Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. augusta 2021, 9:32
Čas čítania 5:01
Viktor Kniš

Instagram si antivaxerov nevšíma, influencerky blokuje. Mali by sa známe osobnosti začať báť, že môžu prísť o svoje profily?

NEWS SIMA HEGEROVÁ
Uložiť Uložené

Tatiana Žideková či Simona Hegerová sú pravdepodobne prvými obeťami nového systému, ktorým sa Instagram snaží spraviť sociálnu sieť bezpečnejšou.

Speváčka Simona Hegerová takmer prišla o 400-tisícový profil na Instagrame, influencerke Tatiane Židekovej zablokovali jej 200-tisícový. Aj keď ide na prvý pohľad o malichernosť, pre šikovného človeka to predstavuje príležitosť na zárobok v rádoch tisícov až desaťtisícov eur mesačne. 

Sociálna sieť v snahe stať sa zodpovednou platformou nastavila latku, ktorej prekročenie kontrolujú automaty. Tie, zdá sa, zatiaľ nie sú natoľko šikovné, aby obsah vyhodnocovali správne. Druhým a pravdepodobne ešte väčším problémom je komunikácia s Instagramom, keď sa známe osobnosti snažia dať veci do poriadku.

Refresher sa porozprával s odborníkom na komunikáciu a sociálne siete Gabrielom Tóthom z agentúry Katedra komunikácie, podľa ktorého nie je vylúčené, že sa zablokovaný účet už nikdy nepodarí vrátiť späť. 

„Niekedy sa profil podarí vrátiť do normálu za pár hodín či dní a niekedy je to proces na mesiace, resp. profil zostane zablokovaný už navždy,“ konštatuje Gabriel Tóth. Podľa odborníka nie je vylúčené, že čoskoro príde aj na ďalšie známe osobnosti. Tie by si tak mali dávať oveľa väčší pozor ako doteraz.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo pravdepodobne zablokovali účet Židekovej a ako sa vynašla.
  • Ako sa prejavuje „shadowban“. 
  • Prečo antivaxerov Instagram zatiaľ neobmedzuje.
  • Ako Žideková za pár dní nazbierala 90-tisíc followerov na novom účte a kto jej k tomu pomohol.
  • Akým spôsobom Instagram blokuje používateľov.
  • Či sa môžu celebrity začať obávať, že sa im jedného dňa nepodarí prihlásiť, lebo ich sledovatelia hromadne nahlásili.
  • Ako prebieha komunikácia s Facebookom či Instagramom.

Čo je „shadowban“ a ako sa prejavuje? 

Ako prvá informovala o svojej skúsenosti speváčka a raperka Sima, aby fanúšikom vysvetlila, prečo mnohí nevidia jej aktuálne príspevky.

Instagram jej udelil tzv. „shadowban“, ktorý sa vyznačuje jednak znížením dosahu klasických príspevkov aj instagramových príbehov, zároveň však všetkým používateľom umožňuje vyhľadať účet len vtedy, keď ho dokážu bez chyby napísať do vyhľadávania. To má za následok, že Sime pribúdajú noví followeri organicky oveľa pomalšie. 

Odporúčané
Čo dnes robia členovia Podzemgangu? Sima predbehla Ega, Aless odišla do Poľska a Gyza bol vo väzení Čo dnes robia členovia Podzemgangu? Sima predbehla Ega, Aless odišla do Poľska a Gyza bol vo väzení 8. marca 2023, 9:30

Verifikovaný profil (s modrou fajkou), ktorý sleduje skoro 400-tisíc ľudí, je na štvrtom mieste vo vyhľadávaní, aj keď používateľ napíše správne celé meno profilu. Nad oficiálnym profilom je niekoľko fejkových alebo fanúšikovských účtov s desiatkami sledovateľov. 

sima
Zdroj: Refresher

Sima svojim sledovateľom vysvetlila, že ju Instagram obmedzil pre fotografiu, na ktorej jej ako malej dáva otec pusu. Snímku pridala ako spomienku, po pár minútach ju však Instagram vymazal a upozornil ju, že porušila pravidlá komunity.

