Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 21:03
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš TASR

Zavedú na Slovensku núdzový stav z dôvodu tretej vlny? Odpovedajú premiér Heger a minister zdravotníctva Lengvarský

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Kým starostovia miest a obcí žiadajú vládu, aby zaviedla núdzový stav, premiér a minister zdravotníctva sa mu chcú vyhnúť.

Predseda vlády SR Eduard Heger si myslí, že do konca roka sa Slovensko napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácii vyhne núdzovému stavu. Vyjadril sa tak v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.


Vyhnúť sa zavedeniu núdzového stavu chce aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý však pripúšťa sprísnenie protipandemických opatrení.

V diskusnej relácii televízie TA3 V politike takisto uviedol, že zatiaľ nie je politická vôľa na zavedenie povinného očkovania, pričom za otázny vidí spôsob jeho vynucovania. „Nechceme ľudí obmedzovať ani zavádzať núdzový stav. Chceme, aby si uvedomili, že je to na ich rozhodnutí,“ zdôraznil s tým, že zaočkovaním chránia ľudia seba, svoje okolie a prispievajú k tomu, aby sa nenaplnili nemocnice.

Starostovia a primátori, naopak, vyzývajú vládu, aby pristúpila k zavedeniu núdzového stavu, pretože je to pre nich jediná možnosť, ako v okresoch so zlou pandemickou situáciou vynútiť nočný zákaz vychádzania. 

„Nevyhnutným predpokladom, podľa našej súčasnej právnej úpravy, na to, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným na také rozhodnutie v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu je vláda SR,“ uvádza sa v stanovisku Únie miest Slovenska s tým, že kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemickej situácie.


„Nemôžeme odporučiť primátorom a primátorkám miest a ich zastupiteľstvám, aby prijímali takéto rozhodnutia v situácii, keď nemajú na tieto rozhodnutia právnu oporu ani inú možnosť zmysluplne zasiahnuť,“ doplnil prezident ÚMS Richard Rybníček.

Zľava minister financií Igor Matovič (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), podpredsedníčka vlády a ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí), hlavný hygienik Ján Mikas a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
Zľava minister financií Igor Matovič (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), podpredsedníčka vlády a ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí), hlavný hygienik Ján Mikas a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia