Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2021, 19:21
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

Nakazil sa koronavírusom, odvtedy ho trápi syndróm nepokojného análu. Lekári objavili vzácny vedľajší príznak

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Problém sa vyvinul až do takého štádia, že muž musel užívať lieky na spánok, pretože by pre neustálu potrebu chodiť na záchod nedokázal zaspať.

Lekári v Japonsku zostali v šoku po tom, čo 77-ročný pacient po nakazení koronavírusom u seba spozoroval vzácnu pridruženú chorobu. Do Tokijskej fakultnej nemocnice síce prišiel najprv s klasickými príznakmi ochorenia covid-19 ako kašeľ či mierna horúčka, no neskôr uňho objavili vývin syndrómu nepokojného konečníka, píše Forbes.

Hospitalizovaný bol kvôli monitorovaniu a preliečeniu pneumónie. Počas pobytu v nemocnici trpel nespavosťou a úzkosťou. Po prepustení však u seba začal pozorovať čoraz častejšie vykonávanie veľkej potreby. Lekári neskôr jeho problém klasifikovali ako syndróm nepokojného konečníka. Ten prirovnali k syndrómu nepokojných nôh.

„Predtým ako prekonal covid-19, nikdy nezažil análny nepokoj a nepohodlie. Niekoľko týždňov po prepustení z nemocnice však postupne začal pociťovať análne ťažkosti, približne desať centimetrov od perineálnej oblasti,“ píše sa v lekárskej správe publikovanej v časopise BMC Infectious Diseases.

Problém sa vyvinul až do takého štádia, že muž musel užívať lieky na spánok, pretože by pre neustálu potrebu chodiť na toaletu nedokázal zaspať. Kolonoskopia odhalila, že má zároveň na konečníku vnútorné hemoroidy.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Do syndrómu nepokojných nôh môžu byť zahrnuté rôzne iné časti tela ako nohy, a to paže, brucho, tvár, hlava, ústna dutina, močový mechúr a oblasť genitálií. Keďže nikdy nezažil análny nepokoj a nepohodlie, až kým neprekonal covid-19, usúdili sme, že tieto análne symptómy súvisia s covidom,“ uviedli experti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP, Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia