Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2021, 16:30
Čas čítania 2:44
Jakub Paulík

Recenzia: Candyman

Recenzia: Candyman
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY CANDYMAN FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Legenda z afroamerického geta je späť.

Pozeraj sa do zrkadla a povedz päťkrát jeho meno. Candyman, Candyman, Candyman, Candyman, Candyman. Onedlho nato sa zjaví vysoký muž, ktorého poznávacím znamením je dlhý kabát, zakrvavený hák zapichnutý v ruke a roj včiel. Hororová novinka od producenta Jordana Peela (réžia Get Out, Us) dejovo nadväzuje na prvú časť série z roku 1992, v ktorej sme prvýkrát počuli mrazivú skladbu od Philipa Glassa. S ňou však tvorcovia nového Candymana, bohužiaľ, príliš často nepracujú.

V úvode filmu jedna z postáv rozpovie strašidelnú historku, ktorá poukazuje na zápletku prvej časti. Nezasvätený divák si tak vypočuje, ako sa študentka Helen dostala do kontaktu s postrachom menom Candyman a aký bol jej tragický osud. Retrospektívny pohľad do minulosti je okrem slovného prerozprávania zobrazený na animovaných postavičkách, čo filmu svedčí oveľa viac, ako keby pracoval s prevarenými flashbackovými prestrihmi.

Candyman.
Candyman. Zdroj: Universal Pictures

Mladý maliar Anthony (Yahya Abdul-Mateen II) sa týmto príbehom inšpiruje pri svojej tvorbe, čím nechtiac spustí sériu brutálnych vrážd. Ľudia považujú Candymana iba za legendu a príliš neveria, že po päťnásobnom vyslovení jeho mena na seba privolajú samotnú smrť. Všetci do jedného sa však mýlia.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Režisérka Nia DaCosta (Little Woods) postupne buduje napätie a tajomno okolo kultu nadprirodzeného zabijaka. Ten si rešpekt u diváka získava najmä explicitnými vraždami, pri ktorých nešetrí podrezanými krkmi a litrami ľudskej krvi, čo je výhodou aj nevýhodou v jednom. Pôvodný Candyman totiž dával divákovi väčší priestor na jeho fantáziu, zatiaľ čo nový prestane v určitom bode chodiť okolo horúcej kaše a divákovi servíruje všetko pod nos.

Pozoruhodné však je, že sa nesnaží robiť zo záporáka čisté a nemenné zlo, ale v niektorých prípadoch ukazuje, že sú vraždy čiastočne zaslúženou formou odplaty. Fanúšikov originálu navyše poteší, že tvorcovia do filmu zakomponovali aj pôvodného Candymana Tonyho Todda, ktorého vražedný pohľad je skutočne neoceniteľný.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia