Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 10:42
Richard Bonde

Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer alebo Tidal? Porovnali sme 5 streamovacích služieb a vieme, ktorá sa oplatí najviac

Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer alebo Tidal? Porovnali sme 5 streamovacích služieb a vieme, ktorá sa oplatí najviac
Zdroj: Refresher/Richard Bonde, Spotify, Apple, Youtube, Deezer, Tidal
TECH ANDROID APLIKÁCIE IOS APLIKÁCIE
Uložiť Uložené

Vybrali sme päť najobľúbenejších hudobných streamovacích služieb na Slovensku a každú z nich sme vyskúšali. Ktorá z nich je tá najlepšia?

Sťahovanie pesničiek z pirátskych stránok sa dnes už veľmi nenosí a napaľovanie CD nosičov je bez debaty film pre pamätníkov. Vo svete posledných 10 rokov fičia hudobné streamovacie služby. Vďaka nim môžeš mať za minimálny mesačný poplatok, zvyčajne okolo 6 €, prístup k celému vesmíru skladieb zo všetkých kútov sveta.

Odporúčané
Nerieš: Digitál nám funguje lepšie ako cédečká. Skladba Viac priniesla skoro 19-tisíc, toľko nezarobil celý album (Rozhovor) Nerieš: Digitál nám funguje lepšie ako cédečká. Skladba Viac priniesla skoro 19-tisíc, toľko nezarobil celý album (Rozhovor) 18. júla 2021, 12:30

Streamovacích služieb je však na trhu viac, než si myslíš. O menej známych, ako iHeartradio, Claromúsica, Amazon Music, KKBox či Napster, dnes hovoriť nebudeme. Porovnali sme však päť najobľúbenejších a najznámejších služieb na Slovensku, medzi ktoré nepochybne patrí univerzálny Spotify, o niečo sofistikovanejšia služba Apple Music, praktická apka Youtube Music, alternatívny Deezer a milovaný aj nenávidený Tidal.

Tidal

Streamovacia služba Tidal bola niekoľko rokov jedinou službou, ktorá podporovala prehrávanie bezstratových verzií skladieb. S príchodom Dolby Atmosu a nekomprimovaného audia na Apple Music však táto služba pomaly, ale isto stráca svojich zákazníkov, ktorí od konkurencie dostanú prémiový zvuk za nižšiu cenu. Navyše operátor O2 túto službu poskytuje výhodnejšie s niektorými paušálmi.

Silnou stránkou Tidalu však dodnes zostáva prehľadné používateľské prostredie, jednoduchý registračný proces a takzvané Master Quality Audio pre tých, ktorí si radi vychutnajú dátový tok až 2 304 kilobitov za sekundu (kbps). Rozdiel oproti konkurenčnému toku 1 411 kbps, ktorý ponúka Apple Music, však začuješ iba veľmi ťažko.

Úvodný vstup do apky Tidal.
Úvodný vstup do apky Tidal. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Základné informácie

Názov streamovacej služby: Tidal
Platformy: iOS, Android, macOS, Windows, web
Jazyk: angličtina
Priemerné hodnotenie: ⌀ 4,4 hviezdičky
Cena: min. 7,99 € mesačne

Používateľské prostredie

Apka Tidal je príjemná na používanie aj pre tých, ktorí nikdy žiadnu streamovaciu službu nevideli. Základňou celého ekosystému je tab Home, v ktorom nájdeš odporúčania na playlisty, albumy či jednotlivé skladby podľa toho, čo počúvaš a čo preskakuješ. Vedľa neho je tab Videos, kde nájdeš živé vystúpenia, dokumentárne filmy o hudbe a umelcoch, ale aj videoklipy ku skladbám, ktoré by sa ti mohli páčiť.

O ďalší klik ďalej je tab Explore, ktorý okrem vyhľadávača slúži aj na prezeranie žánrov (napr. hip-hop, pop, dance), ale aj aktivít (napríklad „som doma“, „cvičím“ alebo „relaxujem“). Posledný tab sa volá My Collection a nájdeš v ňom playlisty, interpretov, albumy a skladby, ktoré si pridáš do zbierky alebo stiahneš. Mínusom Tidalu je nemožnosť pridať si do apky vlastné skladby.

