Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 9:33
Čas čítania 0:59
Ema Stanovská TASR

Zemetrasenie na Haiti si vyžiadalo takmer 1 300 mŕtvych. Situácia v krajine sa môže v nasledujúcich hodinách ešte zhoršiť

NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Nemocnice nezvládajú nápor pacientov, mnohých ošetrujú na chodbách.

Počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 7,2, ktoré v sobotu zasiahlo karibskú ostrovnú krajinu Haiti, stúpol na 1 297. Viac ako 5 700 obyvateľov utrpelo zranenia, mnohí sú stále nezvestní. Zemetrasenie demoluje tú istú časť krajiny ako v januári 2010, keď zahynulo vyše 200-tisíc ľudí.

haiti
Zdroj: TASR/AP Photo/Joseph Odelyn

Podľa úradu civilnej ochrany bolo zničených zhruba 13 600 a poškodených viac ako 13 700 budov, pričom stovky ľudí uviazli pod troskami. V ťažko postihnutých mestách strávila v obavách pred dotrasmi po zemetrasení väčšina ľudí noc vonku pred svojimi obydliami.

„Nemocniciam dochádza kapacita. Mnohí lekári ošetrujú pacientov na chodbách, iných posielajú rovno domov,“ povedal pre Guardian jeden z humanitárnych pracovníkov. „Ľudia sú skutočne vydesení.“

haiti
Zdroj: TASR/AP Photo/Joseph Odelyn

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti tejto krajiny. Podľa Guardianu bolo otrasy cítiť aj v husto obývanej metropole Port-au-Prince, ktorá sa nachádza zhruba 160 kilometrov západne. 

Do krajiny sa blíži tropická búrka Grace

Situácia by sa podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) mohla v nasledujúcich hodinách zhoršiť. Dôvodom je, že podľa predpovedí by mala Haiti v pondelok večer alebo v utorok ráno zasiahnuť tropická búrka Grace. Hrozia teda prívalové dažde, ničivé povodne a následné zosuvy pôdy.

haiti
Zdroj: TASR/AP Photo/Joseph Odelyn

Premiér Ariel Henry už v sobotu vyhlásil stav núdze a štáty z regiónu začali na Haiti posielať humanitárnu pomoc. Šéfka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) na Twitteri napísala, že 65-členný tím prinesie na Haiti „špecializované nástroje, vybavenie a medicínske zásoby na pomoc pri pátracích operáciách“.

Odporúčané
VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy 5. januára 2023, 13:24

Dominikánska republika susediaca s Haiti oznámila, že do postihnutej krajiny pošle 10 000 potravinových dávok a lekárske vybavenie. Pomoc poskytli i Kuba a Ekvádor a prisľúbili ju aj Mexiko, Čile, Argentína, Peru a Venezuela.   

Domov
Zdieľať
Diskusia