Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. augusta 2021, 12:48
Čas čítania 0:42
Adam Novosad

Koronavírus mohol v Číne uniknúť z laboratória, ale nebol vyrobený ako biologická zbraň, konštatujú americké tajné služby

Koronavírus mohol v Číne uniknúť z laboratória, ale nebol vyrobený ako biologická zbraň, konštatujú americké tajné služby
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Americké tajné služby vypracovali správu na žiadosť samotného prezidenta Bidena.

Americké bezpečnostné služby sa nevedia zhodnúť na pôvode koronavírusu. Prezident Joe Biden si od svojich tajných služieb vyžiadal správu o možnom pôvode vírusu, ktorý spôsobil pandémiu, ale bezpečnostné služby naďalej pracujú s minimálne dvoma hypotézami. Ani jednu z nich podľa vlastných slov nemôžu označiť za skutočnú verziu, lebo na to nemajú dostatok dôkazov.

Odporúčané
Korčok: Taliban nepustil Afgancov, ktorým sme vybavili miesto v lietadle. Radikáli tým porušili vlastný sľub Korčok: Taliban nepustil Afgancov, ktorým sme vybavili miesto v lietadle. Radikáli tým porušili vlastný sľub 27. augusta 2021, 20:59

„Po preskúmaní všetkých dostupných správ a iných informácií však komunita bezpečnostných služieb zostáva rozdelená v otázke najpravdepodobnejšieho pôvodu koronavírusu. Všetky agentúry uvádzajú, že sú možné dve hypotézy: prirodzené vystavenie človeka nakazenému zvieraťu a laboratórny incident,“ skonštatovali tajné služby v správe, na ktorej spolupracovalo všetkých 18 agentúr.

Odoberanie testu.
Odoberanie testu. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Správa napriek nedostatku presných informácií o pôvode vírusu konštatuje, že koronavírus nebol vyvinutý ako biologická zbraň. Čínske autority podľa tajných služieb nevedeli o existencii a schopnostiach vírusu predtým, než sa objavil v prvých izolovaných prípadoch v meste Wu-chan.

„Svet si zaslúži odpovede a ja neprestanem, kým ich nedostaneme,“ zareagoval na správu americký prezident Joe Biden. Čínu verejne vyzval, aby svetu prezradila všetky detaily, ktoré doteraz zistila o pôvode koronavírusu, pretože len to predstavuje možnosť, ako potenciálne predísť budúcej pandémii.

Domov
Zdieľať
Diskusia