Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2021, 17:51
Čas čítania 1:35
Tímea Krauszová TASR

FOTO: Centrum Londýna zablokovali klimatickí aktivisti, chcú vyvolať dva týždne dopravného chaosu

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA PROTEST
Uložiť Uložené

Aktivisti obviňujú veľké nadnárodné spoločnosti z toho, že prispievajú k súčasnej zmene klímy.

Tisícky ekologických aktivistov zaplavili ulice Londýna. Trafalgarské námestie je aktuálne vyblokované, na mieste zasahujú členovia metropolitnej polície. Informovala o tom agentúra AFP, Twitter už zaplavili fotky a videá z protestu.

Vlna protestov sa prenáša aj do iných krajín, v Nórsku už zablokovali ministerstvo pre ropu a energetiku a žiadajú zakázať využívanie ropy v priemysle.

Odporúčané
Klimatológ SHMÚ: Budeme bojovať o každú kvapku vody a požiare ako v Grécku budú v našom regióne častejšie Klimatológ SHMÚ: Budeme bojovať o každú kvapku vody a požiare ako v Grécku budú v našom regióne častejšie 15. augusta 2021, 12:30

Na čo čakáte?

Na proteste zasahujú stovky policajtov. Aktivisti blokujú viaceré prístupové cesty na Trafalgarské námestie, ako aj kruhový objazd v obchodnej štvrti Covent Garden. Zatiaľ neboli hlásené potýčky.

Cieľom je pritiahnuť pozornosť na klimatickú krízu. Aktivisti obviňujú veľké nadnárodné spoločnosti z toho, že prispievajú k súčasnej zmene klímy. „Na čo čakáte? Až zaplavia vašu oblasť alebo vašu ulicu sutiny a autá?“ komentujú situáciu na Twitteri. Toto je súdržnosť pre prežitie, tvrdí hnutie. Čas konať je podľa aktivistov teraz.

„Musíme sa spojiť a vyžadovať nemožné,“ hlása hnutie Extinction Rebellion. Na protest priniesli aj obrovský ružový stôl, na ktorom je nápis „Prisadnite si“. Priamo na protest pozývali ľudí s tým, aby si priniesli stoličku a prisadli si tak k pomyselnému stolu, pri ktorom sa rozhoduje o budúcnosti planéty. Hovoria, že médiá mlčia a svetoví lídri nekonajú, preto je úlohou občanov vziať veci do vlastných rúk a konať.

Protest rezonuje v médiách najmä v kontexte poslednej správy o stave klímy. Vedci v nej hovoria o „červenom kóde“ pre ľudstvo, ide zatiaľ o najhrozivejší report v histórii ľudstva. Najdôležitejším odkazom z neho je, že planéta by bez ľudí v takomto katastrofálnom stave zrejme nebola a zastaviť niektoré zmeny je už v tomto čase prakticky nemožné. Mali by sme skôr prejsť do režimu krízového manažmentu. Prečítaj si viac tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia