Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. marca 2023, 9:30
Čas čítania 7:10
Daniel Mikolášik

Čo dnes robia členovia Podzemgangu? Sima predbehla Ega, Aless odišla do Poľska a Gyza bol vo väzení

Čo dnes robia členovia Podzemgangu? Sima predbehla Ega, Aless odišla do Poľska a Gyza bol vo väzení
Zdroj: Podzemgang
HUDBA ALESS ČO DNES ROBIA... DALYB EGO HAHA CREW RAP RAPOVÁ SCÉNA SAMEY SIMA HEGEROVÁ SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Sima sa stala najpočúvanejšou slovenskou interpretkou, Aless sa posledný rok venovala viac boxu ako hudbe a drvivá väčšina upadla do zabudnutia.

Od založenia Egovho legendárneho nahrávacieho štúdia Feel Free Studio v Piešťanoch tento rok uplynie už 10 rokov. Nahrával sa tu napríklad album Navždy od Kontrafaktu, no hlavne ide o miesto, v ktorom v roku 2014 vzniklo dnes už ikonické zoskupenie s názvom Podzemgang.

Išlo o skupinu viacerých umelcov, raperov, spevákov, producentov či hudobníkov, ktorí sa pod patronátom Ega usilovali o nezávislú hudbu. Väčšina bola dovtedy úplne neznáma, výnimkou boli azda len Samey a Dalyb, v tom čase už zabehnutí interpreti a predstavitelia novej školy. Zoskupenie Podzemgang v roku 2015 vydalo aj vlastný album ako multižánrovú kompiláciu 26 skladieb, ku ktorým vyšli aj videoklipy.

Tento na slovenskej rapovej scéne unikátny a ambiciózny projekt bol pre mnohých začínajúcich umelcov významným odrazovým mostíkom pre štart ich hudobnej kariéry.

Niektorí interpreti ako Sima či Aless sa chopili príležitosti, čo ich katapultovalo na piedestál slovenskej hiphopovej scény, iní však nevyužili potenciál a upadli do zabudnutia. Medzi nimi napríklad Alex (Lexo), Yojo či Sysel. Ďalší (napríklad Jofre, Thomas Fronix alebo Gyza) sa síce stále venujú hudbe, no je to už skôr len ich hobby popri hlavnom zamestnaní.

Niekdajší členovia Podzemgangu. Zľava Lexo, Yojo, Thomas Fronix, Aless, Ego, Sima, Dalyb, Jofre a Gyza.
Niekdajší členovia Podzemgangu. Zľava Lexo, Yojo, Thomas Fronix, Aless, Ego, Sima, Dalyb, Jofre a Gyza. Zdroj: Facebook (Podzemgang)

Oslovili sme preto ústredné postavy Podzemgangu a zisťovali sme od nich, ako si spomínajú na toto obdobie, ako sa odvtedy zmenili, ako táto éra formovala ich kariéru a ako sa im dnes darí.

Náš rozhovor s členmi Podzemgangu v roku 2015.

Sima

Bezkonkurenčne najväčšou hviezdou, ktorá z Podzemgangu vzišla, je raperka a speváčka Sima. Od svojho debutu vydala už štyri úspešné albumy a dve EP, vypredáva koncerty po celom Slovensku a Česku, v hudobných rebríčkoch dominuje na najvyšších priečkach, je najpočúvanejšou ženskou interpretkou na Slovensku a jej tvár sa dokonca objavila aj na billboarde na Times Square v New Yorku.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00

Na svoje začiatky v Podzemgangu spomína len v dobrom. „Bolo to veľmi krásne obdobie. Presne si pamätám, ako sa mi vtedy postupne začal meniť život. Bolo to obdobie, keď som chodila zo štúdia rovno do školy do maturitného ročníka (smiech). Bolo to super,“ hovorí pre Refresher. Na albume Podzemgangu jej vyšla skladba On je len kamarát, kde bol na feate Ego. Neskôr vyšlo ich úspešnejšie dueto Princíp vzájomnosti, ktoré má dnes na Youtube takmer 20 miliónov videní.

Navždy vraj bude vďačná Egovi, že jej dal priestor a vďaka Podzemgangu jej pomohol odštartovať kariéru. Bez jeho pomocnej ruky by podľa jej slov bolo všetko oveľa ťažšie. „Tam sa to všetko začalo hýbať. Vďaka tomuto projektu ma ľudia spoznali, akoby im ma Ego ukázal, a zrazu som bola ešte viac namotivovaná na sebe makať. Každý deň som pre progres spravila maximum a naozaj sa dostavovali výsledky,“ spomína Sima.

