Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2021, 19:36
Čas čítania 0:36
Adam Novosad TASR

Na Slovensku pred treťou vlnou pandémie chýbajú stovky lekárov. Zostávajúci sa blížia k dôchodkovému veku

NEWS ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Priemerný vek lekárov pre dospelých je 59 rokov a u pediatrov až 61 rokov.

Slovensko nemá dostatok ambulantných lekárov. Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na alarmujúci stav, ktorý vyplynul z analýzy konštatujúcej, že po celej krajine chýba 314 všeobecných ambulantných lekárov pre dospelých a 137 pediatrov.

V existujúcich ambulanciách pracujú lekári, ktorých priemerný vek je 59 rokov v prípade lekárov pre dospelých a 61 rokov u pediatrov. „Ak nič neurobíme, stav sa bude radikálne zhoršovať,“ vysvetľuje riaditeľ sekcie reformnej agendy na ministerstve zdravotníctva Oskar Dvořák.

Lekáreň
Lekáreň Zdroj: TASR/Martin Palkovič

V budúcnosti ministerstvo plánuje pravidelne monitorovať stav v jednotlivých okresoch, aby bola zachovaná geografická dostupnosť a ľudia za lekármi nemuseli ďaleko dochádzať. Rezort bude dohliadať aj na to, koľko pacientov pripadá na jedného lekára v okresoch, aby bol nápor pacientov rovnomerne rozdelený.

Domov
Zdieľať
Diskusia