Fotku automatický robot, resp. istá forma umelej inteligencie vyhodnotila ako sexuálne obťažovanie maloletej osoby. Nie je jasné, či tomu predchádzalo nahlasovanie príspevku zo strany fanúšikov alebo si platforma fotku vyhľadala sama a na základe konkrétnych póz (bozku) ju vyhodnotila ako problém.  

Odborník na komunikáciu Gabriel Tóth upozorňuje, že aj keď Instagram už dlhšie avizuje, že chce byť zodpovednou a bezpečnou platformou, zatiaľ mu to veľmi nejde. 

„O prísnejších pravidlách v moderovaní obsahu sa hovorí už roky, ale sociálne siete zatiaľ robia len veľmi malé kroky a stále výrazne zaostávajú za ideálnym stavom. Navyše tak ako tieto prípady ukazujú, stále majú obrovský chaos v pravidlách a ich vymáhaní,“ hovorí analytik a špecialista na online komunikáciu. 

Odporúčané
Pil C očividne kopíroval, hovorí hudobný majster. Po beefe medzi rapermi sme dali ich skladby porovnať expertovi Pil C očividne kopíroval, hovorí hudobný majster. Po beefe medzi rapermi sme dali ich skladby porovnať expertovi 9. januára 2022, 16:30

Sime výrazne klesol aj dosah príspevkov. Podľa jej slov mala ešte v máji 2021 pred pridaním osudnej fotografie „reach“ aj 500-tisíc. Ide o počet unikátnych profilov, ktoré príspevok (alebo story) videli bez ohľadu na to, či Simu sledovali alebo nie. Dnes je to len približne pätina, teda 100-tisíc. 

Simona Hegerová využila novú funkciu Instagramu, ktorá umožňuje skryť počet lajkov na fotografiách. 

sima
Zdroj: Refresher

Nedávno sa na znižovanie dosahu príspevkov sťažoval Majk Spirit. Bolo to krátko po tom, čo zverejnil sériu instagramových príbehov, v ktorých spochybňoval efekt vakcinácie proti koronavírusu. Tvrdil, že nie je proti očkovaniu, len kladie otázky, ktoré sú podľa neho relevantné. Tzv. „shadowban“ mu však Instagram neudelil. Podľa odborníkov, s ktorými sa Refresher rozprával, jednoducho „netrafil tému“ a jeho sledovateľov rozprávanie o nebezpečnej nákazlivej chorobe nezaujalo.

Instagram nezablokoval a ani žiadnym spôsobom neobmedzil preukázateľných šíriteľov hoaxov, ako Alex Wortex, Michala Hamáška či Líviu z Kulturblogu. Dôvodom môže byť „jazyková bariéra“ medzi robotom a Slovákmi.

„Nejasnosť pravidiel vedie k tomu, že nevinný príspevok s vlastným otcom je dôvodom na obmedzenie profilu a zároveň šírenie dezinformácií zostáva nepostihnuté. Kým sa celý proces editovania obsahu nestane transparentným a nezačne fungovanie poriadne, nepomôže dávať si väčší pozor na obsah. Dnes je to viac chaos ako fungujúci systém,“ komentuje situáciu Gabriel Tóth. 

200-tisícový profil, ktorý môže byť nenávratne preč

Tatiana Žideková je známa influencerka, ktorá sa v rámci svojho obsahu venovala najmä fitnesu, zdravému životnému štýlu a lifestylu. O svoj 200-tisícový profil prišla zo dňa na deň a tvrdí, že ju na to Instagram žiadnym spôsobom neupozornil. 

„Aj ja by som rada vedela, prečo táto situácia nastala. Keď si to spätne vrátim, asi som niektorým ľuďom prekážala a nahlasovali všetko, čo sa dalo. Instagram teda musel vyvodiť opatrenia, a keďže tam nesedí človek, ale robot, tak zablokoval môj účet,“ snažila sa vysvetliť situáciu fanúšikom Žideková. 

Gabriel Tóth z Katedry komunikácie má podobnú skúsenosť. „Najväčším problémom, ktorý demonštrujú aj tieto prípady, je, že Instagram a Facebook fungujú veľmi netransparentne. Nikto tak nevie povedať, na základe čoho a pre aký dôvod konkrétny príspevok alebo profil zablokoval či obmedzil,“ vysvetlil Tóth. 