Sima a Yojo v čase vydania albumu Podzemgangu v roku 2015.
Sima a Yojo v čase vydania albumu Podzemgangu v roku 2015. Zdroj: Facebook (Podzemgang)

Po šiestich rokoch každoročného vydávania albumu alebo EP sa rozhodla, že tento rok urobí výnimku a štúdiový projekt nevydá. Má však v pláne viaceré zaujímavé projekty, do ktorých chce vložiť energiu. Zatiaľ nám o tom viac prezradiť nechcela, no vraj ide o jej „malé veľké sny“. 

„Veľmi sa teším na to, keď to budem môcť predstaviť ľuďom. Okrem toho máme na celý rok naplánované koncerty a v marci nás čaká Masterpiece tour, ktorá bude jedinečná a už nikdy sa nebude opakovať. Vidíme sa tam,“ uzatvára speváčka.

Sima Simona Hegerová
Zdroj: Instagram/@simonahegerova

Haha Crew

V Podzemgangu sa objavili aj členovia Haha Crew – Samey a Dalyb. Boli síce súčasťou tohto projektu, no nie výsledkom a neradia sa medzi ostatných členov, ktorí boli pred Podzemgangom neznámi. Haha Crew totiž v tom čase mala už na konte úspešné skladby a boli zabehnutou súčasťou slovenskej rapovej scény.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš   REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

„Podzemgang vznikol tak, že Ego si v Piešťanoch založil štúdio, kam sme nonstop chodili viacerí interpreti, ktorí tam nahrávali tracky, a niektoré z nich neskôr vyšli ako celok na spoločnom albume,“ hovorí Samey pre Refresher, ktorý mal na starosti klipy a vizuály.

Niektorí členovia Podzemgangu, Haha Crew a členovia Pil C-ho labelu Comebackgang v roku 2015. Zľava SpecialBeatz, Aless, Zayo, Dalyb, Pil C a Samey.
Niektorí členovia Podzemgangu, Haha Crew a členovia Pil C-ho labelu Comebackgang v roku 2015. Zľava SpecialBeatz, Aless, Zayo, Dalyb, Pil C a Samey. Zdroj: Facebook (Podzemgang)

Točil napríklad Egov klip Autá, Lóve, Ženy, čo bola úvodná skladba albumu Podzemgang, a strihal ďalších päť klipov, ktoré v rámci projektu vyšli. Dalyb sa na albume zas podieľal produkčne, vytvoril hudbu pre Yojovu skladbu XXX, Egov track Moje prázdniny či Sameyov Qaramel.

Samey však upozorňuje, že na album nenahral žiaden track a Qaramel sa na album dostal už ako hotový track, ktorý vyšiel ešte predtým na kanáli FCK THEM. „Ego však povedal, že ho tam chce, a keďže som ho nahral v jeho štúdiu, tak to dal aj na album Podzemgangu,“ dodáva Samey.

Samey v roku 2016.
Samey v roku 2016. Zdroj: Facebook (Podzemgang)

Obaja členovia košickej rapovej formácie nezaháľajú ani v roku 2023. Samey začiatkom februára vydal svoj štvrtý sólový album s názvom Slzy ulíc, o ktorom nám prezradil, že ide o jeden z jeho najtvrdších projektov, a Dalyb na Instagrame začiatkom roka avizoval, že sa fanúšikovia tento rok môžu tešiť aj na jeho nový hudobný počin.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa samey (@sameyhahacrew)

Aless

Veľmi výrazným členom Podzemgangu bola aj raperka a speváčka Aless, ktorá v tom čase mala len 16 rokov. Na album prispela svojou skladbou Iné hodnoty, ktorej klip má aktuálne na Youtube štyri milióny videní. Linkami prispela aj v rámci remixu Egovej skladby CiTy, ktorej pôvodná verzia vyšla v roku 2014 na albume Refresheru s názvom Freshtape.

