Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2021, 16:30
Čas čítania 9:48
Martin Adam Pavlík

Rebríček TOP bondoviek: Agent v službách MI6 s povolením zabíjať v mene jej veličenstva. Ktoré filmy o 007 sú tie najlepšie?

Rebríček TOP bondoviek: Agent v službách MI6 s povolením zabíjať v mene jej veličenstva. Ktoré filmy o 007 sú tie najlepšie?
Zdroj: Forum Film
FILMY A SERIÁLY AGENT 007 DANIEL CRAIG JAMES BOND ROGER MOORE SEAN CONNERY TIMOTHY DALTON
Uložiť Uložené

Len prednedávnom prišla do kín v poradí už dvadsiata piata bondovka s názvom Nie je čas zomrieť. Rozhodli sme sa preto spraviť rebríček tých úplne najlepších filmov o agentovi 007.

„Vodka, Martini. Pretrepať, nemiešať.“ Vždy presne vedel, čo chce, a aj to, ako to docieliť. Problémy mu síce neustále dýchali na krk, no nikdy si z toho nerobil ťažkú hlavu. Profesionál, dokonale vycvičený na splnenie misie za každú cenu. Zároveň je to typický britský džentlmen. 

James Bond.
James Bond. Zdroj: Universal Pictures

Je vždy dohladka oholený, upravený, v elegantnom obleku, sebavedomo vystupujúci, s prenikavým pohľadom a geniálnym humorom. Utrúsiť v pravý čas nejakú vtipnú hlášku bola odjakživa jeho špecialita. Či už preto, aby zapôsobil na tú najkrajšiu ženu v miestnosti, alebo aby prefíkane odlákal pozornosť svojich nepriateľov.  

Prvú podobu mu dal spisovateľ Ian Fleming v roku 1952 v knihe Casino Royale, tú filmovú mu dal režisér Terence Young o desať rokov neskôr. Vtedy vznikla prvá bondovka s názvom Dr. No a zaznela aj dnes už najznámejšia hláška pri predstavovaní postavy: „Bond. James Bond. Ako prvý stvárnil nebojácneho agenta 007 v službách MI6 s povolením zabíjať v mene jej veličenstva charizmatický, meter deväťdesiat vysoký Sean Connery. 

Herec Sean Connery vo filme Dr. No (1962).
Herec Sean Connery vo filme Dr. No (1962). Zdroj: United Artists



Odvtedy sa v úlohe Jamesa Bonda objavili aj Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan a Daniel Craig. Už takmer šesťdesiat rokov nás táto legendárna postava v kine zabáva aj drží v napätí. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ktoré bondovky najvýraznejšie oživili sériu svojou originálnosťou a spracovaním. Rebríček je veľmi subjektívny, preto nám nezabudni do komentára napísať svoju top desiatku. 

Článok bude obsahovať spoilery!

10. Vyhliadka na vraždu (John Glen, 1985)

Záhadné experimenty, mocenské hry KGB, zoskok z Eiffelovky, útek z horiaceho výťahu, naháňačka na koňoch či na hasičskom aute. Posledná „moorovka“ je vskutku šialená, divoká jazda. V každom prípade s jedným z najpamätnejších záverov v rámci celej série – let vzducholoďou a bitka so sekerou o holý život na moste Golden Gate jednoducho nemajú chybu. Všetko posúva na vyššiu úroveň tentoraz démonický Christopher Walken v úlohe chladnokrvného Zorina spolu s desivou Grace Jones, ktorá stvárnila May Day. Na jej zúrivý, vražedný pohľad sa nedá zabudnúť. Tanya Roberts ako krehká Bond girl popri tejto dvojici pôsobí až anjelským dojmom.

Herečka Grace Jones.
Herečka Grace Jones. Zdroj: MGM

Roger Moore vniesol do roly agenta 007 ešte väčší pôvab, no priniesol do celej série najmä viac humoru a odľahčenia než jeho predchodca. Zatiaľ čo Connery predstavoval typického drsného mača, ktorému nerobilo problém vynútiť si informácie napríklad aj fackaním žien, Moore bol akýmsi šarmantným, milým pánom, čo by na prvý pohľad neublížil ani muche. Bil sa až vtedy, keď to bolo nevyhnutné, inak radšej všetko vybavoval slovne a s vtipom. No, samozrejme, keď už prišlo na lámanie chleba, vedel takisto strieľať guľky medzi oči protivníkov. 

