Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. októbra 2021, 8:59
Čas čítania 1:09
Tímea Krauszová

Kapitán Kirk poletí do vesmíru! 90-ročnú hviezdu Star Treku Williama Shatnera vysiela do kozmu miliardár Jeff Bezos

Kapitán Kirk poletí do vesmíru! 90-ročnú hviezdu Star Treku Williama Shatnera vysiela do kozmu miliardár Jeff Bezos
Zdroj: Paramount Pictures Studios
NEWS BLUE ORIGIN
Uložiť Uložené

Dnes už 90-ročný herec sa stane najstarším človekom vo vesmíre.

William Shatner, ktorý sa preslávil ako obľúbený kapitán Kirk zo série Star Trek, poletí do vesmíru. Dnes už 90-ročný herec sa stane najstarším človekom v kozme vďaka americkému miliardárovi Jeffovi Bezosovi. Shatner poletí na palube spoločnosti Blue Origin už 12. októbra, informuje BBC.

Vesmírna výprava

„O vesmíre počúvam už veľmi dlho. Teraz mám príležitosť vidieť to na vlastné oči. Je to zázrak,“ reagoval Shatner. Herec poletí spolu s ďalšími tromi pasažiermi na palube rakety New Shepard. Pre firmu Blue Origin pôjde o druhý výjazd s ľudskou posádkou. 

Na palube tej prvej bol aj šéf firmy Jeff Bezos spolu so svojím bratom, s 82-ročným astronautom a 18-ročným študentom. 

William Shatner, Star Trek, Captain Kirk
Zdroj: Paramount Pictures Studios

Cesta kapitána Kirka potrvá zhruba 10 minút, raketa cestujúcich vynesie do výšky 100 kilometrov na Kármánovu hranicu, ktorá je všeobecne považovaná za hranicu vesmíru. Shatner nie je prvým hercom zo Star Treku, ktorý bol vo vesmíre. The Times ešte v minulom roku informovali, že spopolnené pozostatky Jamesa Doohana (Montgormery Scott) prepašovali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ešte v roku 2008, tri roky po hercovej smrti. 

Rusko však v prípade hercov vo vesmíre tento týždeň udáva nový smer. Natáčajú novú vesmírnu drámu priamo vo vesmíre a v utorok 5. októbra vyslali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu prvých členov štábu – herečku a režiséra. Ruský film nesie názov Výzva a sledovať v ňom budeme príbeh mladej chirurgičky, ktorá musí operovať vo vesmíre. Celkom klasickú predlohu vesmírnej drámy chcú stihnúť skôr, než s podobným pokusom uspeje Tom Cruise. Ten pod taktovkou Douga Limana na novom filme pracuje so spoločnosťou SpaceX. 

Shatnera už do vesmíru v minulosti pozýval aj sir Richard Branson, šéf firmy Virgin Galactic. Herec to však odmietol; najskôr tvrdil, že sa letu bojí, neskôr však priznal, že britský miliardár si od herca pýtal za cestu peniaze. 

Domov
Zdieľať
Diskusia