Alessia Capparelli bola dovtedy neznámou interpretkou, hoci hudbe sa venovala od roku 2013. „Začala som s popovým žánrom, keď som ako 15-ročná dostala šancu od Igora Kmeťa vystupovať ako predskokan na rôznych akciách. Na nich som rok a pol získavala skúsenosti. Popritom som písala texty a pokúšala sa rozvíjať svoj hlas v hudobnej škole,“ prezradila o sebe Aless ešte v čase Podzemgangu.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Neskôr sa dostala na Egov koncert, kde bola jeho predskokankou. Tam mal člen Kontrafaktu možnosť si ju vypočuť. Oslovila ho natoľko, že na základe jej vystúpenia si ju následne pozval do štúdia a neskôr z nej urobil členku Podzemgangu. V rovnakom roku, ako vyšiel Podzemgang, stihla Aless vydať svoj prvý sólový album s názvom 17.

Členovia Podzemgangu v roku 2015. Vľavo Aless, vpravo Ego a dole Samey.
Členovia Podzemgangu v roku 2015. Vľavo Aless, vpravo Ego a dole Samey. Zdroj: Facebook (Podzemgang)

V roku 2016 bola nominovaná na Rukahore Music Awards a v roku 2017 na cenu OTO. V roku 2017 vydala druhý album s názvom 18 a jej kariéra naberala rýchly spád. Spolupracovala s najznámejšími rapermi na scéne, okrem Ega napríklad so Separom, Delikom či Supom, no krízový moment v kariére prišiel v roku 2018, keď prespievala skladbu Rockstar od Post Malona a 21 Savagea. Vyslúžila si vlnu kritiky, pre ktorú remix napokon stiahla.

Ani to ju však nezastavilo a v hudbe vytrvalo pokračovala. V roku 2019 vydala album Druhá šanca, o rok nato album Ženatomá a v roku 2021 svoj zatiaľ posledný album Slobodná. Aktuálne si však od hudby dala menšiu prestávku. V roku 2022 sa viac ako hudbe venovala bojovým športom.

aless  Dominika Mirgová
Zdroj: Fight Night Challenge

Vydala len jeden singel s názvom FNC, ktorý vyšiel v deň jej boxerského zápasu so speváčkou Dominikou Mirgovou v rámci zápasníckeho turnaja Fight Night Challenge. Aktuálne spoločne so svojím partnerom a slovenským futbalistom Ľubomírom Šatkom žije v Poľsku v meste Poznaň, kde hrá Šatka na poste obrancu za klub Ekstraklasa Lech Poznaň a to, či bude speváčka v hudbe pokračovať, zostáva otázne. 

Aless aktuálne žije v Poľsku aj so svojím partnerom Ľubomírom Šatkom, ktorý hrá za futbalový klub Ekstraklasa Lech Poznaň.
Aless aktuálne žije v Poľsku aj so svojím partnerom Ľubomírom Šatkom, ktorý hrá za futbalový klub Ekstraklasa Lech Poznaň. Zdroj: Instagram/@aless_capparelli

Gyza

Veľmi špecifickým a svojráznym členom Podzemgangu bol aj raper Gyza. Ten v rámci projektu vydal skladbu s názvom Úplne viem, no po skončení projektu o ňom veľmi počuť nebolo. Neskôr sa dokonca dostal do patálií so zákonom a na istý čas bol vo väzení. Keď sme sa však na to Gyzu pýtali, povedal, že kvôli rodine o tom bližšie nechce hovoriť. „Možno sa k tomu raz vyjadrím,“ dodal.

Zľava Gyza, Aless a Yojo z Podzemgangu.
Zľava Gyza, Aless a Yojo z Podzemgangu. Zdroj: Facebook (Podzemgang)

Gyza sa po Podzemgangu hudobne činil len raz, a to na Egovom prvom sólovom albume Precedens, ktorý vyšiel v roku 2017, konkrétne na skladbe Vozíme s Benom Cristovaom. Klip k skladbe má na Youtube aktuálne viac ako 15 miliónov pozretí. Ego o Gyzovej slohe raz na Instagrame prezradil, že ju nahral z väzenia, no Gyza pre Refresher uviedol, že to bolo trochu inak.

