Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021 o 17:25
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Takto sa líšia príznaky koronavírusu u zaočkovaného a nezaočkovaného človeka

Takto sa líšia príznaky koronavírusu u zaočkovaného a nezaočkovaného človeka
Zdroj: Getty Images/Diego Puletto
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Zaočkovaní ľudia nakazení koronavírusom oveľa častejšie kýchali.

Ľudia, ktorí sa nakazili koronavírusom po zaočkovaní, oveľa viac kýchali. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sledovala symptómy zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí, ktorí dostali covid-19, informuje portál TN.cz„Naše dáta ukazujú, že ľudia, ktorí boli zaočkovaní, ale zároveň mali pozitívny test na koronavírus, uviedli kýchanie ako príznak ochorenia častejšie ako nezaočkovaní,“ tvrdia autori aplikácie Covid Symptom Study.  

Suverénne najväčšou výhodou očkovania podľa vedcov je, že zaočkovaní sa do nemocnice dostanú s ťažkým priebehom a vážnymi symptómami vo výrazne nižšej miere ako nezaočkovaní. Aj u ľudí, ktorí dostali dve dávky vakcíny, sa koronavírus prejavil bolesťou hlavy, bolesťou hrdla či stratou čuchu, avšak príznaky boli veľa miernejšie. Na druhej strane nezaočkovaní mali vysoké horúčky, ale kýchanie u nich vedci spozorovali oveľa menej často. 

Priebeh ochorenia covid-19 je u zaočkovaných zároveň výrazne kratší, čo odborníci považujú za ďalší veľký benefit. 

Aj slovenské konzílium odborníkov v aktuálnej výzve pripomína, že variant koronavírusu delta sa šíri aj na Slovensku a s veľkou pravdepodobnosťou spôsobí tretiu vlnu pandémie.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

„Očkovanie znižuje počet osôb, ktoré potrebujú nemocničnú liečbu, majú dlhodobé, až trvalé následky po prekonaní ochorenia, a znižuje aj smrtnosť na covid-19,“ zdôraznili odborníci. Obávajú sa, že pri nízkej zaočkovanosti, aká je v mnohých oblastiach Slovenska, bude priebeh tretej vlny veľmi vážny.

Domov
Zdieľať
Diskusia