie a novodobým prístupom rehabilitácie vo virtuálnej realite. Snaží sa inovovať spôsob liečby a vyšetrovania, od ktorého sa budú odvíjať ďalšie postupy v slovenskom a možno medzinárodnom zdravotníctve, a vytvoriť ucelený model zdravotnej starostlivosti na diaľku za pomoci prístupných technológií.

Mgr. Jana Malečková – spoločnosť Usability Engineering Center, s. r. o.

Usability Engineering Center vyvíja inovácie postavené na európskej smernici PSD2. Fintech platforma EVERIFIN integruje bankové účty v EÚ, umožňuje digitálnu fakturáciu a okamžité platby. Inovácia prispieva k digitalizácii procesov firiem, živnostníkov, inštitúcií štátnej a verejnej správy. Zlepšuje likviditu prijímateľov platieb a v neposlednom rade prispeje k odstráneniu závislosti európskeho finančného systému od zahraničných spracovateľov. Mgr. Jana Malečková spoločnosť založila v roku 2013, aby sa mohla venovať konzultáciám v online biznise počas dvoch rodičovských dovoleniek.

Ku koncu druhej rodičovskej dovolenky si uvedomila, že v online biznise existujú škálovateľnejšie biznismodely, a preto sa v roku 2017 s manželom rozhodli, že svoje know-how využijú na vybudovanie vlastného online produktu. Cieľom bolo, aby bol produkt globálny a maximálne škálovateľný. V tom čase mali štyri bankové účty v troch rôznych krajinách, z čoho vyplýval pre nich pomerne veľký finančný chaos v rodinných financiách. Rozhodli sa preto vytvoriť univerzálny internet banking, v ktorom si používatelia môžu spojiť všetky bankové účty z rôznych EÚ krajín. 

Ing. Mária Zimová – spoločnosť Wintrend, s. r. o.

Spoločnosť sa posledné štyri roky zameriava na tvorbu a výrobu edukačných pomôcok pre predprimárne a primárne vzdelávanie. Na prvý produkt abeceda TROCHA INAK bola v roku 2020 ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu vydaná odporúčacia doložka a produkt bol zaradený do národného registra didaktických pomôcok v SR. Od uvedenia produktu abeceda TROCHA INAK na trh sa produktový rad rozšíril o ďalšie edukačné pomôcky a na ďalších sa postupne pracuje.

Pripravujú aj jazykové mutácie s cieľom expandovať do zahraničia. Spoločnosť chce rozširovať produktový rad v oblasti vzdelávania a robiť veci „trocha inak“. Čo sa týka zamerania sa spoločnosti na oblasť vzdelávania, tvorba prvého produktu (abeceda TROCHA INAK) trvala od nápadu po uvedenie na trh približne dva roky, následne sa začali zaoberať aj ďalšími nápadmi a postupne ich realizujú. Z tohto pohľadu má spoločnosť za sebou úspešný štart a verí, že o postupne pridávané produkty na trh bude rovnaký záujem, ako je o abecedu TROCHA INAK.

Absolútnym víťazom je Martin Herman 

Z týchto šiestich finalistov vybrala odborná komisia absolútneho víťaza, ktorým sa na základe rozhodnutia odbornej komisie pre posudzovanie nominácií stal Martin Herman so svojou spoločnosťou POWERFUL MEDICAL.

Junior Chamber International
Junior Chamber International Zdroj: Junior Chamber International

Okrem hlavnej ceny však boli udelené aj špeciálne ceny, a to: 

Cena BMW Slovenská republika za trvalú udržateľnosť a inovácie, ktorú získala Zuzana Gombošová, MA, a spoločnosť Mallai Biomaterials Design, s. r. o.,

Cena Indexu za najinšpiratívnejší podnikateľský príbeh, ktorú získal Martin Herman so spoločnosťou POWERFUL MEDICAL, s. r. o.,

Cena J&T Banky za ekonómiu, ktorú získala Mgr. Jana Malečková a spoločnosť Usability Engineering Center, s. r. o.,

Cena TV JOJ, ktorú získala Zuzana Gombošová, MA, so spoločnosťou Mallai Biomaterials Design, s. r. o.,

Cena JCI-Slovensko za inovatívne podnikanie, ktorú získala Ing. Mária Zimová a spoločnosť Wintrend, s. r. o.,

a Cena Ministerstva hospodárstva SR, ktorú získal Martin Herman a jeho spoločnosť POWERFUL MEDICAL, s. r. o.

Domov
Zdieľať
Diskusia