Tri zo štyroch tabov v apke Tidal.
Tri zo štyroch tabov v apke Tidal. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Výhody oproti ostatným službám

Napriek tomu, že v apke Tidal si bez zaplatenia alebo spustenia skúšobnej verzie neprehráš ani tón, po zaplatení necelých 8 € si popri mnohých z vyše 70 miliónov skladieb prehráš aj synchronizovaný text. Od pridania tejto funkcie do služby Apple Music v roku 2017 sa „karaoke“ režim postupne dostal aj do ostatných služieb.

V čom je však Tidal jedinečný, to je kvalita prehrávanej hudby. Ak si zaplatíš drahé (doslova predražené) Hi-Fi predplatné, môžeš si svoje obľúbené skladby pustiť v pôvodnej kvalite (1 411 kbps), ale aj vo „vylepšenej kvalite“. V redakcii Refresheru nás zaujímalo, či ide o dobrú kúpu, a preto sme otestovali všetky štyri (NormalHighHi-Fi aj Master). Náš verdikt je jasný – sú to vyhodené peniaze.

Pri počúvaní na zabudovaných reproduktoroch Macbooku Air (2020) sme nerozoznali ani najnižšiu od druhej najnižšej kvality, ale ani najnižšiu od najvyššej. O niečo lepšie to bolo na slúchadlách Airpods 2. generácie (2019), kde sme od seba vzájomne odlíšili najnižšiu, druhú najnižšiu a druhú najvyššiu, ale kvalitu Master sme od Hi-Fi nerozoznali ani pri najväčšej snahe.

Prehrávanie v apke Tidal, synchronizovaný text a výber kvality zvuku.
Prehrávanie v apke Tidal, synchronizovaný text a výber kvality zvuku. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Cena vs. kvalita

Za Tidal zaplatíš každý mesiac minimálne 7,99 €. Na rozdiel od služieb Deezer, Youtube Music či Spotify v tejto službe neexistuje bezplatný plán a aj najlacnejší je príliš drahý. Za Hi-Fi plán dokonca budeš musieť dať každý mesiac až 15,99 € – ak však naozaj trváš na tom, že máš „audiofilné“ ucho, možno budeš ochotný zaplatiť.

CENNÍK SLUŽBY TIDAL

Predplatné pre jedného: 7,99 €/mes.
Predplatné pre rodinu: 11,99 €/mes.
Hi-Fi predplatné pre jedného: 15,99 €/mes.
Hi-Fi predplatné pre rodinu: 23,99 €/mes.

Deezer

Deezer sa dostal do povedomia pred niekoľkými rokmi, keď ho k svojim paušálom začal bezplatne poskytovať mobilný operátor Telekom, konkurent operátora O2, ktorý od minulého roka poskytuje službu Tidal. Aj vďaka spolupráci s Telekomom túto francúzsku streamovaciu službu dodnes využíva množstvo ľudí po celom Slovensku i Európe.

Používatelia služby Deezer ju majú radi hlavne pre jej príjemné používateľské prostredie – je oveľa prehľadnejšie než konkurenčný Spotify či Youtube Music, o ktorých si prečítaš nižšie. Okrem toho priamo v apke ponúka podcasty.

Úvodný vstup do apky Deezer.
Úvodný vstup do apky Deezer. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Základné informácie

Názov streamovacej služby: Deezer
Platformy: iOS, Android, macOS, Windows, web
Jazyk: slovenčina
Priemerné hodnotenie: ⌀ 4,6 hviezdičky
Cena: aj zadarmo, bez reklám min. 5,99 € mesačne

Používateľské prostredie

Apka Deezer je, podobne ako konkurenčný Tidal, postavená na štyroch taboch. V prvom z nich nájdeš svojich obľúbených interpretov a takzvané Flow mixy, ktoré Deezer generuje priamo pre teba. V druhom nájdeš funkciu, ktorú okrem tejto služby ponúka už iba Spotify – podcasty. V tabe Obľúbené, ktorý by sa pokojne mohol volať aj Knižnica, nájdeš svoje uložené a stiahnuté skladby a posledný tab, Hľadať, má úplne jasnú funkciu.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101198 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa oplatí používať Deezer napriek jeho vyššej cene.
  • Prečo by si si mal priplatiť aj za Youtube Premium.
  • Že Apple Music je skvelá vec aj na Androide.
  • Čo dostaneš za najnižší poplatok na trhu.
  • Ktorú službu sa ti oplatí používať najviac a koľko ťa bude stáť.
Domov
Zdieľať
Diskusia