Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2021, 11:28
Čas čítania 1:44
Martin Mičuda

Hyundai rozširuje svoje športové portfólio o úplne novú Elantru N s výkonom 280 koní a DCT prevodovkou

Hyundai rozširuje svoje športové portfólio o úplne novú Elantru N s výkonom 280 koní a DCT prevodovkou
Zdroj: Hyundai
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY HYUNDAI
Uložiť Uložené

Typický modrý lak má ďalší model kórejského výrobcu.

Po modeloch i20 N, i30 N, Veloster N a Kona N tu máme už piaty rýdzo športový model značky Hyundai. Volá sa Elantra N a ide o vôbec prvý vysokovýkonný sedan kórejskej automobilky. V poradí už 7. generáciu modelu Elantra s extravagantným dizajnom predstavili minulý rok, teraz sa portfólio rozrastá o najsilnejšie vyhotovenie. To prispelo k výraznému zvýšeniu jazdných výkonov a agresívne dizajnové prvky ho odlišujú od štandardnej verzie.

Model Elantra N poháňa turbodúchadlom prepĺňaný 2-litrový benzínový štvorvalec T-GDI vybavený priamym vstrekovaním paliva. Turbodúchadlo má lopatkové koleso s priemerom 52 mm, čo je o 5 mm viac ako pri bežnom modeli, pričom bol zväčšený aj prietokový objem turbíny. Okrem toho optimalizácia materiálu a tvaru bloku motora prispela k zvýšeniu výkonu i odolnosti – maximálny výkon je na úrovni 206 kW/280 koní, zväčšením prepĺňacieho tlaku je však možné zvýšiť výkon až na 290 koní.

Hyundai, Elantra N
Zdroj: Hyundai

Krútiaci moment motora, ktorý dosahuje maximum 392 Nm, sa prenáša na predné kolesá prostredníctvom 8-stupňovej dvojspojkovej prevodovky DCT. Šesťstupňový manuál teda v ponuke nebude. Vysoký potenciál výkonu poskytuje modelu Elantra N vynikajúcu dynamiku – zrýchlenie z 0 na 100 km/h iba za 5,2 sekundy a maximálnu rýchlosť 250 km/h.

Odporúčané
Nový Hyundai Tucson je na ceste neprehliadnuteľný, zisťovali sme však, aký je pod povrchom Nový Hyundai Tucson je na ceste neprehliadnuteľný, zisťovali sme však, aký je pod povrchom 10. júla 2021, 9:30


Výborné jazdné vlastnosti novinky podporuje aj elektronicky ovládaný samosvorný diferenciál (N Corner Carving Differential) či asistent rozjazdu Launch Control. K ďalším štandardným prvkom patria funkcie N Grin Shift (NGS), N Power Shift (NPS) a N Track Sense Shift (NTS), teda technológie, ktoré nám automobilka bližšie predstavila pri modernizovanom i30 N.

Domov
Zdieľať
Diskusia