„Texty a prvú verziu tej skladby sme s Egom napísali a nahrali v aute pri tom, ako sme sa vozili mestom. Ego povedal, že daj tému, a povedal som, že ‚keď sa vozíme‘. A on že či mi nej**e (smiech). Nakoniec to však bola jedna z najúspešnejších skladieb na slovenskom Youtube v tom roku,“ prezrádza Gyza.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP  REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Na časy Podzemgangu Gyza spomína veľmi rád. „Spoznal som veľa ľudí, hoci si na mnohých z nich už nepamätám, pretože to bol extrémny party life,“ smeje sa. Podzemgang mu okrem otvorenia brán do slovenskej rapovej scény pomohol spoznať aj jeho terajšiu manželku.

Gyza doteraz vystriedal množstvo zamestnaní, od teamleadera, prevádzkara hotela, údržbára, stavbyvedúceho až po súčasného správcu budov. „Ale v kútiku duše stále žijem pre rap a hudbu a možno sa k tomu raz vrátim,“ dodáva Gyza. 

Gyza v roku 2018.
Gyza v roku 2018. Zdroj: Instagram/@madrfakingyza

Jofre

Ján Lednický alias Jofre sa na albume Podzemgangu činil hneď tromi skladbami – Sen, Ypsilon a Noc na feate s Egom. Okrem toho má však tento hudobník za sebou roky hrania v indie-rockovej kapele, produkoval beaty pre Kontrafakt a v sólovej tvorbe sa pohybuje od moderného hip-hopu cez R&B až po intímne klavírne skladby.

„Obdobie v Podzemgangu bolo obdobím, keď sme s Egom spolu strávili celé jedno leto u neho v štúdiu. Bolo to obdobie hľadania sa, keď som sa vracal z výšky na víkend domov do Podzemia. Rád na to spomínam. Bolo to obdobie, keď sme nezištne tvorili, a to, že budem v Podzemgangu, som sa dozvedel pár dní pred vydaním albumu,“ spomína Jofre pre Refresher.


„Úprimne, moja ‚kariéra‘ nikdy nebola a ani nechcela byť kariérou. Podzemgang a práca s Kontrafaktom mi rozhodne odhalili pozitíva, ale aj negatíva ľudí, ktorí sa rozhodli vydať touto cestou, a som za to nesmierne vďačný,“ prezrádza hudobník a dodáva, že sa nikdy nechcel živiť len hudbou a toto obdobie ho v tom len utvrdilo.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album   REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album 22. marca 2024, 9:20

Okrem hudby, ktorej sa venuje celý život od svojich šiestich rokov, rieši automatizáciu a predovšetkým robotizáciu v automotive pre japonskú spoločnosť. „Je to zaujímavá práca, každý deň riešim niečo iné, nové projekty,“ opisuje. Hudbu má ako svoj koníček, ktorý robí preto, lebo chce, a nie preto, že musí. A takto to vraj cítil už aj v časoch Podzemgangu.

jofre
Zdroj: Facebook (Ján „Jofre“ Lednický)

Thomas Fronix

Podzemgang nezdružoval len talentovaných raperov a spevákov, ale aj hudobníkov a producentov. Jedným z nich bol aj Fronix, ktorý produkoval viaceré skladby z vtedajšieho albumu. Najúspešnejším je track Oberám ťa o čas s Egom, ktorého videoklip má na Youtube aktuálne takmer 6 miliónov pozretí.

Tomáš na obdobie Podzemgangu spomína veľmi pozitívne, vďaka nemu sa jeho hudba dostala medzi ľudí. S Egom sa vraj spoznali vďaka tomu, že mu v roku 2012 zremixoval skladbu s Tinou. Dokonca bol adeptom na vytvorenie hudby pre Egov najvirálnejší hit Žijeme len raz.

„V tom období som mal len 16 rokov a veľa vecí som ešte nevedel. Dnes stále pracujem na svojej hudbe, ale cítim, že to musí ešte dozrieť, keďže nepoužívam žiadne sample ani loopy,“ hovorí pre Refresher Fronix.

Priorita pre jeho hudbu je podľa jeho slov originalita, a to niekedy trvá dlhšie. Hoci ho hudba aktuálne neživí, na Soundcloud stále pridáva svoje nové skladby. „Rozhodne som sa na to nevykašľal a dúfam, že sa mi raz podarí spraviť hit, ktorý sa bude hrať v Británii alebo v USA,“ uzatvára Tomáš.

Thomas Fronix a Ego v čase Podzemgangu.
Thomas Fronix a Ego v čase Podzemgangu. Zdroj: YouTube (PODZEMGANG OFFICIAL)
Domov
Zdieľať
Diskusia