Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 6:00
Adam Novosad

Takto sa šíria bludy v skupine pre nezaočkovaných Slovákov. Kotleba je Boží syn a ľudia sa chvália fotkami bez rúška v MHD

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Nazreli sme do skupiny pre nezaočkovaných Slovákov, ktorí chcú zvrhnúť vládu, odmietajú očkovanie aj rúška a občas musia samých seba kontrolovať, aby nepísali totálne bludy.

„Neverím takému vírusu, ktorý nechal nažive všetkých aktívnych politikov a bankárov,“ konštatuje Helena vo facebookovej skupine Nezaočkovaní ľudia sem. Skupina neexistuje príliš dlho, pretože až do minulého týždňa slovenský internet valcovala skupina Nezaočkovaní, v ktorej sa nazbieralo viac ako 35-tisíc ľudí, kým ju Facebook po podnete od polície a používateľov siete zablokoval.

Odporúčané
S týmito faktmi si antivaxeri neporadia. Vyvraciame 10 najčastejších argumentov, prečo sa nedať zaočkovať S týmito faktmi si antivaxeri neporadia. Vyvraciame 10 najčastejších argumentov, prečo sa nedať zaočkovať 30. júla 2021, 12:30

V súčasnosti má skupina Nezaočkovaní ľudia sem takmer 15-tisíc členov, z ktorých veľká časť pochádza práve z pôvodnej skupiny. V opise má uvedené len toto: „Toto je skupina pre ľudí, ktorí sa nechcú zaočkovať, ale aj pre ostatných, čo nesúhlasia s touto vládou.“

Zdanlivo jasný odkaz sa však v jednotlivých príspevkoch mení od jemného skepticizmu voči vakcínam cez nadávky až k chválospevom na politikov ako Marian Kotleba a výzvam na štátny prevrat. My sme sa rozhodli nazrieť do skupiny, aby si ty nemusel.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa z odmietania očkovania stal spoločenský status, ktorí ľudia hrdo nosia.
  • Ako na človeka vplýva, keď sa uzavrie do skupiny s ľuďmi s rovnakým názorom.
  • Čo na uzavreté skupiny hovorí odborník na dezinformácie Vladimír Šnídl.
  • Prečo sa niekto radšej dobrovoľne vzdá reštaurácií, len aby sa nemusel dať očkovať.
  • Ako majú Slováci kašľať na dovolenky pri mori, aby bojovali proti očkovaniu.
  • Ako majú členovia skupiny strach z toho, že ju Facebook zablokuje.
  • Kto ponúka v Bratislave služby, pričom nevyžaduje očkovanie, test ani rúško.
  • Aké najväčšie bludy na čele s tými o Kotlebovi a amerických vojakoch sa v skupine šíria.
  • Prečo môže v tejto situácii pomôcť jedine vypnúť Facebook a odísť.

 

očkovanie
Zdroj: Facebook/Nezaočkovaní ľudia sem

Neočkovanosť ako nový spoločenský statusVopred sme tušili, že v skupine Nezaočkovaní ľudia sem nás čaká glorifikovanie faktu, že sa dnes ľudia nemusia povinne dať očkovať, respektíve aktívna vzbura voči akýmkoľvek výzvam na očkovanie a spoločenskú zodpovednosť.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

„Pre časť ľudí sa stalo spoločenským statusom to, že nie sú zaočkovaní. Stalo sa to súčasťou ich identity. Oni si tento status spájajú s tým, že sú múdrejší, rozumnejší, a dodáva im pocit, že nepodľahli mainstreamu. Aj preto majú potrebu dávať všade najavo, že sú neočkovaní. Ak vidia skupinu podobne zmýšľajúcich ľudí, tak sa k nej pridajú, možno im to akoby dáva pocit exkluzivity,“ objasňuje pre Refresher zmýšľanie ľudí bojujúcich proti očkovaniu odborník na dezinformácie Vladimír Šnídl.

Ak si človek nechá poradiť algoritmom Facebooku a spočiatku si prezerá výlučne odporúčané najlepšie príspevky, tak sa veľmi často musí chytať za hlavu. Väčšinou sa racionálnejšie reakcie skrývajú až v komentároch, a tak sa v príspevkoch dookola opakuje, aká spodina sú súčasní vládni politici, prečo treba vládu urýchlene vymeniť a kde sa ľudia chystajú najbližšie protestovať.

Radšej si zničiť životný štýl ako dať sa zaočkovaťVeľká časť ľudí podľa zverejňovaných príspevkov zastáva názor, že by boli schopní urobiť čokoľvek pre to, aby sa nemuseli dať zaočkovať. V prípade potenciálneho povinného očkovania nariadeného štátom by to zrejme znamenalo aktívny odpor a vzburu.

„Ja som v živote nebola voliť, nechodím do reštaurácií, na kúpalisku som bola asi päťkrát v živote, pápeža vidieť netúžim, jediné, čo neviem, ako budem riešiť, keď zakážu mojim deťom chodiť do školy. Nemusím chodiť ani do obchodu,“ vysvetľuje svoj postoj Edit, ktorá sa v prípade dovozu potravín podľa svojich slov bude spoliehať na zaočkovaných kamarátov alebo donáškové služby. Je z toho jasné, že táto skupina ľudí by bola schopná výrazne obmedziť aj svoj bežný život.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Ľudia, uvedomte si všetci, že vy nepotrebujete reštaurácie, dovolenky pri mori, zbytočné obchody atď. To oni potrebujú vás. Keď vás nebudú chcieť pustiť, otočte sa a hotovo. Oni ešte budú prosiť, aby k nim ľudia začali chodiť,“ hromžil vo facebookovej skupine Milan.

Z jeho slov vyplýva, že by bol schopný odpustiť si množstvo každodenných radostí, len aby štátu ukázal, že sa očkovať a testovať nedá. „Taktiež obchodníci sa mohli zastať ľudí a pomôcť s protestmi. Ale im to takto vyhovuje zatiaľ!“ zamyslel sa na margo toho, prečo neboli protesty oveľa masívnejšie. V súčasnosti pritom dokonca narastá počet reštaurácií či barov, ktoré začali ako motiváciu ponúkať očkovaným ľuďom zľavy – a teda robiť presný opak toho, čo si Milan predstavuje.

očkovanie
Zdroj: Facebook/Nezaočkovaní ľudia sem

Keby boli historky pravda, už by azda nikto zaočkovaný nežil

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101463 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa niekto radšej dobrovoľne vzdá reštaurácií, len aby sa nemusel dať očkovať.
  • Ako majú Slováci kašľať na dovolenky pri mori, aby bojovali proti očkovaniu.
  • Ako sa členovia skupiny boja, aby im ju Facebook znovu nezrušil.
  • Kto ponúka v Bratislave služby, pričom nevyžaduje očkovanie, test ani rúško.
  • Odkedy podľa hoaxu začína stanné právo a zakazuje sa predaj liekov na Slovensku.
  • Aké najväčšie bludy na čele s tými o Kotlebovi a amerických vojakoch sa v skupine šíria.
  • Prečo môže v tejto situácii pomôcť jedine vypnúť Facebook a odísť.
Domov
Zdieľať
Diskusia