Herec Roger Moore.
Herec Roger Moore. Zdroj: MGM

Špecifickú atmosféru tu však skvele vybudoval najmä režisér John Glen. Ten vo svete bondoviek zanechal nezmazateľnú stopu. Najskôr sa predstavil ako strihač filmov V tajnej službe jej veličenstva (1969), Agent, ktorý ma miloval (1977) či Moonraker (1979), neskôr sa posadil na režisérsku stoličku a nakrútil diely Len pre tvoje oči (1981), Chobotnička (1983), Vyhliadka na vraždu (1985), Dych života (1987) a Povolenie zabíjať (1989), pričom priniesol do celej série úplne nový vánok. Vánok zmeny. So vzpriameným ukazovákom totiž pripomínal, že je načase sa s príchodom novej doby oslobodiť od konvencií. 

9. Thunderball (Terence Young, 1965)

Thunderball James Bond
Zdroj: United Artists

Ukážková klasika zo starej školy na svoju dobu absolútne prelomová vďaka rozsiahlemu a náročnému nakrúcaniu pod vodou. Výsledok? Vizuálny skvost. Práve epické, výpravné súboje dvoch táborov pod hladinou s harpúnami sú fantastické a miestami až neuveriteľné. Rovnako ako napínavý útek pred žralokom v bazéne. Kameraman Ted Moore sa síce musel poriadne zapotiť, no môžeme mu dnes za to ruky bozkávať. 

Odporúčané
RECENZIA: James Bond No Time to Die RECENZIA: James Bond No Time to Die 30. septembra 2021, 15:30


James Bond verzus nekompromisný, jednooký vplyvný multimilionár Emilio Largo (Adolfo Celi). Všetko zamotá unesené lietadlo, vraždy, jedovatý plyn, nebezpečné bomby, diamanty v hodnote 100 miliónov libier či množstvo iných problémov. Agent MI6 sa teda ani tentoraz nenudí. Stále to však nie je nič, čo by nedokázal zvládnuť. Na čo sa tu môžeš tešiť? Rozhodne na skvelého Conneryho predvádzajúceho jeden zo svojich najlepších výkonov (aj čo sa týka kaskadérskych kúskov), humorný únik na jetpacku, naháňačky plné výbuchov či nádhernú Claudine Auger, ktorá rozhodne nie je ten typ, čo si dá skákať po hlave.

Herečka Claudine Auger.
Herečka Claudine Auger. Zdroj: United Artists

8. Chobotnička (John Glen, 1983)

Chobotnička je hádam tá najfeministickejšia bondovka. Obracia sa tu karta. Zatiaľ čo vo väčšine predošlých dielov boli takmer všetky ženy nevyhnutne odkázané na pomoc agenta MI6 a mali pôsobiť viac-menej „na okrasu“, v Chobotničke by bez ich pomoci nemal šancu prežiť. Glen bol konečne tým, ktorý ukázal, že aj ony sa môžu vedieť dobre biť, presne mieriť a trafiť cieľ, zdolať tých najväčších chlapov či rovno zachrániť svet pred katastrofou. 

Je to výstredné, odviazané, provokatívne, exotické, vzrušujúce a jednoducho veľkovýpravné. Ťavy, slony, opice, tigre, krokodíly, klauni a schované bomby. Jeden veľký cirkus. Zábavný a podmanivý. Zábavu zažívali podľa Glena aj všetci na pľaci počas nakrúcania. 

„Keď nakrúcate film šesť mesiacov, neustále musíte udržiavať morálku štábu, byť v strehu a byť rovnako zapálení, nadšení pre danú vec. Pri Rogerovi to bolo nevyhnutné. Všetci na scéne ho jednoducho milovali. No svojimi vtipmi a chytákmi ma každý deň stál aspoň polhodinu času. Za to nadšenie štábu to však stálo,“ zaspomínal si britský režisér počas päťdesiateho výročia filmov o agentovi 007. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104265 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako spomína na nakrúcanie filmov o Bondovi režisér Sam Mendes.
  • Ktorého predstaviteľa Bonda označil režisér John Glen za najlepšieho herca, s akým počas tvorby bondoviek spolupracoval.
  • Ako zmenila postava Bonda život Danielovi Craigovi, aké zranenia utrpel počas nakrúcania a akej fóbie sa zbavil.
  • V ktorej bondovke je agent 007 rebelom, čo ignoruje záujmy jej veličenstva a ide za osobnou pomstou.
Domov
Zdieľať
Diskusia