Židekovej partner poslal Refresheru screenshot, z ktorého vyplýva, že platforma dala majiteľke 30 dní na to, aby sa odvolala a pokúsila sa situáciu vysvetliť. „Váš účet bol zablokovaný. Ak chcete požiadať o kontrolu, postupujte podľa nasledujúcich pokynov do 30 dní,“ písal Instagram vo výzve Židekovej. 

Žideková
Zdroj: Refresher

Žideková a jej partner informovali fanúšikov, že kontaktovali nielen Instagram, ale aj spoločnosť Facebook, ktorý platformu spravuje. Napísali hneď niekoľko mailov na viac adries, v ktorých sa snažili vysvetliť, že influencerka neporušuje pravidlá komunity. Kameňom úrazu sú v tomto prípade automatizované systémy, ktoré s používateľmi komunikujú.

Čakali ich naťahovačky s korporátom, za ktorý komunikujú roboty. Aj odborník na sociálne siete a komunikáciu má skúsenosť s kontaktovaním podpory Instagramu. „Praktické skúsenosti ukazujú, že celý proces je nevyspytateľný. Niekedy sa profil podarí vrátiť do normálu za pár hodín či dní a niekedy je to proces na mesiace, resp. profil zostane zablokovaný už navždy. Opäť nikto netuší, aký je interný proces vnútri sociálnej siete a prečo to tak je,“ komentuje Tóth. 

Čo robiť, keď sa človek dostane do takej situácie? „Jedinou možnosťou je oficiálne sa odvolať a čakať na odpoveď Instagramu, prípadne to skúšať opakovane. V prípade skutočne veľkých účtov alebo verejných inštitúcií je tiež možné, že majú kontaktnú osobu vnútri Facebooku alebo Instagramu, konkrétneho accounta, ktorý rieši ich problémy pri správe účtov. Je to však výnimočné a niekedy ani takýto unikátny prístup vnútri firmy nemusí pomôcť,“ dodáva Tóth. 

Sima, Žideková
Zdroj: Instagram/Tatiana Žideková

Úspech nového profilu

Tatiana Žideková sa hneď po vymazaní profilu rozhodla vytvoriť si náhradný oficiálny účet. Hneď za prvú noc preskočila 50-tisíc sledovateľov, aktuálne ich má viac ako 80-tisíc z pôvodných 211-tisíc.

Instagramu dokonca pár dní trvalo, kým sa spamätal a Židekovej uznal funkciu „swipe up“, na ktorú majú nárok profily nad 10-tisíc sledovateľov. Aj keď vymazanie profilu mohlo v prípade Židekovej znamenať výpadok zárobkov, vďaka takému úspechu sa pravdepodobne nemusí vôbec obávať. Práve naopak. 

„Je to určite dobrý signál, ktorý znamená, že jej fanúšikovia aktívne vyhľadávajú obsah, ktorý produkuje, a sú ochotní ísť za ním aj na nový profil. Plus jej určite pomohol buzz okolo zablokovania jej účtu a články s tou témou,“ komentuje úspech nového profilu Gabriel Tóth.

„Avšak aj z týchto čísiel vidieť, že vždy ide len o časť sledovateľskej základne, ten zvyšok sa v procese ,stratí‘. V praxi to znamená výrazne nižšie čísla dosahu a interakcií, čo pani Žideková určite pocíti. Môže to mať pokojne dosah aj na finančnú hodnotu spoluprác, ktoré má,“ dodáva odborník. 

Aktuálne už Tatiane Židekovej ide aj pôvodný profil s 211 tisícmi followerov. Influencerka pridáva stále obsah na oba profily. 

Pre influencerov však vo všeobecnosti zmeny pravidiel Instagramu môžu znamenať nemalý problém. Známe osobnosti si budú musieť dávať čoraz väčší pozor na to, aký obsah pridávajú, či už ide o zverejňované fakty, ale aj vizuálnu stránku. Zmena k lepšiemu sa v dohľadnom čase nedá očakávať. Naopak, skôr sa dočkáme prehlbovania podobných problémov s blokovaním a limitovaním obsahu.

Domov
Zdieľať
Diskusia